用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解家長與家長之間會明爭暗鬥架?
樓主: n828lpy
go

點解家長與家長之間會明爭暗鬥架? [複製鏈接]

回覆:Argyle 的帖子

原來一山還有一山高……見識少……可以分享一下,等我終身受用

回覆 SillyPigPig 的帖子

吾算。
我以前在大學搵工,有個矮仔同學一齊見,幾個round我見先,佢係咁瘋狂打電話問我問什麼問題。我好吾想講,因為我都志在,但佢係咁追問,吾想做到好自私咁,就多多少少講d啦...最後佢見成份工,我見吾成,佢仲周圍同人講我梗係鍾意佢,吾係點會咁益佢...

我嬲完之後,都經一事、長一智。保護自己,少個所謂「朋友」,好閒。

yuenkw  超賤。  發表於 14-6-22 12:31
麥兜MaMa  呢件事看清楚d 小人  發表於 14-6-19 15:12
Skytree1000  He is so cheap !  發表於 14-6-19 14:42

n828lpy 發表於 14-6-19 14:33
當然你呢個case…就唔同既!不過我自己考先……我都有過料俾人,我唔得都想其他人得……可能好多人都覺得我 ...
其實我唔覺得咁叫蠢嘅~~~~你太好人了...

我做唔到咁好人

Jane1983 發表於 14-6-19 14:36
回覆 SillyPigPig 的帖子

吾算。
咁真係會好唔開心喎...
如果係好朋友, 我都可能會過料, 亦會戥佢開心~~

如果只係泛泛之交, 我會用唔記得或 sorry 我都想 in 成份工算~~~

佢仲要咁唱你....超過份~~~~

Jane1983  係呀,佢靚仔都算,又其貌不揚  發表於 14-6-19 18:05

Argyle,

點精采法,分享吓。

引用:原來一山還有一山高……見識少……可以分享

原帖由 n828lpy 於 14-06-19 發表
原來一山還有一山高……見識少……可以分享一下,等我終身受用

...
呢啲嘢網上唔講得,原因: 1)嗰啲家用必定是EK用家 ,2) 你識佢,3)可能你就係我講嗰個。haha, 講吓笑啫……

cutekiddy 發表於 14-6-19 12:26
我畢業嗰年好難搵工,有次我去見分筍工,見到尾個老細問我有無問題.我問佢可唔可以叫埋我同學嚟IN,佢話唔怕 ...

你個不自私既想法, 可能就係請你既原因.

你估老細喜歡和人合作, 團隊關係良好, 定收收埋埋, 唔爆鑊冇人知既人.

引用:其實想問下,+如果大家一齊叩門,+有人+in+先

原帖由 SillyPigPig 於 14-06-19 發表
其實想問下, 如果大家一齊叩門, 有人 in 先有人 in 後, in 後嘅人問 in 先嘅人面試 tips, 咁 in 先嘅人唔講 ...
Me too,我都覺得舊生真係唔緊要!都無無衝突。。。

引用:Quote:原帖由+n828lpy+於+14-06-19+發表係

原帖由 Argyle 於 14-06-19 發表
面黑?靜係面黑算得乜。如果你小朋友喺九龍塘某些名幼讀,你先知乜叫精彩。

...
我想知,哈哈

都係,你啱……都唔可以亂講……唔開名,只講件事得唔得

引用:當然你呢個case…就唔同既!不過我自己考先

當然你呢個case…就唔同既!不過我自己考先……我都有過料俾人,我唔得都想其他人得……可能好多人都覺得我 ...
我又做唔到你咁大方,但如果係唔同期,我都會唔介意分享

同埋我只係窮等人家,讀學卷學校咋

引用:都係,你啱……都唔可以亂講……唔開名,只

我只想件事,多謝你分享

引用:都係,你啱……都唔可以亂講……唔開名,只

其中有招係用言語喺你孩子面前打擊你孩子自信心。

回覆 Argyle 的帖子

咁好賤wor!

我都見過有家長試過係咁對過我個仔呀!原來呢啲就係我仲on 居居……不過我都有引導自己個仔,只當係一種磨練咋,冇諗到咁深入

回覆:點解家長與家長之間會明爭暗鬥架?

心地唔好嘅家長受害最終都係佢嘅小朋友。
你的內心如何,你的孩子也都如何!

回覆:n828lpy 的帖子

我個女派得唔錯,而佢有些同學派得唔好,我都會問下叩門叩成點,如個收到有關消息都會分享下。但我feel到有些家長是不領情、覺得你都派得咁好啦,都唔駛煩仲講咁多做咩。  雖然我唔駛好辛苦不停叩門、但都明白過程會有幾辛苦、只係諗住幫到咪幫下啫。

回覆:siusin54 的帖子

就係囉,有啲家長又覺得你扮野,其實想幫輕一下佢地,但佢地個心情唔開心咪咁諗囉,好人唔易做

回覆:qqsunday 的帖子

認同你,你講得好啱……種瓜得瓜,種豆得豆

‹ 上一主題|下一主題