用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好想二年班放手, 應如何處理?
樓主: Jessy
go

好想二年班放手, 應如何處理?

我女今期考試,她全部科都大跌除左英文。我今次真係勁丙她,之前叫極都唔温。 希望佢小二温書態度會變,真係認真温書。我同佢講左盡左力媽媽是不會丙的,個問題是你温都唔温或者事但望兩眼!我今次終於可以丙到佢

王家爸爸 發表於 14-6-19 17:59
你唔怕呢度​​有張柏芝的粉絲
張柏芝把聲難聽, 但個樣靚丫嘛 (即刻dull番先)

王家爸爸    發表於 14-6-20 09:54

scyauchris 發表於 14-6-20 09:27
我女今期考試,她全部科都大跌除左英文。我今次真係勁丙她,之前叫極都唔温。 希望佢小二温書態度會變,真 ...
我也覺得小朋友做錯事一定要勁丙,等待他們記住。但更重要的是需要讓他們知道被丙不是因為成績跌,只是因為沒有盡力做到最好。

王家爸爸 發表於 14-6-20 09:59
我也覺得小朋友做錯事一定要勁丙,等待他們記住。但更重要的是需要讓他們知道被丙不是因為成績跌,只是因為 ...
係, 我囡囡第二次數學測驗時, 前一晚叫極都唔早啲瞓, 第二日無精神, 得64分。我無鬧佢, 係黑咗一晚面, 佢當然知死。事後隔幾日, 當我無咁嬲時, 同佢賽後檢討, 同佢講佢咁聰明(雖然唔係事實, 但細路仔講講下就會變聰明了), 點解咁既題目都做錯, 佢話因為好眼瞓, 所以無心機做, 咁我就話:你知下次點做啦。

不過, 佢數學一向都真係差啲的, 教時間同金錢兌換真係無晒辦法。借位減數全部錯晒。細路仔, 隔一排, 佢自己就突然會通了(希望)。

MrBeast 發表於 14-6-19 20:57
都驚你會介意ga, 好彩你冇。
每個小孩性格都不同,磨合下便找到right style 和approach.  我自己就用ipad  ...
想請問下怎樣用IPAD錄音呢? 我都想叫呀仔自己錄完, 自己默書, 謝謝

引用:Quote:Jessy+發表於+14-6-19+12:16+功課只

原帖由 little_yolky 於 14-06-19 發表
係, 時鐘教極都唔識, 今日派試卷, 又係錯時鐘。

我同佢講, 你要買公主手錶, 學識睇鐘先啦。
我個仔今次期考也是錯時鐘,但他看真的鐘看手表冇問題,梗係試卷上的鐘就看錯. 可能男仔要3D 4D 不喜歡2D

little_yolky  咁搞笑   發表於 14-6-23 09:32

bbli2006 發表於 14-6-20 23:46
想請問下怎樣用IPAD錄音呢? 我都想叫呀仔自己錄完, 自己默書, 謝謝
Iphone 有個voice memo app,可錄音,但ipad 冇跟,要另外download, 我用garageband , 是買iphone 時送的,其他free Apps的就麻麻地好用,不過都ok 的。

引用:Quote:王家爸爸+發表於+14-6-20+09:59+我也

原帖由 little_yolky 於 14-06-20 發表
係, 我囡囡第二次數學測驗時, 前一晚叫極都唔早啲瞓, 第二日無精神, 得64分。我無鬧佢, 係黑咗一晚面, 佢當 ...
講起貨幣同時間,我個仔同你個囡一樣,講到牙血都出都仲係錯,好鬼激氣。但就係突然叮咁,有一晚識左,所以考試順利過關。比字應用題又係,教到我痴左線都仲係十下十下咁,加減分唔到,卒之最後狂操列式,做左三十幾題,終於開左腦。有時真係奈佢地唔何,等佢開hill好似等運到咁。

rean_chau 發表於 14-6-21 17:11
講起貨幣同時間,我個仔同你個囡一樣,講到牙血都出都仲係錯,好鬼激氣。但就係突然叮咁,有一晚識左,所以 ...
講得好, 真係好似等運到。我忍唔住問佢到底上堂老師有無教書的, 因為見有啲JM講, 有啲數學老師真係唔教書, 靠細路自己預習, 然後上堂做下例題就落堂。但佢又話老師有教。唉!可能小一細B係差一啲, 數理邏輯唔到年紀可能真係唔明白, 我唯有咁安慰自己。

回覆 little_yolky 的帖子

我個係小二細仔B...only追中文都追到氣咳架..佢小一時真係同一個文盲無分別..單單一個"這"字, 一課補充出現左15次佢都認唔到...第16次佢一喊我就知道自己太迫佢喇...放左手...讀多D..再慢慢等..會一路路進步架..

