用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好想二年班放手, 應如何處理?
樓主: Jessy
go

好想二年班放手, 應如何處理? [複製鏈接]

little_yolky 發表於 14-6-19 13:16
一句講晒, 睇書、睇書、同埋睇書, 中文英文都係睇書, 中文唔識字又係睇書, 英文tenses多都係睇書。

如果係 ...

我同個囝行入去個圖書館度, 咁鬼大真係唔知點楝同借d乜, 有咩好介紹?
希望每天開心渡過 ;-)

chymama2 發表於 14-6-19 13:23
其實除咗你家長,換個位置,自己都孩子既老師,就知點樣做

唔好意思, 真係完全唔明白, 可否具體一點說明?

Jessy 發表於 14-6-19 13:26
我同個囝行入去個圖書館度, 咁鬼大真係唔知點楝同借d乜, 有咩好介紹?
我鐘意買書, 因為圖書館書放得好亂, 成日搵唔到。你阿仔鐘唔鐘意西遊記, 都幾好故事性, 一頁係公仔, 另一頁鬼咁多字果本。你可以讀俾佢聽, 要陪養咗佢興趣先。仲有雜誌《紅蘋果》都唔錯, 佢聽得故仔多, 有興趣會自己攞嚟睇, 因為你讀過, 佢有印象, 咁又睇下又估下, 佢自己識睇就會有成功感。我屋企仲有好多書, 好大隻仔一頁句, 圖畫好大好靚果啲, 佢哋細細個習慣行過就攞一本嚟睇, 响屋企書架多過衫, 緊有一個响左緊, 睇書好方便。

仲有, 夜晚可以講下成語故事故仔, 廿四孝等等, 仲有一套一系列講中國古文化節慶的叢書, 好有趣的。

至於英文, 都係例牌oxford reading trees, 我仲訂咗雜誌Story box, 有CD, 可以聽部份故仔, 可以聽多幾次叫仔仔練埋speaking。

其實我無check阿女啲功課有無做錯, 只是check 有無做齊. 但佢每次派番功課和練習(尤其數學) . 一定會睇佢錯咩野. 要佢up番出黎點解會做錯. 是否有地方不明白. 到測驗考試我出番佢做錯的題目. 如果佢再錯. 會重新教多佢一次.  睇吓佢明吾明白. 在小學時. 英文佢成日吾知點用past perfect tense. 我會比好多example佢睇. 跟住就tense 炒雜菜. 一篇文章用上好多不同tense. 睇吓佢識吾識囉! 重有我會攞其他勁學校的quiz 同 exam paper 比佢做. 做完睇吓佢的分數去到咩位置.  你仔仔小二. 可以睇吓新雅啲書. 都幾好睇. 例如, 金銀島, 鐘檈駝俠, 鐵面王子, 三十六孝, 仲有世界少年文學名著. 三劍客, 秘密花園, 小樹苗的書都好好睇, 中國神話故事, 安徒生的書都好好睇, 我自己都睇, 我細個時都無書睇. 而家睇番哂lu. 做個小圖書館比佢. 佢會好開心架, 一悶就攞書睇. 後來佢啲中文作文好好.

little_yolky 發表於 14-6-19 13:40
我鐘意買書, 因為圖書館書放得好亂, 成日搵唔到。你阿仔鐘唔鐘意西遊記, 都幾好故事性, 一頁係公仔, 另一頁 ...

因為我屋企好細, 所以擺唔到咁多書, 我有百零本淘寶買回來的oxford reading tree, 但中文書都係盡量借回來, 因沒地方放.  

我的確好怕"讀"故事比佢聽, 我把聲比較沈, 讀得好辛苦, 好似就黎斷氣咁.

little_yolky  MrBeast 你好衰   發表於 14-6-19 16:25
MrBeast  講鬼古效果一定好好  發表於 14-6-19 16:05

回覆 little_yolky 的帖子

想問下係邊到訂Story box雜誌有CD,  幾錢呀? 有冇網址呀? 謝謝!

little_yolky  學校訂的。  發表於 14-6-19 16:26

我都是放手初哥,大家交流下。我做法是首先放孩子做到的項目,如一些jm mentioned, chk 改正。孩子覺得難的,不放住,放左唔識做,倒不如幫下佢等佢feel better 好過,otherwise 放手變放棄就...
默書6低比佢自己溫都ok ga, 初初當玩新玩意咁,不抗拒,當然錯左的要幫佢溫返

回覆 MrBeast 的帖子

唔好意思要借樓主呢個post多謝你..

我仔中文唔好...之前你提議每日叫佢寫一句句子..同埋陪佢睇書....呢兩樣我都做左..

咁中文都有慢慢的進步..句子結構方面都豐富左..

有時佢寫學校D野我地仲可以交流下...真係好Good呀...

Jessy 發表於 14-6-19 15:43
因為我屋企好細, 所以擺唔到咁多書, 我有百零本淘寶買回來的oxford reading tree, 但中文書都係盡量借回來 ...
但係小朋友好鐘意媽咪講故仔嫁, 真係講到口水乾兼喉嚨痛嫁, 無法啦。鬼叫佢哋鐘意咩。
把聲幾難聽都唔夠張栢芝難聽吧, 對自己有信心!

