用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好想二年班放手, 應如何處理?
go

好想二年班放手, 應如何處理?

兒子小一生, 成績中間, 考試默書跟到足, 每天功課唔識先問, 但做晒我會對一次有無做錯, 錯的會教返佢正確答案是什麼, 而且要確保佢明白點解錯.

但我知咁樣落去都唔係辦法, 好想二年級開始放手了, 但應該點放? 先放默書? 買個錄音機叫佢自己默?

咁功課呢? 完全唔同佢對? 錯左返來佢都唔明先教佢? 定係都唔教佢叫佢自己問老師?

考試呢? 叫佢自己溫? 我依家係會比d試卷/補充/自己出d問題(當然知佢唔識或唔熟o個d)比佢做, 做完幫佢改, 錯就教返佢, 咁考試點放? 佢自己點溫? 好迷網!!!!

我最怕放手後, 攪到佢二年級既野全部唔明, 到三年級更難追, 會不會呢?

兒子性格: 上堂成日發夢唔聽老師講野, 耐唔耐都會攪攪震比老師罰, 放學後都貪玩, 但都叫做有責任心會完成功課, 默書溫書呢d就要吹下哦下佢咁羅, 佢唔多願但最後都會溫既.
希望每天開心渡過 ;-)

回覆:好想二年班放手, 應如何處理

回覆:好想二年班放手, 應如何處理?

你跟到咁足,而家開始同佢傾計,放完暑假逐樣放,先放功課,跟住默書測驗考試。預咗會跌,但要死忍,因為小二先放係有d遲。

功課不用對齊有沒有完成,因為老師會同她們講。不過一定要睇吓他功課有乜改正,要他們一定要自己double check 一次功課,其實功課已反映到他考試分數。小二放手不會太遲,我好多朋友都未放手包括功課方面。不過我只是唔知到小五小六要否自己跟反她考試測試,不過這樣做是退回原位。

不過記住每個小朋友都不同,所以用的方法也唔同。最重要是培養正確的學習態度及比信心小朋友。

Jessy 發表於 14-6-18 17:57
兒子小一生, 成績中間, 考試默書跟到足, 每天功課唔識先問, 但做晒我會對一次有無做錯, 錯的會教返佢正確答 ...
大女二年班時, 我生阿三, 已預告他要自己管理好自己的家課, 溫習, 好高興那年的三個學期考試成績都在最高水平, 發揮了他的小宇宙

只要小朋友自知責任, 又是他能力範圍的事情, 有自覺的孩子會有進步

回覆 Jessy 的帖子

你個仔性格咁貪玩, 如果你放左手, 我怕係斷左線的風爭, 到時成績仲一落千丈. 我家姐個仔就係咁. 家姐主張放手, 認為佢係讀書自然就會讀. 迫吾倒. 咁我都信有人做到, 但吾係個個得囉! 到最後姨甥仔入左間band 3 學校. 上到中學有幾科吾合格, 應該無得猛lu . 細路仔有啲思想比較成熟嗰批可能得, 貪玩加自理能力吾高嗰啲要看緊些. 我阿女係E 種性格, 佢小學時我跟得好足, 希望打好個底. 到小五下學期時開始識得諗, 知道要考呈分試. 叫我係咁買練習比佢做. 佢怕去到一間吾好的中學, 今年中一差不多完結. 我從未看過佢一樣功課, 佢亦都未問過我地一樣功課上的問題. 問親佢功課有無問題, 佢只會答: 得啦! 你吾駛理我啦, 我會攪掂架啦! 佢寧願問師姐. 真係好奇怪! 我成個人 "幢" 係到. 你吾問係都要問師姐們.  可能佢地有自己的解決法, 所以去到中學你想理都無得理.  

回覆 圖書寶寶 的帖子

完全同意。我都一直跟,直至5年級。大女非常獨立,中學完全放手,初初我都有些驚。如果小二放手,相信得不到今天的成績。

icecream1222 發表於 14-6-18 19:37
我同你的case差不到,默書測驗考試跟到足,但功課只對齊不齊,好想放手,因為孩子做野很不上心,成日發夢, ...

功課只對齊不齊, 不怕他有地方不明白嗎? 一年級數學科, 我剩係教佢睇時鐘都教左2-3星期.  

momama 發表於 14-6-18 23:13
你跟到咁足,而家開始同佢傾計,放完暑假逐樣放,先放功課,跟住默書測驗考試。預咗會跌,但要死忍,因為小 ...

小二放都遲呀?? 一年級佢仲烏下烏下咁樣, 係呢幾個月先叫好d.....

edith208 發表於 14-6-19 10:04
大女二年班時, 我生阿三, 已預告他要自己管理好自己的家課, 溫習, 好高興那年的三個學期考試成績都在最高水 ...

佢算係有責任的小朋友, 可惜不自覺呢.....

