用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 佛教林金殿紀念小學 有冇人評論下佛教林金殿呀?
樓主: diedsee
go

有冇人評論下佛教林金殿呀? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+vestzs+於+14-10-27+發表本帖

引用:林金殿的課程深嗎?+聽說校長,+老師很有熱誠

原帖由 minicoper 於 14-10-08 發表
林金殿的課程深嗎? 聽說校長, 老師很有熱誠, 我本想選 "孖仁牌" 但第一回合機會等於 0, 所以現在選了 "林金 ...
活潑好動專注力弱的小朋友唔建議入
每日早上八點鐘企係操場睇下就知

如果係未評估的疑似學障兒童,就睇你好無彩,遇到個咩老師,好的會打電話比你同你討論下點幫個小朋友,唔好的會標籤你係naughty boy同比說話個小朋友聽,咩難聽說話都有,真係天堂與地獄

年輕老師好d,願意關心下學生,但都唔係好鼓勵發問
有經驗的,就仲未遇到個有愛心的,希望儘快遇到啦,

引用:課外活動係外判的 好平!算多!但要考慮做

原帖由 topyy 於 15-01-29 發表
課外活動係外判的
好平!算多!但要考慮做功課的問題,如果專注的小朋友應該可以參加到,星期一至五都有不 ...
請問點解你會入呢間小學??

我仲struggle 緊佢(20分自行) 同青衣主恩(15分大抽獎)

引用:Quote:原帖由+topyy+於+15-01-29+發表課外

原帖由 diedsee 於 15-02-06 發表
請問點解你會入呢間小學??

我仲struggle 緊佢(20分自行) 同青衣主恩(15分大抽獎)
一個字:近!

當時覺得每間津校的課程,師資,資源都唔會差太遠

只係想小朋友多些時間睡覺和睇書,深信求學不是求分數,雖然學生多b6,係粗魯d,但都幾純品,每間學校都有好同唔好老師。

而家先知唔好的老師可以去到咁,每隔一段時間就要同小朋友心理輔導

但如果唔講人,學校係學術方面係做得唔錯,但好多制度可以再人性化d

引用:Quote:原帖由+diedsee+於+15-02-06+發表請

原帖由 topyy 於 15-02-06 發表
一個字:近!

當時覺得每間津校的課程,師資,資源都唔會差太遠
請問你係自行定大抽獎?咁你會唔會suggest 朋友的小朋友去呢間讀?

引用:Quote:原帖由+topyy+於+15-02-06+發表一個

原帖由 diedsee 於 15-02-06 發表
請問你係自行定大抽獎?咁你會唔會suggest 朋友的小朋友去呢間讀?
呢間係傳統津貼學校  坐定定守規矩專注力強的小朋友會比較適合 加上大班教學一級5班人太多 文靜害羞的小朋友會無咁大壓力 但相反有主見愛發問的小朋友就無機會表現自己 。
老師多用罰 少讚賞和鼓勵 其實罰唔緊要 但用讚賞黎加強良好行為都好重要 有些家長好認同用罰黎解決學生的行為問題 咁就好啱佢地喇 但其實處理學生行為問題方法可以有好多種。
同學方面,小學唔會壞得去邊,學壞都係講粗口打架,呢個只要家長跟緊d,教佢地分辨是非就得。
所以學校好唔好真係見仁見智。
睇你遇到咩老師識到咩同學。
一般黎講,其實其他學校有的,呢間都會有。
問題係其他配套係咪你重視的,如:
-有些津校選飯商係比家長參觀多間工場家長自己簡,呢間係學校自己轉左通知你,之前果間7-11交費唔收手續費但新的要收都照用,到家長出聲學校先同飯商去傾。
-有些津校陸運會係比所有學生選擇參賽,呢間係每個賽事由老師挑選先有得參加。
-有些津校係主科中英數早上上的,下午上非主科如體育音樂,呢間無分。
-有些津校有locker放常用物品以減輕書包重量,呢間無locker亦唔可以留東西係位,有老師會要求學生日日帶字典/做完的工作紙一大疊。

引用:Quote:原帖由+diedsee+於+15-02-06+發表請

原帖由 topyy 於 15-02-07 發表
呢間係傳統津貼學校  坐定定守規矩專注力強的小朋友會比較適合 加上大班教學一級5班人太多 文靜害羞的小朋 ...
thx

我諗小息唔準跑, 好多學校都係咁, (我細個時D學校都係咁)
始終咁多學生, 個個走黎走去, 一有碰撞就好容易受傷.

