用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 P2-P5 叩門一問 2014/2015
樓主: LAMLHY
go

P2-P5 叩門一問 2014/2015   [複製鏈接]

引用:我地用英文寫,其實最緊要說明來意,真誠有

原帖由 小曳人 於 15-04-22 發表
我地用英文寫,其實最緊要說明來意,真誠有禮就夠
Thank you!

請問數學筆試係咪中文文字題?現讀九龍中級小學,LS筆試會高半級一級嗎?

貢獻勳章

回覆 yeungph 的帖子

無錯, 係中文數, 因為喇沙係中文小學. 至於你問份卷係唔係高一級半級, 據犬兒當年透露, 份卷係寫住 P.2. 過往聽D媽媽講, 有D話好淺; 又有D話好深唔夠時間做; 亦有D話唔公平, 因為佢地讀開英文小學, 所以應該提供英文數學卷比考生選擇.
好幾位會員問我喇沙用邊間出版社的書, 我覺得無需專登買來預習, 真係無信心, 出去買本小二的三合一練習便可.

引用:回覆+yeungph+的帖子 無錯,+係中文數,+因

原帖由 joemyt 於 15-04-30 發表
回覆 yeungph 的帖子

無錯, 係中文數, 因為喇沙係中文小學. 至於你問份卷係唔係高一級半級, 據犬兒當年透 ...
真的嗎?有人投訴唔公平?好好笑啊

引用:Quote:原帖由+joemyt+於+15-04-30+發表回覆

原帖由 1773 於 15-04-30 發表
真的嗎?有人投訴唔公平?好好笑啊
唉~根本有d家長連喇沙係中小定英小都唔知就走去報,仲夠胆係新生家長會大大聲问返校長呢個问題!

貢獻勳章

回覆 longlokma 的帖子

即係 "盲搶鹽" ,要咗都唔知為乜!
我有兩次小一家長會經驗,真係有家長問埋呢D "九唔搭八" 的問題,好似 "點解唔比家長在鐵閘送午飯" "點解放學要迫在界限街外" 等等。

真係天外有天 !!!

冇辦法. 因為津校連見家長都冇機會.

回覆:Aerosol_Ma 的帖子

(冇辦法. 因為津校連見家長都冇機會.)

對唔住,我係用家,我唔同意你的留言。

另請問小學一班幾多人?插班報名需唔需要寄小朋友相片同出世紙副本?

引用:(冇辦法.+因為津校連見家長都冇機會.) 對

原帖由 jefftam06 於 15-04-30 發表
(冇辦法. 因為津校連見家長都冇機會.)

對唔住,我係用家,我唔同意你的留言。
agree.  重点不是學校有冇機會見家長。
校長見到的也不過是「會包裝的家長」和「已包裝的孩子」。

醒目開學勳章 貢獻勳章

yeungph 發表於 15-4-30 17:19
另請問小學一班幾多人?插班報名需唔需要寄小朋友相片同出世紙副本?
一班32-33人,以往聽過話越高班越多人,呢樣要等前輩確認喇我有寄portfolio,所以已印有孩子樣貌,無另外寄相片,出世紙副本都好似無寄
恐龍家

回覆:joemyt 的帖子

有收運動生

回覆:karen55407 的帖子

可否說一些你知的情況? 運動卓越是指什麼會在扣門時考慮?

回覆:P2-P5 叩門一問 2014/2015

有冇人知LS 會喜歡收d樂團或冷門樂器的人嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

miaooo 發表於 15-10-20 19:59
有冇人知LS 會喜歡收d樂團或冷門樂器的人嗎?

以我理解,如果筆試成績好,學校樂意收音樂人
大前題係:筆試成績好!

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題