用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 【小一叩門】原來連叩門也要面對雙非。。。 ...
go

【小一叩門】原來連叩門也要面對雙非。。。

小一派位不理想,要叩門的家長真慘,原來連叩門也要面對雙非的競爭,而且受影響的災區已經由北面慢慢南下,北區、大埔區、沙田區.......

在沙田區某津貼小學的小一叩門面試的名單中,發現以下的資料:

姓名  就讀幼稚園/小學
-- ---------------
XXX 深圳南山馬X國際教育中心
XXX 廣東省開平市寶X小學
XXX 廣東興寧五X小學
XX   廣州市番禺區愛X倍教育培訓中心

前天是北區,昨天是大埔,今天是沙田,以後會是哪區呢?

王家爸爸    發表於 14-6-17 22:46

回覆:原來連叩門也要面對雙非的競爭。。。

引用:小一派位不理想,要叩門的家長真慘,原來連

引用:+本帖最後由+www+於+14-6-17+20:10+編輯+\

原帖由 www 於 14-06-17 發表

小一派位不理想,要叩門的家長真慘,原來連叩門也要面對雙非的競 ...
已經讀緊b6小學仲扣門?

Melody_BB 發表於 14-6-17 20:14
已經讀緊b6小學仲扣門?
培訓中心 in HK may be equivalent to secondary school level!
Still want to compete with K3 students!
Shamed on them!

麥兜MaMa  我估係playground, 特訓班etc, 牛高馬大, 應該唔會吧  發表於 14-6-18 09:13

引用:+本帖最後由+www+於+14-6-17+20:10+編輯+\

原帖由 www 於 14-06-17 發表

小一派位不理想,要叩門的家長真慘,原來連叩門也要面對雙非的競 ...
油尖旺區咪一樣淪陷蟲蟲無處不在

kenwong888 發表於 14-6-17 20:16
培訓中心 in HK may be equivalent to secondary school level!
Still want to compete with K3 students!
...
從Google 得知,以上那間「愛X倍教育培訓中心」的「办学内容」只寫上「文化教育、艺术培训」。

回覆:www 的帖子

呢張係沙田崇真早前面試名單
原來有人寧願重讀小一都考入去

回覆:www 的帖子

所以港生要加油

回覆:【小一叩門】原來連叩門也要面對雙非。。。

點揮呀!幼稚園vs 小學生

沙田崇真這張面試名單赤裸裸地暴露叩門的悲哀。

引用:點揮呀!幼稚園vs+小學生 +

原帖由 Melody_BB 於 14-06-17 發表
點揮呀!幼稚園vs 小學生

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

想起6月7日去瑪神交表,有個唔知雙非定新香港人嘅物體,在旁邊攝入尼......(你都知佢地嘅特徵係從不排隊!)......個職員好唔耐煩問佢:有咩幫到你!物體指住我手上資料大聲話:禾唔係來敲門,派左禾女入來,去邊度田表?
果一刻,我心裡面將所有特首的祖宗十八代都駡了一遍!

引用:想起6月7日去瑪神交表,有個唔知雙非定新香

原帖由 Jillbaggio 於 14-06-17 發表
想起6月7日去瑪神交表,有個唔知雙非定新香港人嘅物體,在旁邊攝入尼......(你都知佢地嘅特徵係從不排隊!) ...
Net 40真是處處厚多士!唉!

厚黑人僧

40網,瑪小、聖紀文、嘉靈、聖多馬,面試當日真係一連串厚多士,我兒子08頭,都算高,大仔。點知見到有D高過小兒半過頭有多的厚多士叩門,願來係一場小學生對幼稚園的比賽!所以咁多港爸港媽到依家都叩唔到門,我頂⋯⋯

麥兜MaMa  有識人細仔轉校 repeat P1. 但有d 亦未必係. 我仔K2都有同學高佢成個頭, 有兩對朋友生得高, 小朋友高大好多.  發表於 14-6-18 09:18
maypa    發表於 14-6-18 00:09

回覆:yuenedmund 的帖子

今年因為北區要另設學額予跨境學童,加上預期有大量跨境學童叩門。有北區小學出招,就係不安排校車,要跨境家長自己度掂或者退位不註冊或不叩門。我聽完,都覺得呢招幾毒。

兩個學生叩門,一個雙非一個港生,如果學校收了雙非、reject了港生代表了什麼?
收生話事權係校長手上,要鬧就鬧埋校長點解收雙非都唔收港生?

nillnill 發表於 14-6-17 23:36
今年因為北區要另設學額予跨境學童,加上預期有大量跨境學童叩門。有北區小學出招,就係不安排校車,要跨境 ...
校長好計,個班厚多士起碼煩吓佢哋