用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 路德會梁鉅鏐小學 梁鉅鏐小學
樓主: MWFCHAN1
go

梁鉅鏐小學

醒目開學勳章

引用:我打電話問了,學校話並非每個0-0-2都有得見

原帖由 yingtim 於 14-06-16 發表
我打電話問了,學校話並非每個0-0-2都有得見.
對呀,上年已是這樣,朋友的朋友0-0-2有得見,我0-0-2無得見。在我來說,無話公唔公平,我揀人,人揀我.

醒目開學勳章

引用:當然,放第一有得見,放第二無得見~係合理 但

原帖由 yingtim 於 14-06-16 發表
當然,放第一有得見,放第二無得見~係合理
但大家都0-0-2,有無得見靠運氣,感覺唔公平囉

...
應該要交K3成績表,幼稚園校長推薦信,扣門信,cert, 睇晒咁多野,應該唔止靠運氣

回覆:welcome 的帖子

我係0-0-3,有校長信,但到而家都無收到call,即係無希望??

其實梁小係3-4年前,自行係收不足生,究竟係咩令佢呢幾年掘起的呢?升中派位又點可以有咁好的改善?

只因適齢小朋友多左 一線太唔夠位 別無他因

welcome 發表於 14-6-16 19:32
應該要交K3成績表,幼稚園校長推薦信,扣門信,cert, 睇晒咁多野,應該唔止靠運氣

...
無錯!一定不是靠運氣的。前年我們選梁小乙4,都照去扣,當年仍然是趙校長in,感覺上梁小頗著重小朋友成績,在外有否得過奬,同埋面試表現,幸運地梁小收了小兒,但最冇讀,原因是後來叩到自行同甲1學校。

引用:其實梁小係3-4年前,自行係收不足生,究竟

原帖由 MAMAMEEE 於 14-06-17 發表
其實梁小係3-4年前,自行係收不足生,究竟係咩令佢呢幾年掘起的呢?升中派位又點可以有咁好的改善? ...
咁要考慮埋三、四年前個出生率,仍舊偏低以致自行階段收唔到50pct就可以理解吧!近呢幾年越來越多適合升小一的學生,另外加上b6嗰班單非&雙非而又香港出生兒童,搞到小一學位大左競爭,加上本來 LKK 呢幾年好用心經營個讀書氣氛,咪食住個勢上左一缐尾成為搶手貨咯!

回覆 ani 的帖子

勁!先搞好學校的讀書風氣,再食住個勢上!

咁我16/17年度小一咪仲難....我仲諗住我係舊校畢業生會稍有優勢tim...

引用:咁我16/17年度小一咪仲難....我仲諗住我係

原帖由 thomas982226 於 14-10-21 發表
咁我16/17年度小一咪仲難....我仲諗住我係舊校畢業生會稍有優勢tim...
假如父/母是小學的舊生,
好似有得加分,有優勢咖!

引用:咁我16/17年度小一咪仲難....我仲諗住我係

原帖由 thomas982226 於 14-10-21 發表
可以參考15/16 年度小一入學資料要求。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 ani 的帖子

thx so much