用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 公文中,數,值得繼續嗎?
go

公文中,數,值得繼續嗎?

回覆:Bingb 的帖子

回覆 Bingb 的帖子

請問中.數公文是否幫到校內成绩?數科又公文,又學林會否太多?超學年重要嗎?我覺得數學必須着重解難,數科成绩好,自然有自信。小兒將升小二公文中All,之前2A學既持拼音有些唔記得,竟然普通話科成日有錯。這與他所付出的努力不成正比。但文章幫到佢閱讀理解,佢唔怕一大段文字。其實我也考慮什麼時候停公文,轉中作班。

王家爸爸  如果你的目標是校內成績,最好熟讀課本。  發表於 14-6-17 09:16

回覆:公文中,數,值得繼續嗎?

回覆:Bingb 的帖子

Bingb 發表於 14-6-17 11:07
見阿女學校考PTH只錯很少,近乎滿分。但說話唔係咁準。付出時間又多。食之冇味棄之可惜。
想搵坊間一啲又可 ...
可以嘗試系超級市場留言板貼廣告,找個北京天津一帶來的新移民。

bingb, 小朋友現在幾年班?

我仔小二,

上個月開始停左公文數, Level E, 佢學左4年, 幼稚園時覺得train到佢專注力,

一上到level D 已經想停喇, 太深同埋對佢學校科數開始有壞影響..可能佢真係唔算叻仔果隻啦!!  

兩邊有混淆..想公文果邊做慢D..唔升LEVEL, 老師又唔肯..所以唯有停.

回覆:王家爸爸 的帖子

回覆:kangaroo1101 的帖子

Bingb 發表於 14-6-17 00:43
中,去到A
數,去到D,份數
你既個案如果你必定要CUT一樣,我會CUT公文數。因為你佢慨今唔係好得要用學林補不足。咁應該只學林慨念先得。我個仔讀緊公文中同英,因為佢校內呢2個科都OK所以比佢繼續因為我覺得學咗對佢學校課程有間接既得著。。。數學阿仔學數研因為佢數慨未係好穩固公文數唔岩佢。。
認為小朋友能應付學校科程先好讀公文因為係一D額外既課程,如果校內課程都未得,就選專科補好了。

Bingb 發表於 14-6-17 11:11
都考慮過你説的類似普教中的pth班。公文對我女的閱讀理解暫時都冇乜幫助。我諗,係咪寧願慳D時間精力做多啲 ...
你呢個問題我爭扎咗幾次想放棄公文中文最後都無,因為阿仔堅持想讀,我覺得D故事都幾好。諗住等佢學多1-2年最遲小四比佢轉普通話ORAL。

回覆:jojoplanet 的帖子

跟學校課程應該係數研定學林?

我仔(K3升小一暑假)都由公文數轉學林數,唔知係咪我仔校無教快半學期數,學林老師給練習我仔時,通常都可快過學校所教的!但當然我仔(現小一,事隔十個月,那時已減數)如再學下去可能到除數都未定,但我覺得學林所教的更適合我小朋友,數學不是只有運算,其他的數學概念如永備尺,時鐘,日期,錢幣,平面圖形,都有好些小朋友搞不清楚!

回覆:bbforever 的帖子

yes, 數學叻唔係只要運算準及快,係要理解,我細個數學常常考第一,但阿媽一本補充練習都冇俾我做!公文每日做多條數學只會勞損小孩時間及精神,唔可以話完全冇用,但唔值得,小朋友時間小,應學其他嘢!

回覆:chanmana 的帖子

小孩不是數學機器,係要透過數學幫佢地思考!

jswailam928 發表於 14-6-17 17:41
跟學校課程應該係數研定學林?

我個仔讀數研是跟學校課程聞說學林都係. 不過數研係學林的另一VERSION, 比起學林更加跟學校課程.

chanmana 發表於 14-6-18 08:21
小孩不是數學機器,係要透過數學幫佢地思考!
不過D 人話去到高年班就要計得快否則做唔晒D卷..如果小朋友數慨己OK. 公文數FOCUS係速度都有幫助..每個課程有不同賣點.....