用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Maryknoll 還是 陳守仁
樓主: mark_six
go

Maryknoll 還是 陳守仁 [複製鏈接]

引用:朋友有以下問題: 細囡已註冊Maryknoll 大

原帖由 mark_six 於 14-06-17 發表
朋友有以下問題:
細囡已註冊Maryknoll
大哥係陳守仁讀緊 妹妹入waiting list.
陳守仁啦! 啊哥同啊妹同一間學校 ,接送好d,手足之情一齊返學好開心。

1) 名氣:  MaryKnoll
2) 學費:  MaryKnoll
3) 有細妹:  MaryKnoll
4) 升中優勢:  MaryKnoll
5) 唔喜歡齋校:  TSL
6) 諗埋一邊:  TSL
7) 挑戰自我:  TSL
8) 細妹要再玩抽獎:  TSL

各有優點,真係好難揀呀~  
但如果我有個女又係今年要抽小一,我就一定叫樓主揀 TSL
8)

Jas-MaMa    發表於 14-6-18 13:06

回覆:mark_six 的帖子

TSL係直資校要去考,點解樓主有得玩Maryknoll抽獎嘅?

Taloon  樓主女女係 waiting list,所以有得抽  發表於 14-6-17 14:57

回覆:Maryknoll 還是 陳守仁

陳守仁只係入左waiting list,所以還可抽獎

樓主你朋友其實係咪唔係好鍾意Maryknoll中學ge le? 又或者好鍾意npl?

煩惱自招,庸人自擾?
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

因為朋友的大囝係陳守仁讀得非常非常開心,亦覺得兩間都是好學校,Maryknoll 亦是佢地既dream school。
讀TSL相對冇咁大壓力,佢相信小朋友可以應付到自己的功課和考試。
但Maryknoll,媽咪就要做全職媽咪跟足功課,驚小朋友讀唔掂。

fc926  Maryknoll都唔一定要Full time mom,視乎小朋友  發表於 14-6-18 15:36
fc926  Maryknoll都唔一定要Full time mom,視乎小朋友  發表於 14-6-18 15:36

mark_six 發表於 14-6-17 13:27
朋友有以下問題:
如果陳守仁收,究竟點選擇好?因為如果通知收,只得一晚時間諗。
當然揀MCS.

Maryknoll, 細細妹可入埋去

mark_six 發表於 14-6-17 13:27
朋友有以下問題:
我諗嘢比較正面,我當你講真,不是玩嘢。但你太單純了吧!你朋友可能只輕輕同你曬吓考到咁多間,你就真係咁認真幫佢問。我係呢度講,你可九月一日先答我。無論你講乜,九月一日你也會見到佢小朋友穿起MCS既校服!我中肯D講句,兩間既支持者大約一半一半,仔的會選TSL, 女的會選MCS。

williskg  因為係仔冇得入 MCS,  haha  發表於 14-6-17 20:22

Maryknoll

mark_six 發表於 14-6-17 16:07
因為朋友的大囝係陳守仁讀得非常非常開心,亦覺得兩間都是好學校,Maryknoll 亦是佢地既dream school。
讀T SL相對冇咁大壓力,佢相信小朋友可以應付到自己的功課和考試。
但Maryknoll,媽咪就要做全職媽咪跟足功課,驚小朋友讀唔掂。

我覺得人生最慘就係無機會...
而更慘既係機會擺係你面前,但試都唔敢去試就打退堂鼓...

回覆:lawsonmoon 的帖子

不是曬命啦!佢中左都未敢講比人聽甚至家企人,大家只知佢有另一間私校收,只係我同佢由細玩到大,佢諗到頭大,因為佢真係好驚讀唔掂,問下我。
其實我開依個post,都係想話比佢聽,大部份人都揀MCS,既然抽獎都比你中,就讀啦!讀唔掂先轉校!
朋友,我撐你!

lawsonmoon  你九月一日後才答我啦,講多冇用。  發表於 14-6-17 16:50

引用:因為朋友的大囝係陳守仁讀得非常非常開心,

讀T ...
如揀mcs 要做ftm ? 小朋友能力好差架?

回覆:daisysyc 的帖子

不用念,maryknoll

小朋友能力不是太差,朋友回到家都已經7-8:00pm,只係想多的時間同小朋友溫下書做下功課,早點訓覺。
而哥哥能力較高,功課考試都自己應付到。

回覆:mark_six 的帖子

Maryknoll。 Tsl 的學生升中好多都想入Maryknoll, Marymount, 九華這類學校。而家可提早入點解仲要諗?

Maryknoll for sure !

引用:不是曬命啦!佢中左都未敢講比人聽甚至家企

不是曬命啦!佢中左都未敢講比人聽甚至家企人,大家只知佢有另一間私校收,只係我同佢由細玩到大,佢諗到頭 ...
當然MCS! 讀TSL 幾年後就三個輪住考中學,我驚你朋友到時........... 當然,MCS 也不易讀也要努力付出! 況且本人對傳統名校始終有信心些。

醒目開學勳章

仲有一個妹,比我就一定係maryknoll, 除非你覺得姐姐唔適合入䜖Maryknoll

‹ 上一主題|下一主題