用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 公文中,數,值得繼續嗎?
樓主: Bingb
go

公文中,數,值得繼續嗎? [複製鏈接]

Bingb 發表於 14-6-17 17:28
我都係喜歡佢啲教材同有系統,但我阿女冇乜心機閱讀佢D嘢,而且話好快,跟唔到佢讀。

...
其實讀多幾次就得架啦,.不過我個仔都懶懶地....

我見有小朋友做公文的功課, 小二做份數, 好多條, 佢計得好快都做成個小時, 我自己個冇學過, 覺得佢真係好快, 不過因學年超得多, 同學校的接不上, 到學校小三小四要時, 可能已做不番個SPEED, 唔知花如此多時間超學年有冇實際的好處, 難得佢不悶.   

如果是我會用多些時間改善語文.

引用:Quote:Bingb+發表於+14-6-17+00:43+中,去

原帖由 jojoplanet 於 14-06-17 發表
你既個案如果你必定要CUT一樣,我會CUT公文數。因為你佢慨今唔係好得要用學林補不足。咁應該只學林慨 ...
我正打算幫我小朋友補數,佢升小二,底子唔穩定,公文定數研會好啲?  請指教,thx.

CAP 發表於 14-6-18 13:09
我正打算幫我小朋友補數,佢升小二,底子唔穩定,公文定數研會好啲?  請指教,thx.

...
我個仔都係底子唔加上操得少,.第一個學期數學6X(因為小二開始自己睇題目應用題心急得濟錯晒). 跟住即比佢讀數研, 跟住第二個考試8X, 第三個考試9X..

回覆 jojoplanet 的帖子

朋友個女由小一至小六都有學公文數, 未停過. 上到中一兩次數學考試吾合格. 應該針對性補習.

覆錯帖子, 不好意思!

王家爸爸  很多人誤解公文數,認為它很有用。如果只是做練習可以提高數學能力,人人都可以成為數學天才。  發表於 14-6-18 13:47

CAP 發表於 14-6-18 13:09

...
其中一個可行的方法是了解他在數學上的弱點,找准弱點,並針對弱點來改善。

回覆 王家爸爸 的帖子

絕對同意!

回覆:公文中,數,值得繼續嗎?

路過分亨:小朋友已經學習公文2年,另外pth老師跟進說話,據老師說小朋友拼音程度已達小4,全因公文效果,個人勁like公文,對打底子極好,但小朋友必須受及肯做功課

因為pth已經在短期內達標,已經可將更多時間做好其他野

回覆:Babyeddie 的帖子

回覆:Bingb 的帖子

是否問我?是c level

回覆:Babyeddie 的帖子

分享一下個人想法,公文令小朋友看多了很多文章,認字多了,而且揀的文章內容到位,在input方面是不斷增加,但drill output 就是少了一點,即是在寫作方面成効未必咁大,我個人只會當它一個閲讀系統,比小朋友keep住。我們細路時靠報紙學字,而家想搵份好報纸都買少見少,當多個途俓接觸中文,你如果時間不夠便冇辦法了。

分享一下個人想法,公文令小朋友看多了很多文章,認字多了,而且揀的文章內容到位,在input方面是不斷增加,但drill output 就是少了一點,即是在寫作方面成効未必咁大,我個人只會當它一個閲讀系統,比小朋友keep住。我們細路時靠報紙學字,而家想搵份好報纸都買少見少,當多個途俓接觸中文,你如果時間不夠便冇辦法了。

回覆 Babyeddie 的帖子

請問你小朋友幾年級?公文C課程主要幫到佢閱讀嗎?我也有同感,公文可以幫我準備定一些有水準既文章,我一向驚嘆國內小朋友既中文水平,可惜簡體字關係未能提供給小兒廣闊眼界。現在我調較策略,叫佢用廣東話再讀,雖然有時怪怪的,例如項鏈,燒飯...,找出漂亮詞語再記下,試下用於作文中。還有什麼高見比我參考下?
語文就是一點一滴浸淫出來的。

tutik 發表於 14-6-22 11:12

請問你小朋友幾年級?公文C課程主要幫到佢閱讀嗎?我也有同感,公文可以幫我準備定 ...
的確有些國內小朋友既中文水平高,但平均水平其實並不高。其實台灣的小朋友既中文水平平均比國內還高,他們也是用繁體字。

tutik  原來這樣,我見呀仔双非家長那些,隨便已經考得唔錯,我而我真係攪咗好多野。初小他們只有英文科落後,只要一追上來,他們就比香港小朋友優勝  發表於 14-6-22 11:36

Babyeddie 發表於 14-6-22 01:16
分享一下個人想法,公文令小朋友看多了很多文章,認字多了,而且揀的文章內容到位,在input方面是不斷增加, ...
如果目的是為令小朋友多看文章,為什麼不讀報紙?

引用:Quote:Babyeddie+發表於+14-6-22+01:16+分

原帖由 王家爸爸 於 14-06-22 發表
如果目的是為令小朋友多看文章,為什麼不讀報紙?
一早已考慮給孩子看報紙的,但坊間很多報紙用字很多外語病句,太多廣東話俚語及廣東話入詞,當然不乏好的文章,但真的要挑選,而且內容也不能夠確定篇篇可以引起他興趣,我想小朋友大一點語文基本功好一點才給他看。

王家爸爸  我用星島日報和明報的社論,很好。  發表於 14-6-22 12:45

引用:回覆+Babyeddie+的帖子 請問你小朋友幾年

原帖由 tutik 於 14-06-22 發表

請問你小朋友幾年級?公文C課程主要幫到佢閱讀嗎?我也有同感,公文可以幫我準備定 ...
小朋友2年級,閲讀理解小1⃣️時有時候不穩定,但是越來越進步,因為都有其他閱讀材料,所以很難確定是否公文功效,但公文功不可抹吧,現在問題反而是同音錯字

‹ 上一主題|下一主題