用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34區牧愛
go

34區牧愛 [複製鏈接]

請問有冇人可以分享對呢間學校的睇法呢?升中派位好唔好?如果同合一堂比較邊間會好的?
   4    0    0    0

回覆 don0730 的帖子

環境同小朋友社交能力 (因多人,地方大同冇地盤),合一堂好D,但學術方面我唔知合一堂深唔深,只知道是開心學校唔會太谷,派位好似有40%左右BAND 1
牧愛我有去過它們的OPEN DAY ,每日上7堂,每堂9個字,半小時是講書,15分是討論或落手做野,唔算谷,都是開心學校,小一英文會安程度分3組小朋友上堂,有外籍老師教,小一開始普教中,有語言治療師,兒童心理學家同幼兒多元智能導師,升中派位大部是派九龍城3網的BAND 2 中學,(我估全級頭十名左右都會派到去BAND 1 既) 學校OUTING都算多,全人品德教育都應該做得幾OK既。
這些資料都是聽學校說的,我暫時不是用家。

回覆 Jimmie 的帖子

我囡是「牧愛」學生,基本上你提及的與現實中一樣,例如英文按能力分3組,普教中,而外籍老師與其他學校一樣都有,至於程度深/淺,每個學生接收能力都唔同,好睇學生本人。不過表演機會會較多,例如我囡被選中普通話朗誦及合唱團,佢都好滿足。 默書、評估、測驗、考試上下學期都有,唔只學生唔得閒,家長都唔得閒

回覆 choimingcourt 的帖子

好多謝你的回覆,其實我囡囡今年都派左入牧愛。但我自己又心多又怕揀錯學校俾個囡,又找唔到有人係呢間學校讀緊,所以成日想搵一間校舍好D同升中派位好D學校俾個女。搞到自己亂晒...

引用:回覆+choimingcourt+的帖子 好多謝你的回

原帖由 Jimmie 於 14-06-18 發表

好多謝你的回覆,其實我囡囡今年都派左入牧愛。但我自己又心多又怕揀錯學校俾 ...
有能力咪試下走唔走到囉

回覆 sissysze 的帖子

叩緊呀... 星期六還有一間INTERVIEW

引用:回覆+sissysze+的帖子 叩緊呀...+星期六還

原帖由 Jimmie 於 14-06-18 發表

叩緊呀... 星期六還有一間INTERVIEW
努力

Thank you

唔該晒~~Jimmie & choimingcourt  解答
我囡前日in 完 今日收到電話收佢了^^

星期六 34 區仲有一間2nd in
私校..德雅 看來要放棄了
要交學費怕負擔唔到^^

可能9月開始可以做同學了。

請問你知道星期六下午一定要出席嗎?

回覆:34區牧愛

牧爱以前是私校,為什麼轉了做津校?

其實我囡係叩門入讀「牧愛」,校舍係細,但整體嚟講唔係殘殘舊舊,而升中派位,上年都有學生被派到BAND 1/2/3中學

通告寫一定要到,仲要一家人出席,不過好多人話你註左冊唔去他都唔可以取消你個位的,所以我覺得如果有得面試可以唔到既。

回覆 longlokma 的帖子

因為要轉全日制小學,學校又冇得擴建,所以要殺校囉

回覆:don0730 的帖子

100%合—堂

其實我有參觀過間學校,我最欣賞是英文課室,啲立體圖書好靚,制造到學習氣氛好好,上堂會好開心咁。課室一組組上堂,感覺好似會輕鬆啲開心啲,冇一行行在咁嚴肅,放學前又有45分鐘在學校做功課返屋企唔駛成日為功課嘈幾好,但其他設施就殘殘地啦!我之前揀呢間學校時做了好多資料搜集,又聽埋校園巡禮既介紹先揀,但後來發覺升中派位差左好多,以前是60,70%人派到band1而家得返1/3,同埋怕厚多士太多,我不是歧視,我亦都認同有大部份厚多士小朋友讀書叻同好乖,不過點都會有點文化差異,還有一個唔知幾時完工的地盤。所以我先會想叩其他門。其實自己都好茅盾又想小朋友可以開心啲上學但又怕成績唔得。係呢啲評估測試會唔會好難,功課又好多架。

即係考頭3分1。先有機會入band one?其實呢間派中學成績如何?多南亞人嗎?

Jimmie.  : 但我冇注冊呀 口頭上通知。2/7正式注冊。 我就係怕冇去cal 我資格
‹ 上一主題|下一主題