用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 狂踩間學校,最後竟求位……
樓主: siufung
go

狂踩間學校,最後竟求位……

回覆:siufung 的帖子

迦南金巴倫總校好D架咩?我住東九龍區,現讀麗港城分校,PN一年都好滿意!只不過如考到更加好的學校,梗係想更上一層樓啦!
你呢位朋友讀緊間PN唔得架咩?要咁臨急抱佛腳求位?

回覆:狂踩間學校,最後竟求位……

見到有家長講昨日KV 又再call waiting 喎!如果仍然係冇份,就叫她算了吧!應該已call 到尾聲了!學位名額已滿,寫信都沒用啦!

引用:迦南金巴倫總校好D架咩?我住東九龍區,現

原帖由 ronlui 於 14-06-19 發表
迦南金巴倫總校好D架咩?我住東九龍區,現讀麗港城分校,PN一年都好滿意!只不過如考到更加好的學校,梗係 ...
我朋友個女讀藍田啟思……
佢嫌太happy……

引用:迦南金巴倫總校好D架咩?我住東九龍區,現

迦南金巴倫總校好D架咩?我住東九龍區,現讀麗港城分校,PN一年都好滿意!只不過如考到更加好的學校,梗係 ...
迦南窩打老K1開始只有全日班,$6K一個月
加埋校車雜費$7K+,頂不順……
所以轉去金巴倫總校……
但過程超痛苦……
申請緊(未批)原校唔比留位……到6月屬總校仍然話冇位比我(我已經有人識園長幫手)……
當時好徬徨,唯有註冊聖三一。後來多次揾校長,7月頭終於話有位比我……當時剛好Kv候補有位,即推左迦南。
佢咁遲先比位我都好嘅,慳番d註冊書薄費……

迦南我幾滿意架,講真有d唔捨得……課程充實、老師都好好……聞說想用5年時間趕上LH,想擠身做一線……
不過,希望你唔好介意,個人意見,集團式經營,開始有d商業味……但教學質素仍然是很好的!

引用:見到有家長講昨日KV+又再call+waiting+喎!

見到有家長講昨日KV 又再call waiting 喎!如果仍然係冇份,就叫她算了吧!應該已call 到尾聲了!學位名額 ...
佢仍未有call,可能知我舊年7月6日先收call,所以仍抱一線希望,想盡地一煲卦……

其實大部份名幼都係會有商業味架喇!除左KV是比較特別的!所以迦南開始想擠身名幼路線,傾向商業化亦不出奇!
想請教你轉讀了KV ,又是否覺得真係比迦南更好呢?
KV 就出名令小朋友自律性高,同埋中,數很強!其實成日聽人講KV 英文唔夠強,係因為本地老師教,唔係NET 啫!我覺得其實佢英文都會高過普通幼稚園嘅水平,又唔可以話差囉!
我自己就覺得迦南兩文三語會平均D!而小朋友品德方面都教得好好!

