用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇人讀一年輕度特殊再出返主流小一?
樓主: marinamama
go

[其他] 有冇人讀一年輕度特殊再出返主流小一?

引用:回覆+yicbc+的帖子 但係我仔同出面d小朋友

原帖由 marinamama 於 14-06-20 發表
回覆 yicbc 的帖子

但係我仔同出面d小朋友比又真係差d,例如加減數佢重係數手指,我見人地十以內已可心算,而 ...
我個仔既情況係先入一間程度淺d既小學,讀一年小一。一來等佢慢慢學習小學生活,二來學習時,慢慢邊讀邊學字。之後再考其他小學,重讀小一。
我個仔現在能力一定不及小二程度,但應該比準小一還叻d。來年學期,打好基礎再課餘學小二既野。

引用:回覆+我係女仔+的帖子 個心理學家第一句就

原帖由 marinamama 於 14-06-22 發表
回覆 我係女仔 的帖子

個心理學家第一句就同我講你仔語言和非語言測試結果差天共地,非語言測試OK,有其中一 ...
你個仔同我個仔既評估結果一樣。非語言好高分(資優), 但語言個part 就嚇親,好似股災咁,每part d分數一高一低。

回覆 taylortse 的帖子

cac 好似要求一定要認到color. 最起碼red, yellow, blue.
咁形狀認唔認到??

回覆 ihv2kids 的帖子

咁點解唔係原校repeat  P1??

引用:回覆+taylortse+的帖子 cac+好似要求一定

原帖由 瑞士雞翼 於 14-07-07 發表

cac 好似要求一定要認到color. 最起碼red, yellow, blue.
圓形,三角形,長方形同正方形認到,再難啲就唔得,我仔比較麻煩,心情好就講啱哂,如果心情唔好就亂講,但我知佢係識,因為講故事書時佢會話比我聽呢個係乜

引用:回覆+ihv2kids+的帖子 咁點解唔係原校repe

原帖由 瑞士雞翼 於 14-07-07 發表

咁點解唔係原校repeat  P1??
因為有能力轉去比較深d.既學校

認到形狀, 認到color就不遠矣.
我仔就專心時得,不專心就唔得

咁你仔都幾叻, one year 已追返很多.

回覆:ihv2kids 的帖子

如何區分程度淺d和程度深d的小學啊?

引用:回覆+yicbc+的帖子 但係我仔同出面d小朋友