用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若望英文書院 14-15年讀PN, 想請教用家媽媽
go

14-15年讀PN, 想請教用家媽媽 [複製鏈接]

大家好!我囡囡9月會返sjc pn下午班, 想問下用家家長, 請教一些學校的情況, 希望可從你地的經驗得到消息.

1. 下午班應該放15:30, 最早可以幾點返? 最遲可以幾點接? 學校會有託管?
2. 學校有無安排課外活動可報名參加? 是什麼類型? 收費如何?
3. 學校校服安排, 只需訂運動服? 全白波鞋? 要再換indoor shoes 返課室?
4. 我囡將讀下午班, 有兩班? 人數安排如何? 有三位大人入班? (老師及助教加埋)
5. 學習情況: 主要英文, 再加每日都有普通話? 有功課嗎? 老師跟進學生情況如何? 會常致電定手冊聯絡?
6. 知唔知該校小學情況? 行IB課程? 學生怎樣? 純品定多ABC kids?

一次過好多問題, 因我是新手媽媽, 學校分階段發佈消息, 但我想知的事太多...謝謝大家
   5    0    0    0

引用:大家好!我囡囡9月會返sjc+pn下午班,+想問下

原帖由 alpo1122 於 14-06-17 發表
大家好!我囡囡9月會返sjc pn下午班, 想問下用家家長, 請教一些學校的情況, 希望可從你地的經驗得到消息.

1 ...
反而我想問下你今年pn interview難嗎?係in啲咩同點in法?因我心儀呢間學校 想做好準備 Many thanks !!

回覆:14-15年讀PN, 想請教用家媽媽

l

回覆:alpo1122 的帖子

我好少回覆,所以我不懂看住你的問題一面答一路寫,我區分開幾個答,請見諒!

1. 我小朋友是坐校車的,所以雖然放三點半,但三點就畎車了,至於有無托管就我估應該無

回覆:joyceleung518 的帖子

1. 仲有最早幾時返,你可以問下老師,不過平時就好准時開門既,不過太早開門,因為是由老師接入課室的

2. 我小朋友n 班上了半年,都唔見有課外活動喎,只有一次校運會咁

3. n班只是需買運動服,及萬白波鞋,不用換室內的,

4. 我現在小朋友都是n 班下午,有三個大人,下午好似有兩班,二十幾人一班到啦,

5. 小朋友主要英文,每日有中文及普通話,每星期老師有handbook 要簽,上面寫了都了什麼,每星期五就有一至兩張工作紙,都是貼下野咁,但到k1就開始多,另老師會用whatsapp 通知有什麼事要注意,老師也會打比你傾電話咁,有時又會sent下相比我看,現在學期尾又叫我比支手指比學校入關於佢平時上堂影既相,

6. 小學情況,我以我所知答,小學行傳統,程度深,因為我親戚個仔是讀喇沙,佢話佢朋友個女同級,聖若望英文仲深過喇沙一年喎,中學派位好,100%升英中,小班教學,小朋友純品,但個人覺得校舍細,及課外活動唔多囉

這間學校我以前都唔識,後來有一位媽媽讀緊,話好好,所以我報,到現在讀了半年,因我是插班的,有以下的感想,老師有愛心,連嬸嬸都知我個仔個名,學校教規矩都幾好好似小兒不肯吃生果,老師會想盡辦法,無一次都用唔同方法要佢吃,最終當然試到啦,此外,小兒鐘意返學,也學了識了一些中文字,如狗,奶,車,,…等學校會派返張卡比你溫,有時有一張張既卡比你唱下歌溫下咁-到目前為止我好滿意這間學校,雖然有好多負評價,我之前都好驚選錯,雖然名氣唔大,但我都會繼續讀這間學校,

但請有心理准備,這間學校的行政是有些亂,好似又話1415 k1無全日,之後又無端端有,等,另校車也要一早問定呀,因為不是每個地方也有得接!

問題應答晒,如你有問題再問,我可以較遲覆,因我不是成日上來看,但這幾日我會上下來看下你有無野問!

p.s. 如我有資料報錯,請家長們代為改錯,因我比較烏龍,謝謝!

引用:這間學校我以前都唔識,後來有一位媽媽讀緊

原帖由 joyceleung518 於 14-06-22 發表
這間學校我以前都唔識,後來有一位媽媽讀緊,話好好,所以我報,到現在讀了半年,因我是插班的,有以下的感 ...

請問你幾月插班?pn佢地收插班?

回覆 huggiesbb 的帖子

收架, 我個女都係11月插班架!

引用:回覆+huggiesbb+的帖子 收架,+我個女都係1

原帖由 furby123 於 14-06-23 發表

收架, 我個女都係11月插班架!
係因為細b定係真係轉校插丫?
pn面試係點架??

我女11年10月尾, 周圍無人收細B超, 好彩舊年8月打去問佢地叫我照填表睇下無後補位, 好快就安排到interview, 仲收埋, 好感動, 而家阿女英文發音得幾準架, 日日返黎係咁唱唔同既英文歌仔, 老師同嬸嬸都幾好, 老師差晤多每日都有what's app update, 其餘大致同joyceleung518寫的差唔多。至於interview 全英文, 2個老師一齊in, 都係簡單拼圖同疊下野咁唔太難。 希望幫到你, 不過網上bad comment 都幾多, 唔知小學係咪真係咁差呢?

引用:回覆+huggiesbb+的帖子 我女11年10月尾,+

原帖由 furby123 於 14-06-23 發表

我女11年10月尾, 周圍無人收細B超, 好彩舊年8月打去問佢地叫我照填表睇下無後補位 ...
多謝你回覆丫
我囡13年11月又係細b
都幾中意呢間學校 所以一路搵好多關於佢嘅嘢
只係好擔心interview時囡囡太細 咩都唔識 好緊張呀

請問老師每日what's app update 是關於甚麼的呢?

joyceleung518 發表於 14-6-22 10:16
6. 小學情況,我以我所知答,小學行傳統,程度深,因為我親戚個仔是讀喇沙,佢話佢朋友個女同級,聖若望英 ...

以你所知幼稚園生是否經小學部面試後(網上媽媽資料),一般(over 90%)都收番?

回覆 smile_w99 的帖子

真係唔知, 打算July 12 open day問下校長, 順便問下升中派位!

回覆 joyceleung518 的帖子

超級感謝...你的回覆俾左好多信心我地呢批新入學的媽媽...希望大家的小朋友都讀得順順利利
‹ 上一主題|下一主題