用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無人會請特殊幼師幫小朋友做訓練?
go

[其他] 有無人會請特殊幼師幫小朋友做訓練?

有無人會請特殊幼師幫小朋友做訓練?

引用:有無人會請特殊幼師幫小朋友做訓練?

原帖由 ding1 於 14-06-17 發表
有無人會請特殊幼師幫小朋友做訓練?
即係好似個别導師訓練?

回覆:ding1 的帖子

有,我仔未入S位前,2歲至3歲7個月時請了PST(特殊幼兒工作員)上門做訓練,個PST做過E位同S位,經驗豐富,除左智力訓練外,會教我仔大小肌做相關訓練,有方法引我仔做訓練。

樓主想問咩?

回覆 cvpigpig 的帖子

是呀!

引用:回覆+cvpigpig+的帖子 是呀!

是呀!
我都有呀!你想知乜?

回覆:methy 的帖子

上門?點做呢?屋企要買器材?

引用:有,我仔未入S位前,2歲至3歲7個月時請了PS

原帖由 methy 於 14-06-17 發表
有,我仔未入S位前,2歲至3歲7個月時請了PST(特殊幼兒工作員)上門做訓練,個PST做過E位同S位,經驗豐富, ...
可唔可以比資料我 唔該

收費大約多少? 訓練材料是否自己買? 另外每星期大約幾次?

引用:回覆+cvpigpig+的帖子 收費大約多少?+訓練

收費大約多少? 訓練材料是否自己買? 另外每星期大約幾次? ...
收費大約500-600,如你揾d再資深d要800起。
教具會借你返去用,下次還。
多數每星期一次。
上完堂之後,你學完個方法就返去同佢每日做。

當時除了請PST外,有沒有在外面上ST/ OT? PT?

回覆:有無人會請特殊幼師幫小朋友做訓練?

我都想找...

回覆 CTS 的帖子

不知道可以在哪裡請到呢?

ding1 發表於 14-6-17 22:45
回覆 CTS 的帖子

不知道可以在哪裡請到呢?
你發覺/懷疑/確診你嘅小朋友邊方面有問題? 小朋友幾大? 因為有些治療師(無論PT/OT/PST/PT)有佢方面經驗及専長. 最好俾多啲資料先有多一啲資訊提供俾你.

回覆:濼晴 的帖子

唔好意思,佢已退休,已經有cases跟緊,不打算接新cases,我只係分享我仔曾接受上門PST訓練既經驗。

回覆:DollyCC 的帖子

我個PST上門訓練內容:(2歲左右)

智力:圖卡,同我仔玩配對,讀圖卡上既物件,順道教口型發音。

小手肌:1.藥水樽仔,數粒彩色棉球,捉住前2指手入落樽仔到。2.捉住我仔手,教將波子由手心送到手指,再入落樽仔到。
我仔小肌當時好差,差到一拎重d既野就跌,好抗佢任何手部既訓練,但個PST有本事引到我仔去運用隻手。

大肌肉:(當時未識行,亦未能由蹲下企起身),PST要阿仔一腳踏波;另一隻腳企直,左右輪流,夾佢下半身,要佢上半身郁動去拎公仔等等

每次上門PST都有新既訓練玩具,而佢本身就係最強既人肉工具同器材。

引用:回覆+cvpigpig+的帖子 當時除了請PST外,

當時除了請PST外,有沒有在外面上ST/ OT? PT?
我全部有上,你可以上網搵d私人機構,最大路就係協康會,你可以睇番我d old post .就知我係邊度上

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆 CTS 的帖子

Can you send relevant information to me at [email protected] as I also want to find to help my son.

Thanks a lot.