反而處罰方面會否太嚴厲? 我有朋友兒子學校,
如欠帶書本, 欠交功課會登記下來, 3次便記缺點,
每晚檢查書包及功課, 都令到氣氛緊張.
想放手令兒子自理都不行, 因為怕被記缺點.

引用:我諗小息唔準跑,+好多學校都係咁,+(我細個

原帖由 小鈴鐺 於 15-02-13 發表
我諗小息唔準跑, 好多學校都係咁, (我細個時D學校都係咁)
始終咁多學生, 個個走黎走去, 一有碰撞就好容易受 ...
我都明白學校點解唔比跑,但亦發現有好多學校比,因為他們明白小朋友困左成日,上堂已要坐定定,小朋友的專注力已下降,比他們走走可以幫忙提升專注力,上堂更加專心。另外,小朋友的精力長時間發洩唔到,上堂其實真係好難專心,亦解釋左點解有些小朋友上堂出位又或者攪人。有些學校小息係會比小朋友做運動,打下波,走動下。

至於處罰,學校有規定欠交15次見家長,19次缺點。個人覺得要睇遇到個咩老師,有次唔見英文書,老師叫學生搵下先,真係無先買,無罵。有次唔見佛學作業,小朋友驚老師唔敢講唔見左,第三次欠比老師罵仲meet面珠,打去問老師和同佢解釋本作業其實係比同學攞左返屋企,佢話唔記得有無做過meet呢個動作喎!但最近有聽小朋友返學返黎講呢個老師meet左邊個同學....

回覆:topyy 的帖子

睇咗你的留言,感覺你的小朋友真係返學好唔開心哦。請問讀幾年級了?

topyy 發表於 15-3-1 12:19
我都明白學校點解唔比跑,但亦發現有好多學校比,因為他們明白小朋友困左成日,上堂已要坐定定,小朋友的專 ...
係呢, 有冇咩UPDATE?

我女剛入讀小一,我又覺得幾好, 個女返學都好開心, 而且老師很有熱誠
阿女依家英文同普通話都好左好多~ 我都獅佢發音咁標準!

引用:我女剛入讀小一,我又覺得幾好,+個女返學都

原帖由 wlovebb 於 15-04-28 發表
我女剛入讀小一,我又覺得幾好, 個女返學都好開心, 而且老師很有熱誠
阿女依家英文同普通話都好左好多~ 我都 ...
請問呢間算係活動教學嗎?

引用:Quote:原帖由+wlovebb+於+15-04-28+發表我

原帖由 diedsee 於 15-05-04 發表
請問呢間算係活動教學嗎?
一定唔係活動教學~仲要每班人數很多

回覆:有冇人評論下佛教林金殿呀?

唔算活動式,都係傳統教學那一類。
不過,今日阿女上英文堂,全級去海洋公園學習。從來都唔會自動自覺起身的阿女,今早比平時早了一個小時起身,睇來佢真係好開心。

wlovebb 發表於 15-4-28 23:56
阿女依家英文同普通話都好左好多~ 我都 ...
學生的品格如何?

Elisecherry 發表於 15-5-14 18:22
不過,今日阿女上英文堂,全級去海洋公園學習。從來都唔會自動自覺起身 ...
學生的品格如何?

Elisecherry 發表於 15-5-14 18:22
不過,今日阿女上英文堂,全級去海洋公園學習。從來都唔會自動自覺起身 ...
我女都係, 一叫即起身~

回覆:diedsee 的帖子

2015年9月入P1, 好期待又緊張😂

引用:Quote:Elisecherry+發表於+15-5-14+18:22+

原帖由 diedsee 於 15-05-18 發表
學生的品格如何?
其實都係小一階段,未看得清楚。不過我女我覺得比較粗魯,佢喜歡同班男同學一起玩。其實每班都有斯文和淘氣的小朋友。

‹ 上一主題|下一主題