用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 玫瑰崗,香港嘉諾撒
go

玫瑰崗,香港嘉諾撒

今天收到香港嘉諾撒面試電話,這是我的母校,自行甲一也有選,但派了乙部第9志願,上星期叩到玫瑰崗。其他已放棄了6間,正在煩應唔應該去嘉諾撒,因身邊很多朋友同事也跟我說讀到關係決裂。最近有個同事,亞女升小二了,從昨年她剛入canossa到依家都好想轉校,考第11話讀得好辛苦,但插班港同不成功,好唔開心,成日喊,因家姐在港同,可以成日睇電視,自己冇得睇。另一朋友,讀完小三,頂唔順日日同個女決裂,返左加拿大。若可入嘉諾撒,亞妹一定唔使煩,但我咁係咪犠牲亞哥呢?讀玫小會開心d嗎?定係都係咁辛苦,留返d錢請補習?

回覆:catcc2000 的帖子

玫小功課多在校做完,有功課堂, 留少少回家做, 比官準較少, 學校很多活動及小班。我不太清楚Canossa, 我想你要考慮你女女的性格, 每個小朋友不同。

嘉諾撒有Brand 1中學backup, 但功課真係唔少,谷!

玫小係英小,但中學係Brand 3, 如想升更好中學,4年後已開始要為升中作預備,6年後再玩過哩個派位遊戲!

回覆:玫瑰崗,香港嘉諾撒

我大個個係仔,點都要再玩過

其實個個孩子也不同。不如你問吓自己的孩子是谷得定唔谷得呢?

考咗佢收先諗啦!但如果得我都係偏向嘉諾撒,話晒係一線津校,又唔駛煩個妹。如果哥哥真係有能力,攪掂妹妹後插班去更好小學(期間可以用原本俾玫小嘅學費嚟訓練哥哥),咁仲好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我鄰居女兒讀嘉諾撒,又係讀得好辛苦,成績唔算標青,最後舊年派到band3既寶血女子中學。佢媽話谷到行都上唔到band 2。每個人資質唔同,唔好以為入到名校就可以入band1,有時唔得就係唔得架啦!

回覆:catcc2000 的帖子

其實最重要都是睇小朋友性格可唔可以谷。我個仔一定唔谷得,如果"谷"佢一定對學習冇興趣。雖然我有高主教和玫瑰崗offer, 最後都是放棄了高主教選玫瑰崗。雖然很多朋友都話我點解高主教收都唔讀,因為我最清楚我個仔嘅性格,如果太谷一定會對學習喪失興趣,所以我情願選一間適合他的學校。

我隔離同事個仔係高主教,我聽佢日日打返屋企叫個仔讀呢樣溫個樣,日日狂丙佢,丙到個仔叫佢唔好再打電話返來我就知高主教唔係我杯茶。

我個仔谷得,個女唔谷得,但谷得係咪就代表我要日日谷佢呢,大人返工谷得都有想懶下嘅時候,可況細路?佢依家學校hea慣,但佢會叫我買補充佢做,佢都好唔得閒架。

今天再打去canossa問校車唔到屋企有冇保毋車電話俾我搵下,學校都係叫我自己唸辦法,咁即係唔使去啦

嘉諾撒都係我母校,但我女唔谷得,真係要講Bye Bye!

據我了解, 嘉諾撒真的很多功課

catcc2000 發表於 14-6-17 11:52
我隔離同事個仔係高主教,我聽佢日日打返屋企叫個仔讀呢樣溫個樣,日日狂丙佢,丙到個仔叫佢唔好再打電話返 ...
我朋友話佢個仔讀高主教P2,  佢阿老婆一同個仔做功課温書時, 就會好似痴左線咁, 好死佈.

我估係睇返個小朋友自己吸收知識嘅能力,我囡在canossa讀得好輕鬆,通常7點前完成功課,上到六年級都係9:30瞓覺,呈分試我又唔見佢有咩壓力,上年順利入左心儀band1中學

TinTinMame    Lucky mama, Smart girl!!  發表於 14-6-20 13:08

玫小是英文小學, 如果英文底普通, 剛上初小會否吃力, 和失去上學興趣呢…  話說回頭, 香港頗多小學都是功課兼測默多…

引用:Quote:catcc2000+發表於+14-6-17+11:52+我

原帖由 catiou627 於 14-06-17 發表
我朋友話佢個仔讀高主教P2,  佢阿老婆一同個仔做功課温書時, 就會好似痴左線咁, 好死佈.

...
朋友說一到自己小孩上小學, 就體會到, 點解D小學生阿媽教仔女, 大部份都咁勞氣

阿妹下年有冇把握考到ok 小學?玫小會不會收埋阿妹機會大?
我係你會玫小,因為你兩個小朋友唔係讀開谷嘅kg
會好辛苦的,不過中學就係硬仗啦

引用:今天收到香港嘉諾撒面試電話,這是我的母校

原帖由 catcc2000 於 14-06-16 發表
今天收到香港嘉諾撒面試電話,這是我的母校,自行甲一也有選,但派了乙部第9志願,上星期叩到玫瑰崗。其他 ...
Choose Canossa !一d d ,我識人讀算唔harsh . 要睇自己小朋友本身

Canossa 唔算谷, 同外面官津相比, 我認為只算係"平均之上" 的谷法。課程無話特別深, 功課都算係比均平多DD.

高主教, 幾位初小家長不約而同告知, 谷到嘔...

回覆:w_y 的帖子

其實我都識人正讀嘉諾撒小學, 佢哋小朋友不算讀得輕鬆, 但都能應付功課, 佢哋仲話學校老師好! 所以真係是小朋友自身能力, 香港地間間也咁上下多功課

回覆:sweethoho 的帖子

同事亞女話佢唔開心,因為兩個人傾計,老師罰全班,佢覺得自己冇份,點解都要俾人罰。我問個同事拿了嘉諾撒測驗考試卷來做,英文數學冇問題,英文唔使我解題目tim,中文就....我都。同埋冇校車真係難搞