用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 救世軍田家炳學校 91網田家炳
樓主: 喜樂果子
go

91網田家炳 [複製鏈接]

angrybusilver 發表於 14-6-26 19:31
田小今日有人收到call嗎?

今日再打去問, 佢又話星期六先有結果, 但前2日佢話27-29會通知家長

happyty  星期六咪係在27-29個range內囉!relax!good luck!  發表於 14-6-27 07:57

呢個係我最後的希望, 如有人有咩消息請告知

回覆:喜樂果子 的帖子

你唔係in左信義嗎?

個人認為田家炳好唔得過信義幾多, 如果講校園環境, 信義重好啲添.尋日去睇過, 正門加左啲好靚既壁畫, 又有老師簡介, 睇得出校方既心機同心思...

我沒有去過信義,但它是出名的愛心小學,並非只掛個名,田家炳的校長,個人感覺非常一般,因為口中說有愛心,但她問我個小朋友的題目,難以相信出自k3小朋友的能力,數學題雙位的借位減數,我個小朋友就因此題目呆了,驚到不得了。

angrybusilver 發表於 14-6-27 16:07
我沒有去過信義,但它是出名的愛心小學,並非只掛個名,田家炳的校長,個人感覺非常一般,因為口中說有愛心 ...
問雙位減法唔係無, 問乘數都有, 不過係啲神校或者神神地嗰啲... 田小都黎依下?

chunchunlee 發表於 14-6-27 11:09
你唔係in左信義嗎?
我星期頭已IN左,

buddaau 發表於 14-6-27 13:21
個人認為田家炳好唔得過信義幾多, 如果講校園環境, 信義重好啲添.尋日去睇過, 正門加左啲好靚既壁畫 ...
我想問, 感覺麻麻, 同校長傾過計, 無特別問小朋友學術問題, 同我簡介左學校既方向, 聽起來是一間很有心的學校, 但比我既感覺學術上好似差D, 因為校長好著重不同發展既同學, 所以可能會拖慢整個正常學習少少.

我返而喜歡田小多D, 不過真係好個人既, 請問你是否去了信義面試,校長怎樣說.
因為校長話佢地暫時無位, 要7月頭先知, 不過好多人等緊消息, 講真, 如有佢收我都感恩啦

angrybusilver 發表於 14-6-27 16:07
我沒有去過信義,但它是出名的愛心小學,並非只掛個名,田家炳的校長,個人感覺非常一般,因為口中說有愛心 ...
吓! 我地無問呢D呀, 只係問7+7幾多,問完仲話幼稚園可能未學雙位, 不過唔緊要啦, 你試下啦, 講真教署定立幼稚園課程只係學到10以內的加減, 不過真係又好小學校會跟, 如果你話要借位既位, 真係有D過份. 想問你, 你去左邊間呀

喜樂果子 發表於 14-6-27 16:38
我想問, 感覺麻麻, 同校長傾過計, 無特別問小朋友學術問題, 同我簡介左學校既方向, 聽起來是一間很有心的學 ...
我無見過個校長, 因為我係派入去架... 無問學術問題就岩我口味啦... 定! 一定有人放位架...

buddaau 發表於 14-6-27 16:46
我無見過個校長, 因為我係派入去架... 無問學術問題就岩我口味啦... 定! 一定有人放位架... ...
我都好肯定一定有不少人放位, 10個8個一定有, 不過校長會唔會考慮我小朋友又另一回事, 因為我小朋友今日既表現真係好一般, 希望你讀得開心, 小朋友有個好開始, 校長係好有心辦學架, 佢地放學前仲有一個鐘做功課時間, 小朋友應該可以O係學校完成7成功課, 返屋企可以做鐘意做既野, 家長又可以同小朋友親子下, 唔知有無機會做同學呢.  

田小話明天星期六至星期一打電話比家長, 唉! 真係好想快D知呀,
講真打果幾個電話星期六一陣咩都打完啦, 即係明天無回覆又係...............

回覆:91網田家炳

我收到電話啦,明天2nd in , 我未知如收我,我讀唔讀, 但我會再次用心去觀察學校,我入得表,就代表我當時想讀,但最緊要係,我小朋友鍾意,所以明天都叫佢自己用心去感受,我交俾天父,我相信天父為我安排的,是最適合我小朋友的。

回覆:91網田家炳

另外聽聞,明天田小上小一適應班,而上星期,已考分班試

回覆:bluerain_baby 的帖子

係,上星期考分班試, 聽日仍有適應班, 我上星期唔得閒去, 老師好好, 安排返下星期補考, 所以如果你地聽日扣門成功,應下星期前會知再通知你7月5日補考分班試

回覆:angrybusilver 的帖子

其實好多學校都有問雙位數加減, 不只田小, 又請不要低估大部分小朋友能力, 現今唔少小朋友都識, 包括我自己小朋友, 校長如果想screen 比較叻既小朋友, 問深啲無可厚非, 同聽之前有家長講唔一定係要答到先收, 有時想考小朋友反應,對答技巧

bluerain_baby 發表於 14-6-27 20:14
我收到電話啦,明天2nd in , 我未知如收我,我讀唔讀, 但我會再次用心去觀察學校,我入得表,就代表我當時 ...
完全沒有收到任何電話呀! 你幾點收到電話架!  之前話無2ND IN既, 好擔心呀

bluerain_baby 發表於 14-6-27 20:14
我收到電話啦,明天2nd in , 我未知如收我,我讀唔讀, 但我會再次用心去觀察學校,我入得表,就代表我當時 ...

真係替你開心呀, 如你唔讀佢,你手上有咩OFFER呀, 你就好啦

回覆:喜樂果子 的帖子

係喎,點解又有second in嘅?? 今日打去,佢都只係話聽日先開始call人

回覆 conniesuen 的帖子

這裡不是可以自由發表感受嗎?這只是我個人感受,大家可以對學校有不同的觀感吧!我又沒有要別人認同我的看法,當然我都有去這間學校面試,基本上代表我有心在這間學校就讀吧!難度只可一面倒的說它好的地方嗎?我個人覺得沙胡的校長及職工都很有愛心,我們已收reject信,但那天我們去面試的感覺非常良好,這間有考重組句子,也有考數學加減題,我個小朋友都有唔識答的題目,但他出來時是開心的,而我入去見主任面談時,感覺都非常好,校長就算唔識我們,也主動過來和我們傾談,入唔到這間學校真可惜。
當然我也為你們能入田小感到高興,大家也為自己心目中的理想學校努力啦!
‹ 上一主題|下一主題