用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 誠意徵求34學網填表心得
go

誠意徵求34學網填表心得

本人下年就需要幫囝囝報小一,但對34校網嘅小學一知半解,請問有無熱心嘅家長可以分享或指教一下34區嘅填表心得呀?萬分感謝!

MYEvangeline 發表於 14-6-14 22:43
本人下年就需要幫囝囝報小一,但對34校網嘅小學一知半解,請問有無熱心嘅家長可以分享或指教一下34區嘅填表 ...
你好呀, 我都係34網, 今日攞住本選校天書, 頭都大晒, 唔知點入手, 都希望有經驗或者有心德的家長可以賜教, 謝謝.

大家一齊努力研究!

有無高人分享呀.........些些

回覆:誠意徵求34學網填表心得

其實, 我唸現時小一大抽獎冇乜技巧, 講彩數多!
今年我識嘅同級朋友, 無論邊區, 總體咁去睇, 有半數好彩, 有半數就… 而唔好彩嗰班朋友多數以1線學校放先, 點知頭五位都分唔到, 跌到落十幾位!
所以呢幾年多咗家長救穩陣, 揀2線頭學校多, 例如今年2線大熱嘅合一堂, 聖馬善樂。 我唔可以肯定呢啲係事實, 只係個人意見!
其實簡單講, 你想入1線學校, 咁其他人都想嘅啫, 位就得咁多, 點爭吖?
我冇理, 只係將全部學校分1, 2, 3線, 我首要將2線學校放頭, 之後先放1線, 最後係3線。 甲一乙一都填同一間。 好彩成為到今年66%之一。
分享個更好彩嘅案例, 有個媽咪幫個囡喺乙一只填咗5間, 點知中咗第一農小。 所以你哋話, 技巧何在呢? 以上只係個人分享。

無乜技巧,純睇彩數!睇你搏唔搏?搏就揀協恩,聖羅撒,馬官,農官,陳瑞琪第一!
小小搏咪新舊獻主,唔想博救穩陣咪合一堂,基道!!不過今年好似有人揀合一第一志願都入唔到!!
今年34派彩,冇乜聽見人派到二三志願,所以第一志願搏唔到,就跳到最後!

回覆:null

照揀一線學校,遲啲考私校做back up, 跟住趁有一年時間操fit 嗰囝預去叩門好過,

應該搬去35網

test

回覆:anntx3 的帖子

其實34的一線學校算是比其他網好抽,我自己覺得,兩女,兩官,兩獻,陳記都叫一線。

有私小 backup 先好揀協恩,陳瑞琪。冇 backup 千祈咪揀,好易中領島/聖匠。

mawanppl 發表於 14-6-15 14:12
有私小 backup 先好揀協恩,陳瑞琪。冇 backup 千祈咪揀,好易中領島/聖匠。

...
呢區好學校多,唔好嘅學校都多。唔似35得兩間麻麻,其他都oK

引用:應該搬去35網

原帖由 Grace@miki 於 14-06-15 發表
應該搬去35網
我都覺35網好啲,七間只有兩間無咁好!

引用:Quote:mawanppl+發表於+14-6-15+14:12+有私

原帖由 Grace@miki 於 14-06-15 發表
呢區好學校多,唔好嘅學校都多。唔似35得兩間麻麻,其他都oK
呢區好學校多但位少,唔好的學校位仲多!!好杰!

引用:其實34的一線學校算是比其他網好抽,我自己

原帖由 anntx3 於 14-06-15 發表
其實34的一線學校算是比其他網好抽,我自己覺得,兩女,兩官,兩獻,陳記都叫一線。

...
呢區17間學校,得七間好,如計埋合一堂同基道,都係得九間,計比例,即係中好學校的percentage 得52%,但35區七間得兩間差,即中好學校係71%....

回覆:sissysze 的帖子

如果個個都有能力考私小或直資, 又唔難入的話, 就冇家長開呢個topic嫁喇!!! 純粹個人意見, 非喜勿插!

引用:如果個個都有能力考私小或直資,+又唔難入的

原帖由 mademoiselle 於 14-06-15 發表
如果個個都有能力考私小或直資, 又唔難入的話, 就冇家長開呢個topic嫁喇!!! 純粹個人意見, 非喜勿插!

...
咪係囉!!

私小都唔係咁容易考!

可參考吓! 某出版社對於34網區內排名分析如下: 協恩、 聖羅撒、 陳瑞祺、 馬官、 農官、 基道、 合一堂、 獻主會、 獻聖馬善樂、 牧愛、 聖匠、 靈光、 信義、 領島。 未計本身係45網兩間, 靜山、 日修。

多謝各位賜教!!