用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Maryknoll 還是 陳守仁
樓主: mark_six
go

Maryknoll 還是 陳守仁 [複製鏈接]

點解d家長經常懷疑自己小朋友既能力...未入讀已投降...除非底線係一定名列前茅
若真係自己都咁無信心...不如早早決定一間讀得輕鬆既學校...根本就唔使煩~~~

回覆:Maryknoll 還是 陳守仁

一定揀maryknoll,

陳守仁最大缺點係無中學back up, 將來考呈分試的壓力會好大

回覆:Maryknoll 還是 陳守仁

小朋友因讀國際幼稚園,中文比弱,所以當初揀了區內唯一一間英小作抽獎。

Maryknoll for sure!

入左MCS...除非成績好差...唔中意再插班都機會大
讀 MCS都唔一定壓力大...睇小朋友本質...英文程度好更佳~~~

回覆:mark_six 的帖子

Maryknol

如果有細細妹當然MCS啦!如果到姐姐讀得好辛苦先轉返出來,一定好多好學校收。而且你朋友想細細妹到時再抽?好頭痛喎,除非細細妹係超班馬,大把直資私校收就另一講法。

咁都要諗?更何況陳還未收!

mark_six 發表於 14-6-17 16:07
因為朋友的大囝係陳守仁讀得非常非常開心,亦覺得兩間都是好學校,Maryknoll 亦是佢地既dream school。
讀T ...
Mcs 係辛苦ga, 不過我都識就讀的mum 是全職工作,也讀得ok, 自己跟唔到咪請個C補。其實tsl 都考到(雖然有哥和waiting), 點到唔會太差。

Go for Maryknoll for sure!

曄,這條問題不需問啦!  MCS vs TSL, 如果放棄 MCS, 好多人會多謝你。

引用:1)+名氣:++MaryKnoll2)+學費:++MaryKnoll3)

原帖由 Taloon 於 14-06-17 發表
1) 名氣:  MaryKnoll
2) 學費:  MaryKnoll
3) 有細妹:  MaryKnoll
舉起四肢贊成!

回覆:Taloon 的帖子

笑住支持!

硬係陳守仁啦,
順便放返maryknoll個位出黎,唔該!

bbqyou 發表於 14-6-17 21:40

硬係陳守仁啦,
順便放返maryknoll個位出黎,唔該!

入地都註左冊,大不了可以九月至玩 no show,你等唔等到先?!

更何況對呢類    post,認真你便輸了。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

Of course MCS la .......

這條問題不需問啦!  

如果放棄 PLK TSL, 好多人會多謝你 and love you

我亦是TSL 家長, 識人讀M, 其實M 名氣一定大, 學生水準是否M一定高D就真係未必, 始終是抽入, 人人不同, 不同DGS,

不過如果有個妹, 佢又係第2女最多15分都有得抽入M, 係好幸運, 我都一定會選入M. 無可能選TSL

每次見到呢類帖都覺得又好笑又勞氣, 樓主似乎太過杞人憂天同有選擇困難症.....

好簡單問自己一D問題:

1. 想個女日後讀咩級數中學?
    如果有係Target番MCS呢類級數, 咁轉去TSL我只能講句: 多X餘囉 (去考得TSL, 唔好話我知對升中冇乜要求呢D假到震既廢話, 真係冇要求你應該幫仔女去抽樂善堂或者耀山)

2. 想孩子愉快學習, 唔想谷, 怕有壓力?
    其實係你驚自己有壓力定係驚個細路呀? 想唔谷又愉快學習, 請逃離香港

如果仲係決定唔到, 叫個女自己決定, 書係佢讀, 佢絶對應該有話事權. 重要俾佢決定要之後你兩公婆唔好再同個女係度呀之呀咗話另一間學校邊樣邊樣其實好D喎, 呢種假民主既做法只會令孩子日後更唔想同你地溝通.

不過, 前題都係, TSL俾位咗你未?

抱歉語氣不好, 但呢D"問題"真係令人好火滾

fc926  真系要考慮埋(兩)個女將來會唔會埋怨你呢個 factor!  發表於 14-6-18 15:44
nieualma    發表於 14-6-18 13:24
MrBeast  真唔知好嬲定好笑  發表於 14-6-18 10:23
EFJ3  1000個讚  發表於 14-6-18 09:31
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:每次見到呢類帖都覺得又好笑又勞氣,+樓主似

原帖由 hkpapa852 於 14-06-18 發表
每次見到呢類帖都覺得又好笑又勞氣, 樓主似乎太過杞人憂天同有選擇困難症.....

好簡單問自己一D問題:
跟你想法一樣,認同!

重要問?一定係 maryknoll 啦!
‹ 上一主題|下一主題