用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 救世軍田家炳學校 91網田家炳
樓主: 喜樂果子
go

91網田家炳

回覆 irenecfl 的帖子

據我所知,在上星期六已有第一批人second in,即是代表收了。

引用:Quote:bluerain_baby+發表於+14-6-27+20:14

原帖由 喜樂果子 於 14-06-28 發表
真係替你開心呀, 如你唔讀佢,你手上有咩OFFER呀, 你就好啦
我冇offer, 都係4寶飯,我放棄咗啦,你們仍有機會,加油

回覆:angrybusilver 的帖子

我都係講出個人感受, 雖然我唔係第一志願入
,不過暫時去到學校, 除左校舍舊啲,上下都有禮貌, 有笑容, 老師感覺都好親切, 我都希望大家家長能努力, 為自己小朋友搵到好學校

bluerin_baby 發呀於 14-6-28 10:25
我冇offer, 都係4寶飯,我放棄咗啦,你們仍有機會,加油
吓!4寶邊間,點解田小都唔要呀

回覆:91網田家炳

其實佢in時,in的問題已經好深,我小朋友已經好驚,到依家所謂2nd in, 重要上堂試佢, 話4揀1, 我覺得對小朋友黎講,太大壓力了,要比,佢唔係區內top one果類, 點解要去爭個位都咁辛苦?又話輕鬆愉快學習,我唔覺囉。
中的4寶係我比較接受的聖華,我自己放上前的, 遊戲玩法係,4寶以外的學校,放第4以後都唔會中架啦,所以我中咗,第1天已經叩哂前面的學校,到依家,只有田小有2nd  in, 再比較過,其實聖華唔比田小差,網上評論都係校長好有heart, 老師好有愛心(田小校長自己都係咁講架), 近年已經升緊,來日方長,將來6年後唔知乜世界,邊間升邊間跌都未知。
最最最重要係,小朋友去到都唔鍾意,喊哂口話唔上堂, 我迫佢都冇用, 而我今日去,又遇上他們安排了小一適應班,同買書買校服, 學校唔夠指引,個個走上校務處到問,忙到書記小姐一頭煙,答完呢個,又答果個, 但個答案都係答唔知, 因書商未到, 見到都怕怕。
唯有講句,無緣啦,天父應該覺得我要留番在聖華。

回覆 bluerain_baby 的帖子

加油!我相信你已為孩子選了最合適的學校給她!之前我只說了第一次面試的一題題目,已引來許多意見。其實我不滿的不是她問雙位數的加減題,是問完第一題,看見小朋友面有難色,很害怕之後,再問多一題雙位減數!我想若是滿有愛心的,明知孩子已有挫敗感,為何要再加多一腳呢?我都有教過小朋友不懂得作答時,應該向老師請教,其他學校面試時,我的孩子是做得到的,唯獨這一間他就做不到了,只歎我們與這小學無緣。

bluerain_baby 發表於 14-6-28 20:32
其實佢in時,in的問題已經好深,我小朋友已經好驚,到依家所謂2nd in, 重要上堂試佢, 話4揀1, 我覺得對小 ...

田小沒有考我小朋友串字,双位減數有,但很生活化地問,一點也沒有壓力。然而,田小給我的不好感覺是校長的管理。interview 時間是交表時定的,15分鐘一個,但in當日,每位面試者起碼20-25分鐘,結果,家長和小朋友就在酷熱環境下等。預約10:45,12:25才獲接見!一樣,沒有足夠指示,家長不知自己次序,亦不像其他學校有專人處理現場情況。校長一人獨自處理二百多個面試,相信這安排不算洽當。我一向認為帶領者很重要,時間管理不好,使我對學校的印象也差了!

引用:+本帖最後由+dorothywing+於+14-6-28+22:00

原帖由 dorothywing 於 14-06-28 發表
非常認同,唔係想踩田小,只係個人感受。
校長講,話叫我唔好介意,我小朋友係比較被動,所以interview時比較唔着數, 佢哋學校唔係要成積好好的學生,但都俾個機會我試,因我小朋友唔係正選叩門位生,話原先8個叩門位已滿,但其中一人因校長覺得佢唔係百份百想入田小,係有得入就入咗先,再等其他更好的offer時就放棄田小,所以校長收返個位,於是我就有幸被再抽出40位之一,再in多次囉。有少少暈,第1, 我相信正選入的果7位,如果有更好的收,都會放田小囉,第2, 7月2日,音樂椅先開始轉, 大把人係放田小去第2位保險線而入。相信7月2日,會有叩到第1志願,或有私校直資back up的,黎拎返走張註冊證, 到時咪又最後一個位,又最最後一個位,又最最最後一個位囉。
我都多謝佢俾機會我去見多次, 讓我清楚自己想要乜。

bluerain_baby 發表於 14-6-29 01:23
非常認同,唔係想踩田小,只係個人感受。
校長講,話叫我唔好介意,我小朋友係比較被動,所以interview時比 ...

朋友選第二入左田小,登記時問過老師,話舊年後備位24,今年30。當然唔知真確性。但起碼朋友已決定唔讀,去私小。

引用:+本帖最後由+dorothywing+於+14-6-29+11:35

原帖由 dorothywing 於 14-06-29 發表
所以咪大有機會囉,點解重要我小朋友過5關斬6打“棖”咁,如果佢係1線學校,我認同,但事實唔係,未讀已經嚇壞。
個人感受而已,不喜勿插。

我小朋友係派位派入田小,開頭都有啲唔開心,試左扣其他學校,但上左2個星期小一適應班同聽左家長會,感覺校長同老師都好親切,接放學時小朋友都好開心,我個心都定好多。個人感覺學校指引都算清楚,通告亦寫得清楚,但以防萬一,我去到學校問多次幾點有得買校服同買書,門口的老師都耐心解答,做校服、派書同接送放學各樣安排都可以,唔覺混亂,唯一覺得校舍舊左少少同清潔方面差

回覆:janjanlily 的帖子

我們上年也有去扣門,校長很親切,interview時都盡量引導小朋友去答問題。令我對田小改觀了不少。(雖然最後我們選了其他學校嘅offer)

回覆:janjanlily 的帖子

你小朋友係咩組? 係咪考左分班試, 知入咩班未?

回覆:conniesuen 的帖子

我仔仔都考左分班試,但未知入咩班。

回覆:喜樂果子 的帖子

我個女讀田小,今年畢業。這是一間非常好的小學,上至陳校長,下至校工,個個好有heart。 雖然功課多,但小朋友適應快,畢業時已很習慣,又有合適的課外活動。我個女過咗六年快樂學校生活。來年升恩主教書院。

多謝晒孔明燈的分享.
點解好少人上來分享, 希望第時多啲見到有人上來分享, 或者可以開個whatsapp,
大家聯繫下.

回覆:91網田家炳

田家炳應該有人放了位,剛才他們打了三次電話給我,all miss call,祝好運!

cherrytsangbb 發表於 14-8-28 19:02
田家炳應該有人放了位,剛才他們打了三次電話給我,all miss call,祝好運!

...
你唔要田家炳??

引用:Quote:cherrytsangbb+發表於+14-8-28+19:02

原帖由 amychan_ok 於 14-08-29 發表
你唔要田家炳??
唔要喇,有另一offer

回覆:cherrytsangbb 的帖子