中文唔好亦都影響埋常識同數學文字題...不過努力係會有回報架..只係成績會好似過山車咁......進10步又退3-4步.....當為自己的心臟做多D運動啦..

小二數學最難會係時間加減...方向..同埋重量(即係比完一輪問你邊個重D果種)..你可以參考下..早作準備..

引用:回覆+little_yolky+的帖子 我個係小二細仔

原帖由 kangaroo1101 於 14-06-23 發表

我個係小二細仔B...only追中文都追到氣咳架..佢小一時真係同一個文盲無分別..單 ...
我想死了,小二仲有時間

kangaroo1101 發表於 14-6-23 11:27

我個係小二細仔B...only追中文都追到氣咳架..佢小一時真係同一個文盲無分別..單 ...

我囝都係勁認唔到個"這"字, 學左好多次了啦, 不過依家應該認到了, 佢仲要係大囝, 真係激死.  

不過咁講我囝由初初升一年級時, 成條題目只係識3-4個字, 但現在學期尾佢成條題目讀得出來, 我已經覺得佢識多左好多字了啦, 不過點都追唔切學校的中文課程羅.
希望每天開心渡過 ;-)

little_yolky 發表於 14-6-23 09:42
講得好, 真係好似等運到。我忍唔住問佢到底上堂老師有無教書的, 因為見有啲JM講, 有啲數學老師真係唔教書,  ...

我囝都話有教, 不過d課程真係好急好趕, 有時一樣野教2-3天又教新野了, 舊野都未吸收晒點接收到咁多.

我呢個summer打算叫佢背定乘數表, 大家有無好方法提供? 點樣可以令佢明白左乘數係d咩先呢?

回覆:好想二年班放手, 應如何處理

我黎呢度偷下師先,學下點放手,我真係好想大仔獨立啲,俾多啲時間我教細佬同妹妹。個仔黎緊升小一,由K3開始已由得佢做功課,做完我只會檢查完成未,對錯由佢,老師派返黎佢自然會知自己邊度需要多啲時間去研究下。由K3下學期開始,逢星期五學校要佢哋寫一篇簡短週記,呢part真係難啲,啲字認得未必寫到,佢叫晒救命,唯有出下手啦,叫佢響讀過果啲書搵返呢啲字跟住寫,算係解決左,不過查書搵字變相浪費左好多時間,睇黎真係要學識普通話拼音黎查字典會更有效率。自理方面,自己更換衣褲鞋襪、沖涼、洗餐具、抹枱、抹地、洗底衫褲同襪等已逐步做得好好。近期開始俾張shopping list佢,叫佢自己去執貨同俾錢,當然我哋大人會響門口等佢,暫時都算做得幾好,搵唔到嘢都會問下其他人幫手。雖然離完全放手仍有一段距離,但相信逐步黎大人細路都會適應得開心啲。

引用:Quote:little_yolky+發表於+14-6-23+09:42+

原帖由 Jessy 於 14-06-23 發表
我囝都話有教, 不過d課程真係好急好趕, 有時一樣野教2-3天又教新野了, 舊野都未吸收晒點接收到咁多.

我呢 ...
我k3上學期每朝送佢哋返學時念下,每星期念9個,例如第一星期: 1,1如1;1,2如2……1,9如9,熟左再諗2,3,4 ,5,6,7,8,9,輕輕鬆鬆,無壓力下,佢哋當兒歌,好快記熟。

引用:回覆+little_yolky+的帖子 我個係小二細仔

原帖由 kangaroo1101 於 14-06-23 發表

如中文基本功弱,建議媽媽借基礎漢字500同我自己會讀,我會讀呢幾套書,由最基本第一本開始睇,應好快可以追到,大家試下,因呢幾套書對我2個小朋友幾有用(次女K1,已可自行閱讀我自己會讀及我會讀系列),誠意向大家推薦。

引用:你跟到咁足,而家開始同佢傾計,放完暑假逐

原帖由 momama 於 14-06-18 發表
你跟到咁足,而家開始同佢傾計,放完暑假逐樣放,先放功課,跟住默書測驗考試。預咗會跌,但要死忍,因為小 ...
係喎,我從來都唔跟貼,做功課係佢責任。

我兒子K2已經係咁

yeeyeey2k 發表於 14-6-23 13:46
我黎呢度偷下師先,學下點放手,我真係好想大仔獨立啲,俾多啲時間我教細佬同妹妹。個仔黎緊升小一,由K3開 ...

你個囝已經好獨立啦, 超勁!!!

yeeyeey2k 發表於 14-6-23 13:50
我k3上學期每朝送佢哋返學時念下,每星期念9個,例如第一星期: 1,1如1;1,2如2……1,9如9,熟左再諗2,3 ...

咁我都會分開慢慢背, 之但係我想佢明白左個concept先, 我個囝學野好慢, 要解釋到佢明呢樣至難.