用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一叩門面試對男生不公平
go

小一叩門面試對男生不公平 [複製鏈接]

大部分小一叩門面試都要小朋友靜靜坐停,或者看圖書,點解無安排運動或較動的活動!
大家分享下你們面試的內容!
對於有論壇留言看到有校長heart了家長和學生,原因由於小朋友坐唔定,將會影響將來學習,我更看不起該學校

0    0    0    0

你可以叩男校

王家爸爸    發表於 14-6-15 21:02

其實你多慮了,就算男女校,也一定係半男半女。比例上會差唔多嘅!放心!

引用:你可以叩男校

原帖由 ma90a31 於 14-06-15 發表
你可以叩男校

引用:你可以叩男校

原帖由 ma90a31 於 14-06-15 發表
你可以叩男校
仲要揀活動教學的男校先得

回覆 superccc 的帖子

基本上成個schooling system對很多男生都不公平的。知識型社會對男生來說是輸給女性少少的。

引用:Quote:原帖由+ma90a31+於+14-06-15+發表你

原帖由 靚靚C9 於 14-06-15 發表
仲要揀活動教學的男校先得

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

引用:大部分小一叩門面試都要小朋友靜靜坐停,或

原帖由 superccc 於 14-06-15 發表
大部分小一叩門面試都要小朋友靜靜坐停,或者看圖書,點解無安排運動或較動的活動!
大家分享下你們面試的 ...
如果係咁我就冇咁擔心喇,始終小朋友玩起黎有時難免失控,如靜靜地睇書,相對黎講對我仔比較有利。

回覆:小一叩門面試對男生不公平

其實唔止叩門,直私面試也一樣,根本大部分學校只重中英文能力,其他能力都冇理會。

其實有D男仔真的可以靜靜地看書,仲要係好享受,我自己見到都好羨慕。另外,同意香港教制以女生較著數,她們較早開竅,語文較叻,就以DSE合格比例也是女生大D。

superying 發表於 14-6-16 08:10
其實有D男仔真的可以靜靜地看書,仲要係好享受,我自己見到都好羨慕。另外,同意香港教制以女生較著數,她 ...

直至入U,都喺對男仔唔公平。

不過我女小學都喺男多女少吖~~(1/3喺女仔咋~)
阿女就投訴,調位調來調去都要同男仔坐。

音樂椅遊戲永不會有公平的,面試係睇整體表現, 小朋友做唔到唔代表會輸蝕, 亦唔可以因為咁而覺得唔 fair. 想公平唯有搵要考筆試果 d 學校 !

對呵, 面試同讀初小通常都是男仔不著數D, 不過男女校就是如此, 男校亦不多, 無法, 自己加油.   (我2個都是男仔有同感)

其實都唔係既,無話公唔公平,我個囡非常好動,無時停,咁唔通又話學校無運動比佢測咩,動又好,靜又好,只要是適合,相信學校會處理!有些學校,你表演得太好,反而唔收,因為你都咁好,我(學校)還有什麼可以幫你!

今日仔面試2間小學,一靜一動,靜果間用英文問學術問題同廣東話問生活上既問題,動果間做勁多肢體動作,同問幾條生活問題。靜果間大約知個仔in得好好,動果間個仔in完係好開心,但問題係我完全唔知點評估佢in得好唔好。

我覺得整個讀書制度,中一派位都對男仔極其不利!

是不公平的, 小兒上星期叩某學校, 即場 announce second IN 名單, 超過8成是女仔名._

引用:是不公平的,+小兒上星期叩某學校,+即場+ann

原帖由 yuhey 於 14-06-16 發表
是不公平的, 小兒上星期叩某學校, 即場 announce second IN 名單, 超過8成是女仔名._ ...

我小朋友試過叩門一間男女校的小學,佢有靜的內容,也有動的。(兩項都是group interview)。靜的:寫字;動的玩集體遊戲。我小朋友在「靜的」表現好好,現場老師讚賞;在「動的」表現更是最終勝利者。可惜,最後都係interview失敗。所以我都唔知究竟interview時是「測試」什麼。有時叩門都係講下彩數

回覆:superccc 的帖子

有一間名小學(男校)校長,好懂得男生性格,講到明唔會因為男生好動而「扣分」,相反好欣賞男生的主動和精力!

可樂~  Snoopy校長  發表於 14-6-17 09:39
‹ 上一主題|下一主題