用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 救世軍田家炳學校 91網田家炳
樓主: 喜樂果子
go

91網田家炳

回覆 喜樂果子 的帖子

me too, 基本上兩間我都認識不深,怎知哪一間可以讀得開心,不過有時學校是看口碑的吧!我想田小的口碑總比四寶那些好少少,可從他們的開班情況反映吧!

angrybusilver 發表於 14-6-20 21:10
回覆 喜樂果子 的帖子

me too, 基本上兩間我都認識不深,怎知哪一間可以讀得開心,不過有時學校是看口碑的 ...
最基本佢無比人列入4寶先, 有時真係唔知事實係點, 但O係我唔太清楚情況下, 我當然唔想讀大部份人都話早走早著的4寶啦.  講來講去,  信義我都仲可接受, 聖華又真係比龍崗及慈航好.  事實是否如此就唔知啦

回覆:91網田家炳

請問tko4寶指邊幾間?

回覆:karenwong1410 的帖子

是沙田,不是將軍澳

回覆:siuchubb 的帖子

聽你咁講好擔心添, 我仔第2派田小

回覆:91網田家炳

我覺得四寶都係人𩣑個名出黎,咩先叫係,咩先叫唔係?我小朋友在您們口中的四寶讀了一年書,沒有問題,而且也愛返學,我覺得大家去了解清楚先好講,我也不怕講,我小朋友在聖華學校讀書,讀了一年小一,我眼見不少插班生黎,亦見學校不斷進步,課程也不比主風落後,這是我一年來的經歷

kookit 發表於 14-6-25 02:33
我覺得四寶都係人𩣑個名出黎,咩先叫係,咩先叫唔係?我小朋友在您們口中的四寶讀了一年書,沒有問 ...
聖華給我印象很好,校長有heart,老師有熱誠。不知校風如何?課程深淺,如:中英程度?都想了解多D,提升正能量,謝謝賜教。

bluerain_baby  聖華同學仔你好  發表於 14-6-25 15:01

有無信義既資料, 可否講下信義如何

田小校長仍然是朱校長嗎?記得二年前去叩門,那時放到田小好後,但學校仍然俾機會阿仔面試,面試當天,接待的老師十分有禮,後來入校長室面見朱校長,朱校長用傾計形式同阿仔面試,態度親切有禮,臨走時還安慰我不用擔心,我果刻眼涙湧了出來,好感動!沒多久學校打來說阿仔被取錄,但我婉拒了,因阿仔剛剛叩入第一志願,而電話中的職員也很有禮貌地收缐,縱觀來說,田小校長和老師也很有愛心和禮貌啊!

引用:我覺得四寶都係人𩣑個名出黎,咩先

原帖由 kookit 於 14-06-25 發表
我覺得四寶都係人𩣑個名出黎,咩先叫係,咩先叫唔係?我小朋友在您們口中的四寶讀了一年書,沒有問 ...
同意,不明白何以要以4宝形容他們,人雲亦雲,不去探究,羊羣心理。抹殺了學校的努力。

happyty 發表於 14-6-25 12:59
田小校長仍然是朱校長嗎?記得二年前去叩門,那時放到田小好後,但學校仍然俾機會阿仔面試,面試當天,接待 ...
對!還是朱校長, 田小比我既感覺都好好, 真係由校工至校長都好好, 我唔再想入咩一線學校, 因為我相信這樣的學校更適合我同我既小朋友, 希望盡快有好消息啦, 不過學校話要星期五, 真係好心急.  

happyty  祝成功  發表於 14-6-25 13:29

回覆 喜樂果子 的帖子

多謝你既祝福, 希望大家都有好消息.  急死人啦

回覆:dorothywing 的帖子

我覺得不錯,我比對過主風、崇真的功課,什至有些要動腦筋思考的功課比他們還要深,當然,學校有資優加強課,幫助不同程度的學生,我的小孩也很慣,而且中英文隔週默書,我最為滿意。
講真,開初派了聖華有擔心,但由上年暑期適應班後,到現在校長的熱誠、老師的教導令我放心得多,不像外面不了解學校的人說的光景

引用:有無信義既資料,+可否講下信義如何

原帖由 喜樂果子 於 14-06-25 發表
有無信義既資料, 可否講下信義如何
個人認為信義同田小,崇真同級數!

回覆:airwaves88 的帖子

同意

airwaves88 發表於 14-6-25 14:28
個人認為信義同田小,崇真同級數!
咁其實點解一般人唔喜歡信義既, 列佢入4寶既

回覆:喜樂果子 的帖子

大概係佢搞融合教育,太多有特別需要學生,家長會有擔心,但中肯講,照顧那麼多有學障學生,學校包容度會大,有耐性

kookit 發表於 14-6-25 20:04
大概係佢搞融合教育,太多有特別需要學生,家長會有擔心,但中肯講,照顧那麼多有學障學生,學校包容度會大 ...

唉! 本來91網的學校只有頂尖一線同普通好既學校, 無啦啦有d人比左4寶呢個名出黎, 搞到入左4寶既家長好無奈, 不過話需講返黎, 間間唔講, 只係講呢4間一定有佢地唔妥或者比其他差既原因

回覆:喜樂果子 的帖子

希望沙田以後不只是得某些小學得其知名度,其他學校也能上返去!我信聖華可以做到!

田小今日有人收到call嗎?