用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇人讀一年輕度特殊再出返主流小一?
go

[其他] 有冇人讀一年輕度特殊再出返主流小一? [複製鏈接]

我兒子評估話智能正常但語言和專注好差,怕佢日日遊魂學唔到嘢,建議讀輕度特殊,執好d先出返主流.

我都想俾多年時間我兒子d先上,但我覺得幼稚園幫唔到佢,想讀一年輕度特殊再出返去試主流小一,有冇人試過咁做?
   0    0    0    0

回覆:有冇人讀一年輕度特殊再出返主流小一

我當初都係咁,但教育署同cac都唔批

想問下,其實入左特殊係味好難轉番出主流?

特殊課程同主流課程真係有相當大差別, 我見過有人讀左一年輕度轉出主流重讀P1, 但大提前下是你要搵到學校收你個小朋友, 因為你小朋友已接受過一次小一派位(無論特殊或主流), 佢都唔可以再參加統一或自行派位, 咁你由特殊轉出主流有無辨法搵到學校呢, 可能是一個比較困難的局面

唔該想問下,讀完s位岩岩夠六歲兩個月,想讀多年幼稚園先再上小學,但係咪幼稚園唔會收呢,因過左幼稚園入學年齡(6歲)

如果你仔智力正常, 我提議你唔好入特殊, 搵間主流又包容既小學好D.

引用:特殊課程同主流課程真係有相當大差別,+我見

原帖由 pocoyo123 於 14-06-18 發表
特殊課程同主流課程真係有相當大差別, 我見過有人讀左一年輕度轉出主流重讀P1, 但大提前下是你要搵到學校收 ...
我個仔既同學而家都係咁搵,大包圍咁搵,佢話好後悔當初唔排主流試左先,因為因為插班機會真係好微,因為人地會收左升小一果批先

回覆 yicbc 的帖子

但係我仔同出面d小朋友比又真係差d,例如加減數佢重係數手指,我見人地十以內已可心算,而且佢語言表達真係好差,心諗上主流小一,放學返到屋企食d野都已四點幾,要追功課,溫習,默書,test,exam一大堆,重要出去ST OT 社交 ....大人都散啦,到時多數學術追唔掂,語言專注又冇大進步,小一小二可包容你,小三實俾人丁走,小三先入特殊睇怕都冇機會返出主流(個人認為),所以想俾多年時間我兒子改善下語言專注,d先上.

唉!我咁諗究竟啱唔啱呢?好怕會害左個仔...

回覆 我係女仔 的帖子

請問你仔既同學係特殊小一轉主流小一嗎? 佢特殊小一這一年有冇進步? 而家搵到學校未? 主流小學知道係特殊小學想轉入嚟有冇岐視或即刻拒絕?

引用:回覆+我係女仔+的帖子 請問你仔既同學係特

原帖由 marinamama 於 14-06-20 發表
回覆 我係女仔 的帖子

請問你仔既同學係特殊小一轉主流小一嗎? 佢特殊小一這一年有冇進步? 而家搵到學校未 ...
佢而家搵左幾間之前收生不足既學校交左表啦,間間學校話要等七月頭先通知家長有無位,學校收晒升小一果批先,有位才in

引用:回覆+我係女仔+的帖子 請問你仔既同學係特

原帖由 marinamama 於 14-06-20 發表
回覆 我係女仔 的帖子

請問你仔既同學係特殊小一轉主流小一嗎? 佢特殊小一這一年有冇進步? 而家搵到學校未 ...
佢成績唔錯,如滿分五十,都有四十幾,所以想出主流

引用:我兒子評估話智能正常但語言和專注好差,怕

原帖由 marinamama 於 14-06-18 發表
我兒子評估話智能正常但語言和專注好差,怕佢日日遊魂學唔到嘢,建議讀輕度特殊,執好d先出返主流.

我都想俾 ...
點解你智能正常都可以揀特殊既?
我個仔都係中等智能,但都唔批

回覆 marinamama 的帖子

我就會選讀多一年幼稚園,返half day, more time for you to do home training plus some st, ot training. 加上仔IQ正常, st + intensive home training應該追得到. 特殊唔係唔好, 出主流會有一定難度, unless your son has 行為問題要在特殊執.

回覆 wowobb 的帖子

要過到interview 就得. 有d係大仔原校repeat k3都過了6歲的, 因讀開學校清楚小朋友晴況就好d.

回覆 我係女仔 的帖子

個心理學家第一句就同我講你仔語言和非語言測試結果差天共地,非語言測試OK,有其中一part超卓,但語言測試非常低弱,專注好差.佢都講佢的建議不是基於智能,是基於語言和專注.評估個日我仔唔只遊魂,簡直靈魂出竅,未做我已知胥更.

雖然話智能正常,但做阿媽嘅點會唔知個仔掂唔掂,老實我仔語言和專注確係差,真係未有主流小一程度.

我個仔果日都成日同心理學家講埋d無相關既野,仲成日問非所答,要叫好多次先遊返反黎,我自己本身都唔想出主流,但無辦法,維有揀間老師資深d有口脾既共融學校

回覆 我係女仔 的帖子

如果你真係好想入特校,而cac唔批
可以去私人評估排特校都可以,搵個心理學家教育局認可就可以

回覆:apple~y 的帖子

鬥叻就話啫,鬥衰容乜易,特校實歡迎您。 怪人年年有,今年特別多.  一時又話去唔到特校無辦法,一時又叩北循。我睇到好亂。

想問下,如果只係認唔到顏色係一定要入特殊?

‹ 上一主題|下一主題