用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優材同真道面試撞期
go

優材同真道面試撞期

收到優材同真道面試通知書,點知在同一曰只差半小時,都唔知點好。

大家對呢2間小學點睇? 邊間會易入小小同有咩唔同?

多謝各位給與意見。

引用:收到優材同真道面試通知書,點知在同一曰只

原帖由 hkyclui 於 14-06-15 發表
收到優材同真道面試通知書,點知在同一曰只差半小時,都唔知點好。

大家對呢2間小學點睇? 邊間會易入小小 ...
你入去2校forum爬下就會知。

hkyclui 發表於 14-6-15 23:05

論機會率, 真道大D.  因為申請人數相約, 真道收200人, 但優材只收100人

回覆 AgapePa 的帖子

多謝資訊,好有用。
其實收到信一刻有諗過裝病請病假(真道可以),但呢啲行為唔啱,唔想教壞細路。

因重有一個再細啲細路跟住,有無人知呢2間邊一間細佬妹可以易入啲? 其實呢2間我同另一半都好喜歡下。

引用:收到優材同真道面試通知書,點知在同一曰只

當日兩間都收我的小朋友,但考慮到優才小一至小三要出旺角,要早起坐校車,最後我選真道,方便些,近屋企。

回覆 siubbsw 的帖子

咁好。面試見有咩要留意?

引用:回覆+siubbsw+的帖子 咁好。面試見有咩要

回覆 siubbsw 的帖子

咁好。面試見有咩要留意?
三年前考了,不知現在要求是怎樣。不過當日我發現兩間學校都喜歡小朋友活潑精靈,專注力好,主動擧手答問題,守規距。

hkyclui 發表於 14-6-15 23:35
回覆 AgapePa 的帖子

多謝資訊,好有用。
兩間細佬妹都無優勢, 只係有2nd in 機會, 有好多人細佬妹都入唔到.

回覆:優材同真道面試撞期

呢兩間年年面試都撞期架,舊年又係咁

引用:呢兩間年年面試都撞期架,舊年又係咁 +

原帖由 爸爸愛您 於 14-06-16 發表
呢兩間年年面試都撞期架,舊年又係咁
上年都話前年撞,似乎年年撞。

siubbsw 發表於 14-6-16 00:00
三年前考了,不知現在要求是怎樣。不過當日我發現兩間學校都喜歡小朋友活潑精靈,專注力好,主動擧手答問題 ...
因為大家話第一輪主要睇小朋友面試表現, 所以入到2nd in至需要交portfolio, 我好天真咁信咗! 請問如有幸真道有second in, 點可以有機會補番份portfolio?

little_yolky 發表於 14-6-16 16:59
因為大家話第一輪主要睇小朋友面試表現, 所以入到2nd in至需要交portfolio, 我好天真咁信咗! 請 ...
唔洗驚! 我上年1st in都無交portfolio, 都有offer.
你可以2nd in 時補交portfolio 給面試老師

今日收到兩校既面試信,同樣撞期,幸好一個朝早,一個下晝。

引用:Quote:siubbsw+發表於+14-6-16+00:00+三年

原帖由 little_yolky 於 14-06-16 發表
因為大家話第一輪主要睇小朋友面試表現, 所以入到2nd in至需要交portfolio, 我好天真咁信咗! 請 ...
真係ok woh. 2nd In 至交啦!我兩次都係2nd In 交。老師一面睇,自己就介紹內容。

interview唔單止撞期,仲撞陸慶濤小一入學簡介會,同埋我個仔學校K3畢業禮表演綵排,無可奈可只可以放棄後兩者。

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+14-06-16+發

原帖由 weslau 於 14-06-16 發表
真係ok woh. 2nd In 至交啦!我兩次都係2nd In 交。老師一面睇,自己就介紹內容。

...
想俾個預期你,有好多喺真道1 in 嘅人,都係一直等到 1 月,然後寄信比你話未能進入 2 in, 我同身邊所有識嘅家長都係,幸好最後我地有其他幾間學校收左

MrBeast  咪仲好,可以玩埋自行  發表於 14-6-16 20:20

回覆 kawachan 的帖子

今日問咗同事意見,佢話有啲學校是有心揰期,要家長在面試階段先做選擇。而家小朋友升學真惨。

同事個細路真是叻,又是優材同真道都收·········

引用:+本帖最後由+hkyclui+於+14-6-16+20:17+編

原帖由 hkyclui 於 14-06-16 發表

回覆 kawachan 的帖子
優才都收,真係好叻呀

回覆:hkyclui 的帖子

我同你有相同情況,都係同一日相差30分鐘,好傷腦筋,唔知點選擇好!剛係另一個post見有家長話可以自行與其他家長調配時間,再通知學校,係咪真係可行呢,想問有冇家長知道?

引用:Quote:原帖由+weslau+於+14-06-16+發表真係

原帖由 爸爸愛您 於 14-06-16 發表
想俾個預期你,有好多喺真道1 in 嘅人,都係一直等到 1 月,然後寄信比你話未能進入 2 in, 我同身邊所有識 ...
封信講話, 如果有2nd in,  將個別通知,安排 aug 進行喎。
相信,過左8月都未有消息,應該落空啦