用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 P2-P5 叩門一問 2014/2015
樓主: LAMLHY
go

P2-P5 叩門一問 2014/2015   [複製鏈接]

貢獻勳章

1) 有得 interview 唔代表收, 因為有人試過 in 完無下文;
2) 雖然今日買書, 但唔代表無希望 (我自己諗)
3) 當年有個小朋友升小二, 在自己學校已買晒書. 個多月之後, 呢度又收佢插 P.2, 但又過咗買書日. 於是該家長就帶所有新書去原學校的書商換書.
4) 前年亦有同學在8月尾先接電話即 in 即收.

唔好咁灰心, 希望在人間. 真係唔得, 都要讚下個仔, 因為能夠去喇沙筆試的已非等閒之輩, 無得 interview 只係天外有天.

醒目開學勳章 貢獻勳章

joemyt 發表於 14-7-12 01:01
1) 有得 interview 唔代表收, 因為有人試過 in 完無下文;
.

我好驚呢樣....不過真係好多謝前輩你!
仲有EK其他人嘅識祝福!

希望可以返嚟報喜!
恐龍家

回覆:P2-P5 叩門一問 2014/2015

同埋試过有下学期收插班生…………總之希望在明天!

Where there is a will, there is a way......

to La Salle Road.

恭喜,校友!

醒目開學勳章 貢獻勳章

我返嚟喇!今朝見過校長,註冊咗喇!
再次多謝各前輩分享同鼓勵,(特別鳴謝:joemyt) 好開心收到好多朋友鼓勵同祝福,真心多謝大家!好感動!好多人pm我恭喜我.... 替我高興!

而樓上嗰位仲要幫我公佈添!哈哈!新生家長日要請我飲嘢呀!

各位,以後請多多指教!
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

恭喜小曳人
之後可以請教你了!!

小曳人  大家分享,我要請大家多多指教先係!  發表於 14-7-15 06:07
小曳人  多謝!  發表於 14-7-15 06:06

回覆 小曳人 的帖子

Congratulations!!!!!

貢獻勳章

哈哈哈, 我面紅啦! 唔記得話你知, 喇沙好鐘意收你學校的插班生!

Keep 住, 唔好鬆懈. 咁樣貴公子每年都有機會在11月 Speech Day 上台攞獎, 兼五年後攞埋 "彭亨利修士紀念獎" (有錢 )

恭喜 !!!!!!!  

小曳人  一定  發表於 14-7-15 07:34
小曳人  咁令公子一家成日上台攞獎喇!  發表於 14-7-15 06:06

回覆 小曳人 的帖子

請飲嘢?無問題!學校小賣部價錢甚為合理!

親子童讀樂

引用:+本帖最後由+小曳人+於+14-7-14+21:01+編輯

原帖由 小曳人 於 14-07-14 發表

我返嚟喇!今朝見過校長,註冊咗喇!
其實total插小二收了多少個學生呀?

醒目開學勳章 貢獻勳章

alicialee1210 發表於 14-7-14 23:19
其實total插小二收了多少個學生呀?

呢個問題....我收到嘅消息 part 1 from EK,星期5註冊兩人
part 2 (from 家教會),星期一約見兩人
合共四人

但未知係咪最終數字

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

小曳人 family,

Congratulation!!! Welcome to join La Salle Family.

小曳人  thx!  發表於 14-7-15 11:23

貢獻勳章

小曳人:

我地真係常客, 在台下做啦啦隊

引用:哈哈哈,+我面紅啦!+唔記得話你知,+喇沙好鐘

原帖由 joemyt 於 14-07-14 發表
哈哈哈, 我面紅啦! 唔記得話你知, 喇沙好鐘意收你學校的插班生!

Keep 住, 唔好鬆懈. 咁樣貴公子每年都有 ...
喇沙好鐘意收哪學校的插班生?

回覆 小曳人 的帖子

恭喜恭喜 !!!!!!!  

小曳人  thx!  發表於 14-7-15 16:27

回覆:P2-P5 叩門一問 2014/2015

其實是SFA的男孩子好多target喇沙去考插班,所以予人感覺喇沙喜歡收,事實LS也收不少来自英華、優才及其他学校的学生

醒目開學勳章 貢獻勳章

longlokma 發表於 14-7-15 15:14
其實是SFA的男孩子好多target喇沙去考插班,所以予人感覺喇沙喜歡收,事實LS也收不少来自英華、優才及其他 ...

SFA小一收生,可算係比較特別嘅一間,純考學術表現,唔考應對等,於是,一班性格巨星只得屋企人知佢地叻,但無更心儀嘅學校收

又聞說,試題係經過教育心理學家設計,能夠搵出學術上有能力嘅一群 (所以早年offering letter 會話:貴子弟xx科資優)

種種之下,做就咗一班心有不甘嘅家長,或者無抽獎運嘅家長
小二呢轉,簡直係逃亡咁!讀得唔係幾好嘅走,讀得掂嘅又走!

阿仔自己嗰班45人,已經知有起碼6個轉走.. 德望,男拔,LS... st mary..

所以,未必一定係LS鍾意收SFA嘅人,只係SFA嘅人鍾意走!

恐龍家

引用:Quote:longlokma+發表於+14-7-15+15:14+其

原帖由 小曳人 於 14-07-15 發表
SFA小一收生,可算係比較特別嘅一間,純考學術表現,唔考應對等於是,一班性格巨星只得屋企人知佢地叻,但 ...
Sfa 臥虎藏龍

引用:Quote:longlokma+發表於+14-7-15+15:14+其

原帖由 小曳人 於 14-07-15 發表
SFA小一收生,可算係比較特別嘅一間,純考學術表現,唔考應對等於是,一班性格巨星只得屋企人知佢地叻,但 ...
你说得中肯!

幾年前曾有朋友孩子考入SFA,就是收到信取錄他孩子為XX科資優生,朋友自己也感到愕然,因為他孩子其實從没做过任何資優测試,只是SFA憑自己的面試结果便標榜其学生為XX資優生

‹ 上一主題|下一主題