用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學障報告轉交至中學問題
go

學障報告轉交至中學問題 [複製鏈接]

醒目開學勳章

小朋友有學障,學校問願唔願意將file pass去中學。
其實應唔應該轉交呢? 擔心上到中學都係被標籤為問題學生。

0    0    0    0
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

梗係要轉交啦,俾學校知道小朋友既問題,咁佢入學時學校就可以提供適當既協助,有助小朋友更快適應新環境架!
歡迎大家參觀"李家的牧場物語"李家牧場,有隻好勤力賺錢既大老鼠,一隻兇惡既大白兔,一隻成日俾大白兔鬧既馬女,一隻入左金霸王電芯既雞女,而家多左隻豬仔添呀∼

引用:小朋友有學障,學校問願唔願意將file+pass

原帖由 Giant 於 14-06-17 發表
其實應唔應該轉交呢? 擔心上到中學都係被標籤為問題學生 ...
我覺得要視乎你小朋友學障程度,日後是否還須要跟進,調適等等,如果仍須要接受服務,當然pass to學校可跟進,但若你擔心自行或扣門被拒,可以待落實會讀該校才告知,如果不須再接受服務亦可不pass資料。

洋蔥頭媽咪 發表於 14-6-17 23:47
我覺得要視乎你小朋友學障程度,日後是否還須要跟進,調適等等,如果仍須要接受服務,當然pass to學校可跟 ...
唔會影響自行或扣門, 因為若樓主願意將file pass去中學,小學會將佢簽的同意書交給教育局, 而教育局只會將資料交給所派的中學.

同意如果還需要跟進,應該將資料轉交, 這樣中學才能夠提供適當的協助.

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+14-6-17+23:47+我

原帖由 slowmemame 於 14-06-18 發表
唔會影響自行或扣門, 因為若樓主願意將file pass去中學,小學會將佢簽的同意書交給教育局, 而教育局只會將資 ...
我講嘅怕自行或叩門時被拒,可以暫時無須告知,意思係可以無須要面試或會見時就提及小朋友有特殊須要先,因為的確有部份學校會有偏見,未必想收這類孩子,如果家長擔心,可以在確認會入讀該校才告知學校,被免小朋友被標籤而少了入讀機會。意思並非日後都不告訴學校。

slowmemame    發表於 14-6-18 21:43

洋蔥頭媽咪 發表於 14-6-18 20:35
我講嘅怕自行或叩門時被拒,可以暫時無須告知,意思係可以無須要面試或會見時就提及小朋友有特殊須要先,因 ...
自行或叩門時無須告知是一個合理的做法。畢竟你不知道學校如何看這個問題。

Giant 發表於 14-6-17 15:49
其實應唔應該轉交呢? 擔心上到中學都係被標籤為問題學生 ...
其實我懷疑(只是懷疑)不管你是否將檔案Pass去中學,中學可以從EDB校管系統中看到相關的信息。

引用:Quote:Giant+發表於+14-6-17+15:49+小朋友

原帖由 王家爸爸 於 14-06-18 發表
其實我懷疑(只是懷疑)不管你是否將檔案Pass去中學,中學可以從EDB校管系統中看到相關的信息。
...
我覺得應該唔會,因為現今私隱條例關係,未徵得家長同意應該其他學校冇權知道。

其實應唔應該轉交呢? 擔心上到中學都係被標籤為問題學生。
為孩子好,應該交。

互相信任的家校合作,對學障孩子的幫助會更大。

回覆 王家爸爸 的帖子

冇可能!私隱條例!EDB怎會咁蠢!学障報告不影響升中!应簽,学校可早D支援……
功課適适,尤其是考試加時,中学答题时间往往不夠!

王家爸爸  系窩,有私隱條例   發表於 14-6-19 13:13

入學後交最好
有輕微聽障 / 視障的, EDB會交評估報告同recommendation俾學校, 不過唔清楚有冇先得家長同意

edith208 發表於 14-6-19 09:07
入學後交最好
有輕微聽障 / 視障的, EDB會交評估報告同recommendation俾學校, 不過唔清楚有冇先得家長同意
...

一樣要得到家長同意的, 家長要簽同意書(經小學交給EDB),EDB先會轉交資料給所派中學.

當然自行時無需提及.

slowmemame 發表於 14-6-19 12:49
一樣要得到家長同意的, 家長要簽同意書(經小學交給EDB),EDB先會轉交資料給所派中學.

當然自行時無需提及. ...

只是好奇想問,學障報告是實體文件,還是只是在校管系統上的電子文件?

王家爸爸 發表於 14-6-19 13:16
只是好奇想問,學障報告是實體文件,還是只是在校管系統上的電子文件?
據我所了解是有實體文件的....  

正式前往中學註冊時交亦可以的。

建議通知學校子女是 SEN,原因如下:
1. 學校收到通知後,才能按 SEN 人數向政府領取支助,聘請專人訓練 SEN 學生。SEN 問題是越早接受專門訓練是越好的,子女更容易在低班時打好學業基礎,減少將來因沒有足夠能力應付學業而出現放棄的機會。

2. 部份 SEN 會出現社交困難,如阿士保加及自閉等,盡早讓學校安排社交小組給子女學習社交技巧會更好,因為中學階段,子女開始進行青春期,開始需要朋輩的認同,若是社交能力不足的話,可能影響將來的發展。

3. 現時部份中學會讓一些 SEN 學生享有較長的考試時間,讓學生取得較好的成績。

所以我建議你留意哪間學校對 SEN 的支援較好,並要在入學時告知自己的子女是 SEN。(面試時可以不告知子女是 SEN)

slowmemame    發表於 14-6-19 14:05

引用:回覆+王家爸爸+的帖子 冇可能!私隱條例!

原帖由 vincher 於 14-06-18 發表
回覆 王家爸爸 的帖子

冇可能!私隱條例!EDB怎會咁蠢!学障報告不影響升中!应簽,学校可早D支援……
贊同,正常同學有時都答唔晒,何况有特殊學習需要的同學,報上中學利大於弊

熱血勳章

我打算係7月10日在註冊當日轉交給中學 ,以便預先考PRE-S1前作出所需的特別測驗安排。

http://www.edb.gov.hk/attachment ... nfo/EDBCM13052C.pdf

唔好拖累日後師第妹D派位成績。

簽名被屏蔽

熱血勳章

回覆 talent2000 的帖子

我兒讀私小,從來都無向EDB提供資料,亦無係小學簽署"授權書",EDB應該唔會有小兒的SEN資料。

hktwun 發表於 14-6-21 13:10
回覆 talent2000 的帖子

我兒讀私小,從來都無向EDB提供資料,亦無係小學簽署"授權書",EDB應該唔會有小兒 ...
如果學障報告是實體的紙張文件,只要小學不輸入有關信息到校管系統,教育局和未來入讀的中學應該不會知道。
‹ 上一主題|下一主題