用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 學券幼稚園入直資私校
go

學券幼稚園入直資私校

小朋友讀普通學券幼稚園,當然自己有出去補英文,但係到時直資私校會唔會考慮幼稚園的名氣?定係多數靠證書同interview表現?

考直資小學同幼稚園有冇用學卷冇關係

回覆:damonmama 的帖子

直私唔多睇讀邊間幼稚園同証書。大型公開比賽得獎可能睇。有朋友個女讀村校學卷幼稚園一樣考到kts.

考英文的聽和講,要日日浸的水平,不是一星期學多一二堂的水平。我唔認為學卷幼稚園可以做到。如果英文不是這個水平,但是其他特異功能搭夠也可。如果唔係都好難入熱門的直資。

某些私校可能比直資更易入。有一條龍的直資多數好難入的。

回覆:wwsugar 的帖子

考SPCCPS可能難過考KTS.

直資私校有好多,都睇吓樓主心儀邊幾間。

阿仔讀学卷幼,同學有不少都有直資私小,有人甚至有4個offers

學券幼稚園何其多!聖公會幼稚園都係學券,但是唔容易入!好多人千辛萬苦過海去聖公會幼稚園就係想最後入spccps或DBS/dgs...

引用:學券幼稚園何其多!聖公會幼稚園都係學券,

原帖由 wwsugar 於 14-06-15 發表
學券幼稚園何其多!聖公會幼稚園都係學券,但是唔容易入!好多人千辛萬苦過海去聖公會幼稚園就係想最後入sp ...
聖公會無左學券2年喇

回覆 janettsui 的帖子

原來係咁...

回覆:學券幼稚園入直資私校

我諗一dd學校,朋友仔讀某學卷學校,有愛心,不過無日日英文,朋友即使有另外比佢上英文,又有請過賓賓幾年,個仔叫做班入面英文比較好,但發音好有問題,亦好怕同人講英文。至於中文,理應好d,但學校無引導小朋友朗讀中英文,叫佢小朋友出聲讀字不論中定英,連父母都叫唔郁。朋友只好嘆一句,自己唔識教,家教問題。

引用:小朋友讀普通學券幼稚園,當然自己有出去補

原帖由 damonmama 於 14-06-15 發表
小朋友讀普通學券幼稚園,當然自己有出去補英文,但係到時直資私校會唔會考慮幼稚園的名氣?定係多數靠證書 ...
學卷幼稚園學生入到直資小學,要花時間追英文,listening n oral 都比人弱!
三年前考過優才,真道,福建中學附屬小學,發現面試時對英文要求不是太高。不過現在不知是否一樣

回覆:siubbsw 的帖子

我小朋友是讀不出名的學卷幼稚園,三間都取綠了。

其實入唔入到好的直資私校同面試表現關係係唔係好大? 大方主動肯講就算唔出名的幼稚園一樣多人收?

引用:其實入唔入到好的直資私校同面試表現關係係

原帖由 damonmama 於 14-06-16 發表
其實入唔入到好的直資私校同面試表現關係係唔係好大? 大方主動肯講就算唔出名的幼稚園一樣多人收?

...
是的。我仔仔都讀緊學卷幼稚園,但唔覺得英文特別差。考直資、私校都要睇個性、當日表現最重要。

我個慢熱,細膽d 即係機會都唔大

要睇學校類型,如果活動式教學可能ㄕˇ

Sorry,打錯字。活動式教學可能蝕底小小。

我相信名幼有少少優勢。