用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家學校有講7/8 點安排嗎?
樓主: 瑩瑩老豆
go

大家學校有講7/8 點安排嗎? [複製鏈接]

引用:我地上星期二已考MOCK+PRE-S1,+今天去畢業

原帖由 moniquechoy 於 14-06-23 發表
我地上星期二已考MOCK PRE-S1, 今天去畢業營, 30日有音樂會, 4/7 謝師宴
我地都係放榜日前搞哂畢業禮,畢業營, 謝師宴7/5, 7/7 晚有禱告會邀請家長同學生,壓低大家壓力。放榜日係最後一日返學。對於有學校放榜日後先來安排一運串活動真係無語

引用:Quote:STee+發表於+14-6-16+18:29+唔止操卷

原帖由 木子 於 14-06-23 發表
我們學校日日操ps1, 然後做project learning, 仲要每日背十個單詞

我想問下, 你們學校的六年級成績單派咗 ...
未派!除咗操卷,上星期仲有常識評估,今日有默書,老師好唔捨得佢地…哈哈!

王國會長

引用:Quote:原帖由+moniquechoy+於+14-06-23+發

原帖由 lindajacky 於 14-06-23 發表
我地都係放榜日前搞哂畢業禮,畢業營, 謝師宴7/5, 7/7 晚有禱告會邀請家長同學生,壓低大家壓力。放榜日係最 ...
我囡本周五畢業禮了,畢業營上個月去埋,到七月就只剩放榜就同小學bye bye

引用:Quote:原帖由+lindajacky+於+14-06-23+發表

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-06-24 發表
我囡本周五畢業禮了,畢業營上個月去埋,到七月就只剩放榜就同小學bye bye

...
無謝師宴?我三仔乸剩係呢餐都要900.酒店內中餐ja

王國會長

simonkawah 發表於 14-6-24 15:22
無搞謝師宴

回覆:瑩瑩老豆 的帖子

似乎我哋間學校最早要07:10前要返到,09:00放學。

引用:似乎我哋間學校最早要07:10前要返到,09:00

原帖由 BigMomMom 於 14-06-27 發表
似乎我哋間學校最早要07:10前要返到,09:00放學。
咁d家長點?

引用:似乎我哋間學校最早要07:10前要返到,09:00

回覆:bb0405 的帖子

07:10真係好早, 家長就喺操場等睇學生整體成績。  學生就上課室拎派位証, 亦提咗學生帶電話可以第一時間通知家長結果

simonkawah 發表於 14-6-24 15:22
我仔學校都冇謝師宴, 只係建議給不同的老師寫感謝卡(仲係自製),我覺得都係一點心意啫! 朋友個仔學校在酒店謝師宴, 又要每人夾$100送禮給老師。好似話係送相機~

講真,派得唔好食乜宴都食唔落,行乜禮都冇興趣.唔阻嘅!你最好拿拿聲攪掂佢.

回覆:香香 的帖子

我地7月10日先行結業禮兼派成績表,放榜日8號都未有成績表。班主位話如果派得唔好就會幫佢地影定成績表去叩門,但無講點先叫派得唔好。

引用:我地7月10日先行結業禮兼派成績表,放榜日8

原帖由 nlit 於 14-06-28 發表
我地7月10日先行結業禮兼派成績表,放榜日8號都未有成績表。班主位話如果派得唔好就會幫佢地影定成績表去叩 ...
你比較理性,點先叫做派得唔好這句就可圈可點。有人以為派第七志願叫唔好,但偏偏又有南區同學派第七志願所選的BPS.當然老師唔會咁傻,派BPS都叫你去叩門。但老師點知你第幾志願先叫做唔鐘意,幾時先要叩門!唔打比你地,又話人家brother年年通水,打比你又驚嚇親你。

所以唔好期望老師係唔係都會打比你,打比你係要冒著洩露教局機密的風險。

只有在你身處險境,生死存亡於一線時,老師拔刀相助才有意義。即係band 1同學派左去band 2、3的學校,老師冒這個險才值得。我相信老師絕對唔會因為brother咁做,所以我又咁做的。

引用:Quote:原帖由+nlit+於+14-06-28+發表我地7

原帖由 goodenough 於 14-06-28 發表
你比較理性,點先叫做派得唔好這句就可圈可點。有人以為派第七志願叫唔好,但偏偏又有南區同學派第七志願所 ...
哈哈!派得好吾好真係見仁見智,在我來講,囝囝是b1a學生,要決定點排統一已經諗到頭爆,又無可能將所有b1a學校排先,最終只放最心儀的第一,再放間b1b係第二,其餘大兜亂排晒所有b1最後加多一間b2a就無再填。

如果……派到第一自願b1a肯定開心到跳上天,如派第二b1b都非常快樂,如派到b1c也不錯呢。根據資料沙田b1位是多於b1學生,希望如此吧!況且沙田叩門不收本區生,我也不清楚他區學校,所以只準備基本叩門文件,反而等待派位再作決定吧!

王國會長

goodenough 發表於 14-6-28 17:21
你比較理性,點先叫做派得唔好這句就可圈可點。有人以為派第七志願叫唔好,但但偏偏又有南區同學派第七志願所選的BPS.當然老師唔會咁傻,派BPS都叫你去叩門。但老師點知你第幾志願先叫做唔鐘意,幾時先要叩門!...

"南區同學派第七志願所選的BPS", 那間BPS?

引用:Quote:原帖由+nlit+於+14-06-28+發表我地7

原帖由 goodenough 於 14-06-28 發表
你比較理性,點先叫做派得唔好這句就可圈可點。有人以為派第七志願叫唔好,但偏偏又有南區同學派第七志願所 ...
班主任講明吾會早一日通知,因為是違規的。只是校内老師及校長開會討論那些同學派得吾好,寫定推薦信,影定成績表,令佢地在放榜日可加快去叩門。我認為這是非常正確的做法。

阿囝5/7畢業禮,7/7惜别會,8/7放榜-學生和家長上午8:00到學校,一齊上大禮堂取言註册証,無問題就可走人。老師就全力幫有所求的學生和家長。

janetlam74  同我仔校一樣呀~個流程~  發表於 14-6-30 15:55

阿囝5/7畢業禮,7/7惜别會,8/7放榜-學生和家長上午8:00到學校,一齊上大禮堂取言註册証,無問題就可走人。老師就全力幫有所求的學生和家長。
‹ 上一主題|下一主題