用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解家長與家長之間會明爭暗鬥架?
樓主: n828lpy
go

點解家長與家長之間會明爭暗鬥架? [複製鏈接]

回覆:Charlotte_mom 的帖子

咪就係又有家長同家長之間又有心病,好麻煩……可能女人多,大家來自唔同背景啦!

咁又唔好講到報應咁嚴重,
我都識有d  好無私奉獻嘅家長派到好差嘅學校,
好差又自私嘅家長就入到名津,
咁又點計,
個制度根本巳經係好吾公平。

Btw,  咩係三大?

Yanamami  HKU/CU/UTS  發表於 14-6-19 11:56

回覆:Skytree1000 的帖子

小个香爐小隻鬼囉

麥兜MaMa  幾千個香爐, 多佢一個唔多  發表於 14-6-19 15:01

醒目開學勳章 貢獻勳章

咁祝我好心有好報啦!哈哈~

其實我身邊都有d朋友,對分享好有保留,但我唔會批評佢地嘅諗法,始終呢d好個人嘅決定,我做咗咁多功課,你一句說話就套哂料,咁你咪好jetso?!如果最終我無你有,的確好慘~

但我個人嘅睇法係:上天自有安排,總會搵到人(學校)賞識阿仔~
我將我所知嘅分享,但你唔會搶得走屬於佢嘅機會!
就算唔得,我亦唔覺有損失

麥兜MaMa    發表於 14-6-19 15:02
恐龍家

分享經驗其實好開心,又幫到人,又幫到自己。

其實好睇人,有d人好鍾意比較,有d人好鍾意收料但吾交流,有d人好鍾意晒命。人夾人緣啦,啱傾friend的,咪交流多d lor。

wwsugar  鐘意你講的。  發表於 14-6-19 13:51

se6b03 發表於 14-6-19 10:26
因為你太天真,現實世界根本就係殘酷既,所以我成日見有人問叩門及派位tips,其實唔係你死就我亡,點會有人 ...

我畢業嗰年好難搵工,有次我去見分筍工,見到尾個老細問我有無問題.我問佢可唔可以叫埋我同學嚟IN,佢話唔怕比人搶咗個位咩?我答同學無得IN都有其他人同我競爭,點解唔比多個希望我朋友.況且到時你真係請佢唔請我,即係佢適合D,咁都無辦法.

最尾,老細請哂我地兩個.呢個世界未必係   唔係你死就係我亡嘅!大家正面D啦!加油!

回覆:cutekiddy 的帖子

我就係好欣賞你呀!因為我初初出來做野都係咁架,我同你係同一類人呀!我深信懂分享既人,做好事幫人既人,未有好報……都係遲啲啫……上天一定會好錫我地架

認識一位家長, 唔放料比人都算, 因為佢真係無義務咁做... 但衰到係 "踩底人地黎抬高自己(個女)", 並且專向叻人埋手(因為總之叻過佢個女佢就唔抵得), 同班或曾經同班既, 一一都被這位家長背後打毒針, 到處造謠生事, 發放假信息, 意圖令人名譽受損, 呢 d 變態家長先恐怖!

Yanamami    發表於 14-6-19 13:33

回覆 astroboy18 的帖子

呢d人咁得人驚,好快無人理佢啦!

引用:分享經驗其實好開心,又幫到人,又幫到自己

原帖由 甘恩 於 14-06-19 發表
分享經驗其實好開心,又幫到人,又幫到自己。
自己嘅經驗可以幫到人,真係好開心

回覆:點解家長與家長之間會明爭暗鬥架?

我好感激曾經係度幫過我既jm咖!

家長在做, 子女在看

家長其身不正, 通常會有兩種結果:
1. 父母種瓜得瓜, 子女行為亦跟隨父母一樣
2. 子女明白父母的不是, 會不恥於父母所為, 繼而疏遠父母

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:點解家長與家長之間會明爭暗鬥架?

好開心我仔成班幼稚園的家長好好,乜都分享,感恩!希望大家出年可以有心儀學校!

麥兜MaMa  我都係.  發表於 14-6-19 15:09

阿仔學校的家長P2不同左班, 都Keep 番P1的what app group, 因為好多互相幫忙的時間, 有朋友說我們真難得, 佢知好多學校的家長較重競爭, 我都明佢地學校排名會引起好多負影響.

回覆:astroboy18 的帖子

係呀!我真係見面有家長見到人地小朋友攞獎,佢黑面架

其實想問下, 如果大家一齊叩門, 有人 in 先有人 in 後, in 後嘅人問 in 先嘅人面試 tips, 咁 in 先嘅人唔講又算唔算自私呢?

如果算, 我都做過自私的人, 我都要保障我小朋友嘅利益架, 無理由我第一日去 in,  in 完返嚟放晒資料俾準備去 in 嘅人架

我自己睇法啦, 如果問以前舊生嘅, 我覺得 ok, 如果我係舊生我會願意答, 因為影響唔到自己小朋友, 而對有做功課 (上網search 資料) 嘅家長公平 (人人都見到)

但如果大家同期in, 只分先後, 我絕對會自私...

引用:其實想問下,+如果大家一齊叩門,+有人+in+先

原帖由 SillyPigPig 於 14-06-19 發表
其實想問下, 如果大家一齊叩門, 有人 in 先有人 in 後, in 後嘅人問 in 先嘅人面試 tips, 咁 in 先嘅人唔講 ...
我會覺得你講嗰啲叫公平競爭

引用:係呀!我真係見面有家長見到人地小朋友攞獎

原帖由 n828lpy 於 14-06-19 發表
係呀!我真係見面有家長見到人地小朋友攞獎,佢黑面架
面黑?靜係面黑算得乜。如果你小朋友喺九龍塘某些名幼讀,你先知乜叫精彩。

Skytree1000  點精彩法,講尼聽下!  發表於 14-6-19 14:43

回覆:SillyPigPig 的帖子

當然你呢個case…就唔同既!不過我自己考先……我都有過料俾人,我唔得都想其他人得……可能好多人都覺得我蠢,唔鍾意勿插

‹ 上一主題|下一主題