Jessy 發表於 14-6-19 12:18
小二放都遲呀?? 一年級佢仲烏下烏下咁樣, 係呢幾個月先叫好d.....
所以, 要自己輕鬆啲, 幼稚園就要plan定, 我揀咗一間學術麻麻, 但自理超強幼稚園俾佢, 出到嚟既小朋友都有番咁上下。(自理方面)

不過, 唔知係咪女仔會好啲, 我小一上學期初已經放手了, 佢又okay喎, 緊係唔可以名列前茅啦, 不過都中規中矩。下學期時, 我問過佢架, 阿囡駛唔駛阿媽發功? 阿媽發功你可能可以考第一喎。不過呢, 因為媽咪有幫你, 所以考到既成績要有30%計番俾媽咪, 即係你攞100分, 有30分係媽咪, 70分係你既, 好唔好呀? 佢就話媽咪唔駛喇, 我自己搞掂得喇。

其實慢慢來, 一步一步放手, 一定得既。你唔幫佢佢讀band 3, 你幫佢, 佢都可能係band 3, 但起碼唔會依賴人, 讀既全部係自己攞番嚟既。

至於話唔跟緊啲怕基礎唔好, 我既方法係, 俾好多書佢睇, 有時又陪佢睇, 依家開始爬完文, 得各前輩JM啟發, 製定咗個暑期學習大作戰, 每天有半日睇中英文書同寫作, 下半日就free time, 仲同佢玩交換日記, 啱啱同爸爸去買咗本frozen日記喇, 開心到佢呢。書目亦比較有系統。眼見一年過去, 今日啱啱派成績, 成績好理想, 所以各位媽咪, 放心慢慢放手吧。

Jessy 發表於 14-6-19 12:16
功課只對齊不齊, 不怕他有地方不明白嗎? 一年級數學科, 我剩係教佢睇時鐘都教左2-3星期.   ...
係, 時鐘教極都唔識, 今日派試卷, 又係錯時鐘。

我同佢講, 你要買公主手錶, 學識睇鐘先啦。

Jessy 發表於 14-6-19 12:18
很多男孩子小二都仲可以烏下烏下...

圖書寶寶 發表於 14-6-19 11:44
回覆 Jessy 的帖子

你個仔性格咁貪玩, 如果你放左手, 我怕係斷左線的風爭, 到時成績仲一落千丈. 我家姐個 ...

你都講得有道理, 我同我同事講左你家姐個case, 同事叫我先放默書, 睇下佢默成點先喎.

功課方面, 其實我真係唔想check佢做齊晒未, 因為我想佢自己有責任心, 但我想睇下佢有無做錯, 從而得知佢邊方面跟本唔識, 如果發現佢做錯左, 出唔出聲教返佢?

albb  其實點解唔可以有錯呢? 個個百份之百正確, 老師改卷就好輕鬆, 但係小朋友錯, 老師知道會同佢講, 功課唔齊老師會駡, 如果心痛就另作別論  發表於 14-6-23 23:26
fc926  如果發現功課有錯,建議只是話比佢知有錯,但唔好教自,等他自己鑽研一下,他問你才講解.  發表於 14-6-20 09:10

回覆:icecream1222 的帖子

我都和你一樣,好辛苦! 唔理佢,佢一定追不上

怕你長得太快,不夠將你看仔細 怕你長得太慢,恨不得你快高長大!

little_yolky 發表於 14-6-19 12:54
所以, 要自己輕鬆啲, 幼稚園就要plan定, 我揀咗一間學術麻麻, 但自理超強幼稚園俾佢, 出到嚟既小朋友都有番 ...

我囝都係讀自理強的全日制幼兒院, 佢呢方面都算係咁架喇, 係擔心讀書羅, 我都開始同佢去圖書館借d書來睇, 不過佢只借漫畫, 佢認得的字不多, 我培養左佢鍾意睇書先.  

我教佢睇鐘教到我顛咁滯, 教足兩星期, 又買埋教學鐘, 晚晚係咁教, 都係攪唔清, 到學校已經開始教"星期"和"月曆", 我真係沒時間再教佢"時間"了, 咪由佢先, 放低左成個星期後再問返佢"時間", 佢突然"丁"一聲咁自己識晒, 我都R晒頭.

仲有D英文我都好驚呀, 學校既野越來越深啦, 再多幾個tenses真係連阿媽都攪唔掂架喇, 我真係想像唔到佢點分得清.

scyauchris 發表於 14-6-19 04:55
功課不用對齊有沒有完成,因為老師會同她們講。不過一定要睇吓他功課有乜改正,要他們一定要自己double che ...

我都打算唔對功課做齊未, 如佢漏左比人寫幾次手冊就應該會上心吧, 係真係怕佢上堂教既野唔明羅.

唉, 我叫佢double check佢實係話check左check左但其實無check架, 不過由佢比人寫下手冊啦.  

Jessy 發表於 14-6-19 13:08
我囝都係讀自理強的全日制幼兒院, 佢呢方面都算係咁架喇, 係擔心讀書羅, 我都開始同佢去圖書館借d書來睇,  ...
一句講晒, 睇書、睇書、同埋睇書, 中文英文都係睇書, 中文唔識字又係睇書, 英文tenses多都係睇書。

如果係小一都唔認得幾多字都真係好麻煩下, 我個女唔係叻果種都睇咗大半本《一年班鮮事多了》, 要好好利用暑假了, 漫畫唔好睇咁多, 睇唔到上文下理, 句法, 同埋眼仔好衰會去咗睇公仔。小朋友鐘意媽媽陪佢一齊睇, 好似我大囡雖然自己識睇書, 我同細女講故仔時, 佢都會走埋嚟聽的。

你陪佢讀, 就係最好既閱讀習慣培養既開始了。
注:可惜我囡囡仲未 "丁" 一聲, 考試仲係錯時鐘。

回覆:好想二年班放手, 應如何處理

其實除咗你家長,換個位置,自己都孩子既老師,就知點樣做