用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想學数/操数, 學kumon 定學林好?
go

想學数/操数, 學kumon 定學林好? [複製鏈接]

小朋友升小四,数底和能力okay 的。请帮忙分析一下,
感谢!
   0    0    0    0

回覆:想學数/操数, 學kumon 定學林好?

我小朋友上緊kumon math,但無上過學林,
佢計數係要set時間做既,咁當然唔只係做速度啦,
但係佢基礎都ok,而家有時我睇佢d工作紙我都唔識做
佢仲笑返我轉頭

syschan 發表於 14-6-18 08:55
小朋友升小四,数底和能力okay 的。请帮忙分析一下,
感谢!
目標是什麼?校內成績?還是想進一步學習數學概念?

回覆:王家爸爸 的帖子

我個人意見,你女的數學ok,應該唔使返公文,但學林的教法緊貼學校課程比功課小朋友做,如果你要她用腦,可能要玩奧數。

kumon is better

回覆:想學数/操数, 學kumon 定學林好

兩者都有唔同,真係要睇你想操思考速度定腦筋靈活度。我相信學林數題目係較貼近學校題目,比較多元化。公文試過,有時你速度唔夠快,係唔比你升level。

有時??咁我仔仔又無試過喎,計時都係佢地要學既其中一環,都係好緊要
‹ 上一主題|下一主題