講番放手...

個仔升小二之後無耐就唔想我同佢對功課..咁所以功課方面我順勢放左手...只放剩英文...怕佢有慣性錯誤大左難改..

默書因為每星期中英各一次..太密所以唔敢放..

第二次考試都放左...結果出左事...

之後第三, 第四次都有同佢溫番考試...

個人覺得, 考試難放D..

MrBeast 發表於 14-6-19 16:13
我都是放手初哥,大家交流下。我做法是首先放孩子做到的項目,如一些jm mentioned, chk 改正。孩子覺得難的 ...
我就比較狠, 一升小一就全部放手, 默書都唔理佢。佢話要讀至可以默, 我就話:我唔得閑, 你自己背咗佢啦。英文就難啲, 我都有小小幫佢, 例如有10句sentences, 就group埋意思有關連既俾佢, 又係果句:你自己背咗佢啦。有啲問題, 我就話:你自己諗辦法啦。不過, 功課唔識如佢主動問都會教佢的。

佢只會蝦爸爸, 爸爸响屋企就成日要爸爸幫佢搵嘢, 爸爸出咗差, 我就同佢講:阿囡, 你都知道媽咪搵唔到嘢啦。要佢自己搞掂。

細囡爸爸响屋企時, 就叫起身、刷牙到換衫, 都係合埋眼仔瞓緊的。但只有我响度, 就乜都自己做, 夜晚連涼都要自己沖。
所以, 我啲囡囡都係浴血火鳳凰。

MrBeast  前世情人,唔蝦佢蝦邊個 :)  發表於 14-6-19 20:59

MrBeast 發表於 14-6-19 16:13
我都是放手初哥,大家交流下。我做法是首先放孩子做到的項目,如一些jm mentioned, chk 改正。孩子覺得難的 ...

你話講鬼故o個度我自己都笑左!!!

你講得岩, 放都要放佢有信心的, 一於呢個暑假買支錄音筆, 我打算叫佢自己錄自己默, 佢好鍾意新玩意初時應該ok, 唔知可否持之而恆.

另外你提另一位jm叫佢個囝每日作一句句子, 我覺得幾好, 我都要試下呢個方法先.  

little_yolky 發表於 14-6-19 16:28
但係小朋友好鐘意媽咪講故仔嫁, 真係講到口水乾兼喉嚨痛嫁, 無法啦。鬼叫佢哋鐘意咩。
把聲幾難聽都唔夠張 ...

我係自己讀得好鬼辛苦, 唔知點解一讀就抖唔到氣咁, 但講野我可以講好耐無問題.

我依家一星期讀一本, 就係我囡每星期五幼稚園借返來o個本羅, 讀一次兩個一齊聽.  

little_yolky 發表於 14-6-19 16:28
把聲幾難聽都唔夠張 ...

衰鬼, 你點知我把聲就係張柏芝咁樣難聽法架!!!!

little_yolky   真係咁難聽!  發表於 14-6-20 09:47

kangaroo1101 發表於 14-6-19 16:31
講番放手...

個仔升小二之後無耐就唔想我同佢對功課..咁所以功課方面我順勢放左手...只放剩英文...怕佢有 ...

考試梗係難放啦, 依家d卷咁鬼深, 唔係d家長預計埋最大可能出d咩難題目, 又狂操o個類野, 隨時唔合格都似羅, 如果唔係咁樣操佢去答呢d題目, 我唔覺得溫完本教科書會識羅.

Jessy 發表於 14-6-19 17:50
衰鬼, 你點知我把聲就係張柏芝咁樣難聽法架!!!!
你唔怕呢度​​有張柏芝的粉絲

王家爸爸 發表於 14-6-19 17:59
你唔怕呢度​​有張柏芝的粉絲
怕呀,一陣佢pm我話日日都要聽下我把聲咪死!!
張小姐都是兩子之母,相信佢講故事時都一樣咁辛苦

kangaroo1101 發表於 14-6-19 16:26
回覆 MrBeast 的帖子

唔好意思要借樓主呢個post多謝你..
聽到你孩子有進步我都開心埋一份,e加d中文好鬼深,原本作句是free style, 但之前考試升班壓力下我都要要求小孩試用老師教過的句式和多用些形容詞,xx地,yy 的,又ok wor.  大家繼續加油!

Jessy 發表於 14-6-19 17:46
你話講鬼故o個度我自己都笑左!!!

你講得岩, 放都要放佢有信心的, 一於呢個暑假買支錄音筆, 我打 ...
都驚你會介意ga, 好彩你冇。
每個小孩性格都不同,磨合下便找到right style 和approach.  我自己就用ipad 錄,對小孩似game 多d(當然小孩要有自制能力唔會變左打機),又可試下佢錄你默,特登錯一兩個字等佢開心下,之前有另一位爸爸分享過similar方法。

王國會長

Jessy 發表於 14-6-19 12:57
你都講得有道理, 我同我同事講左你家姐個case, 同事叫我先放默書, 睇下佢默成點先喎.

功課方面, 其實我真 ...
咪唔好一下子放晒手, 我囡小一小二時跟得緊D, 怕個底唔好, 小三開始放, 到小五六只跟下考試.
‹ 上一主題|下一主題