引用:其實大部份名幼都係會有商業味架喇!除左KV

原帖由 ronlui 於 14-06-21 發表
其實大部份名幼都係會有商業味架喇!除左KV是比較特別的!所以迦南開始想擠身名幼路線,傾向商業化亦不出奇 ...
千祈唔好講請教,大家互相分享下集思廣益……
迦南其實我都好滿意,老師有愛心,課程又充實。我唔敢講Kv會好過迦南,只能講會比較适合小女。小女係超活潑好動型冇時停,迦南明顯食佢唔住,雖然PN一年老師都冇話投訴過佢,但我唔見得佢自律方面有大長進,可能係仲細啦,亦有可能係迦南自由度對於佢大左d。
喺未入讀Kv之前只能從口碑得到資料,其實眾說紛紜,但我好欣賞Kv有目有睹嘅教學形象,欣賞佢零商業味。個人認為一所有心教育的机構先決條件係不斂財。係金錢利益並唔放首要(當然都要賺錢,只係唔首要於賺錢,而係教育)嘅前提,學校先更有心著力培育學生。
kv十年多冇加學費,舊年先加(我女k1開始),雖然一加加30%+比好多人抨擊,但咁耐冇加,加幅咁大先$3200,相信仍然係全九龍塘非學券中最平學費嘅幼稚園。加左之後仲要係有改革,引入左Net同埋phonics,除學費外每年明碼實价交一次書簿費之後就$0雜費,我覺得好務實均真。
Kv老師真係好有辦法教好小朋友,尤其紀律方面。我女係冇咩禮貌教極唔聽嘅人,好神奇返Kv半個學期佢真係自律有禮左。老師每日要每個小朋友同老師打招呼,聲線、語調、態度日日同你執,執一輪就改善左……最令人驚喜老師係"教"唔係"洗腦",小朋友係心悅誠服地受教。好似做功課,老師教到佢地明白呢樣係學生責任義務,同埋係一件開心成功嘅事,所以Kv小朋友好多都能自動自覺做功課。
學術方面,講真我絕不認為好谷,相比好多其他幼稚園,Kv功課唔算多,課程內容亦唔係特別進取。令家長稱善嘅係,學校教嘅野小朋友真係會識,就算好似我咁懶以來冇同佢溫習,佢地課堂學左嘅野都根深蒂固,識應用番出黎。坊間好多學校課程進取到不得了,K1教十種八種恐龍英文學名,標榜深奧,但其實學校比個syllabus家長,咪又係要家長番到屋企自己跟番曬……
Kv係喺學校教左,就係學生學識左,呢下我好佩服……
英文其實一d都唔差,係比起有英普班的學校缺少左個語境,舊年開始引入Net,一星期先2次x40分鐘,聊勝於無。但撇開oral聽講方面,閱解同書寫能力絕不遜色。出面學英文比起出面學中數幾時都易好多,所以家長自行搞店應該難度不大……
另外我亦想講,Kv老師冰冷嚴肅係訛傳而已,我每日自行接送,睇得好清楚,老師超有愛心,我女個班主任成日攬住佢,又坐佢大脾一齊傾密偈。老師同時又做到恩威並重,适當時候嚴厲,教到小朋友對佢地又尊敬又喜愛……
仲有,有個好多人認為係缺點嘅,對於我反而係好處,就係好少大project,我好怕經常要我做親子作品,人人整到鬼火咁靚,講真小朋友參予得好少,反而令家長攪盡腦汁……
最後我想講嘅係,我相信所有學校都係有心培育小朋友嘅,其實間間學校都有其優劣之處,家長唯有取長補短……條條大路通羅馬,好好善用學校資源同環境,講邊間都差唔多架啫……
共勉之……

Lingfung813  Good  發表於 14-6-24 00:12

好多謝你嘅分享呀,了解左KV多好多

回覆:rbg2011 的帖子

但最後自己又報,好樣衰wor…………

引用:朋友事先狂踩小女間學校,話冇愛心、死板、

原帖由 siufung 於 14-06-18 發表
朋友事先狂踩小女間學校,話冇愛心、死板、英文差、師生比例多、太舊。唔使考必收都不去讀……
原來佢小朋 ...
連信都唔識寫, 咁妳要幫下佢啦 !

回覆:Bigtaoc123 的帖子

引用:幫下手寫信 +

原帖由 rbg2011 於 14-06-28 發表
幫下手寫信
我電話內幫了她喇……主要講番學校老師的教學方法和小朋友的得益及成果,以表示佢了解及景仰學校……其實佢唔係話唔識寫,因為已寫過幾封了,只係可能冇新input……

回覆 siufung 的帖子

9月開左學實有一兩個位放出黎嘅,但輪唔輪到妳朋友就唔知喇!

回覆:Amymichelle 的帖子

人渣一名,俾我實唔幫

KV咁多班, 個個親自接送的家長都同老師傾得埋, 如果下下美言2句就可以薦到人入, 就唔會咁多人爭啦, 有D同學仔既細佬妹都唔收呀, 你朋友唔好咁天真啦.
我個仔今年畢業喇, KV真係一間好學校, 不過要英普的就唔好諗了.
好認同KV學生大大部分都教得好自律, 放學會自動自覺做功課, 老師好好, 我仔好鍾意, 至於谷唔谷, 我就覺得個小朋友慣咗每星期中英數都要做記憶遊戲(即係默書), 每日中英數都有功課(坐定定半個鐘一定做得晒), 久而久之, 佢哋只會覺得係自己責任嚟. 唔會同你呻多功課架.

cwmicmic 發表於 14-7-4 14:36
KV咁多班, 個個親自接送的家長都同老師傾得埋, 如果下下美言2句就可以薦到人入, 就唔會咁多人爭啦, 有D同學 ...
Totally Agree with u!阿女黎緊將會升K3喇!KV師資真係好好!祝妳囝囝有一個愉快嘅小學生活!

Thanks.  你同囡囡都好好享受最後一年幼稚園生活。最後party day, 好感觸,我唔捨得。