用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34區牧愛
樓主: don0730
go

34區牧愛 [複製鏈接]

回覆 don0730 的帖子

咁可能你要打返學校問喎,我唔太清楚。但點解唔係要你立即註冊既? 今個星期一有間學校打俾我話我地取錄左你個小朋友,要我第2日一定要去註冊如果唔係就當我放棄個學位,但我朋友話正常叩門位是7月先註冊,唔會咁急。

littlestar_2009 發表於 14-6-19 01:02
即係考頭3分1。先有機會入band one?其實呢間派中學成績如何?多南亞人嗎?
南亞人唔多, 新移民多。我家姐囝囝今年小一。請問大家係香港人嗎? 如大家普通話唔好, 要注意了, 因為新移民多, 老師會教得快及深(相對我囡囡私校的普通話), 因為半班人都識, 係你哋班港燦唔識, 無理由拖慢。所以, 大家如果自己普通話唔掂, 暑假快啲搞掂佢。

小朋友小一一定要參加童軍, 學習自理。咁我姨甥仔開學頭兩個禮拜, 已經被同學推, 轆咗落樓梯, 又成日搶佢啲文具。因為我姨甥係隻暗春, 唔多出聲。中文堂聽唔明普通話, 咁你知成績會點啦, 仲有, 英文係會測考範圍以外既嘢。數學阿囝好掂, 無問題。最後上學期考試包尾果班, 家姐俾校長召見, 要聽講座, 上堂, 學習點樣校小朋友pick up課程。要上幾堂, 我家姐好唔滿意, 但睇到呢度, 你都睇到學校係好有heart既, 教埋家長教細路。

最後, 姨甥仔出去補普通話, 乜都掂晒, 科科搞掂, 下學期仲攞埋個飛躍進步奬, 又兩個月無俾人蝦, 可能自信咗, 笑容多咗, 同學就唔蝦佢喇。

以上希望幫到大家。

引用:Quote:littlestar_2009+發表於+14-6-19+01:

原帖由 little_yolky 於 14-06-19 發表
南亞人唔多, 新移民多。我家姐囝囝今年小一。請問大家係香港人嗎? 如大家普通話唔好, 要注意了, 因為新移民 ...
very good

thank you so much
‹ 上一主題|下一主題