用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 你哋係評估中心排咗幾耐先有得做評估? ...
go

你哋係評估中心排咗幾耐先有得做評估? [複製鏈接]

上年12月初到評估中心排期, 姑娘話大約6個月到有位做, 但到宜家6月啦, 已經7個月都未收到通知。宜家開始驚驚哋要等幾耐先排到我仔, 其實你哋排咗幾耐先得?排到確診後要等幾耐先有得做訓練?

0    0    0    0

回覆:rabbit2010 的帖子

我地發展遲緩見完姑娘半年見醫生。健康院又寫字去醫院跟兒科,兒科比物理治療同職業治療我。物理治療2個月一次,職業治療1個月1次。叫做好過無。評估中心排特殊幼兒要排到明年,如果你只等政府係有排等。中心醫生都叫我比錢私人做,等到政府先停私人

回覆:你哋係評估中心排咗幾耐先有得做評估?

你要打電話去追,否則俾人插下插下,等佢call可能成年都無電話啦!

回覆:DollyCC 的帖子

吓! 等特殊幼兒都要明年先排到, 睇怕咁等落去都係一路等等等等。。。 好似有一種無助既感覺湧咗出嚟。

你話健康院同時寫紙去醫院睇兒科, 想問等咗7個月我可否現在再去健康院寫紙去醫院呢?

回覆:yannietimb 的帖子

多謝你話我知, 咁我明日打去追吓佢

找個好些的兒科專科寫轉介信就可以排兒科。不需要等健康院。我在cac排了三個月就有評估做,可能阿女慢得多掛。

找個好些的兒科專科寫轉介信就可以排兒科。不需要等健康院。我在cac排了三個月就有評估做,可能阿女慢得多掛。

有人取消booking,我攝位,1個幾月就有

回覆:catest 的帖子

係咪就咁同專科醫生知我仔既問題? 會否覺得怪怪地因唔咪睇病?

真係好,你 cac排3個月有得做評估, 其實我諗僅可能呢幾年多人生小朋友所以要同人爭

回覆:legolas625 的帖子

1個月咁好,真係好好運呀! 點解有人攝到位既? 唔咪有人唔去會跟後一個上咩?會唔會見姑娘未排就同你講有位呢?

回覆 rabbit2010 的帖子

我也是今年2 月排,5月就有得做評估.你試下問下CAC d clerk有無位攝?你自己有無同小朋友出去做評估同排早期訓練?

姑娘第一次打黎,就話後日有期,問我要唔要。佢話有人cancel,所以搵人攝期,call到有人要為止,因為醫生一日只做到幾個case,機會好珍貴,我老公係詐病唔返工,陪我同仔仔去

係出面只幫我仔上st,  因起碼肯定知佢說話能力有問題, 但其他就唔太肯定,每次都要比錢做評估先有得上堂,如果全部做晒真係好貴! 但知道淨係上st係唔夠, 所以有d無耐。

剛打去CAC 度, 佢話宜家排到9月, 我係12月排,所以仲未排到, 之後問佢係咪可以攝位, 佢話有得攝都未排到你, 不過都真唔該晒大家, 起碼知道可以打去追cac, 攝位, 之前真係一路咁等等等, cac又無聲無氣, 好似白等既感覺。

回覆:legolas625 的帖子

多謝你話比我知, 我會久唔久打去問佢, 希望唔會令佢煩啦!

我都係上年12月尾排,岩岩尋日响評估中心見左兒科醫生評左,係自閉症譜系,剛開始排早期訓練中心。

醒目開學勳章

咁我好好彩,舊年11月排cac評估,2月做評估排了s位,今個月已經有位返緊了,不過可能我女已經過了5歲,所以俾佢優先

‹ 上一主題|下一主題