用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 是自閉嗎?
go

是自閉嗎? [複製鏈接]

0    0    0    0

回覆:是自閉嗎?

以上很難綜合一個結論是或不是。他能理解並執行你的指導嗎?如叫他拿個蘋果給你。他會看到有趣的事情指給你看嗎?他會模仿大人的舉動嗎?如扮你梳頭。

回覆:是自閉嗎

是否有眼神接觸?我囡果時係有望我,但無望其他人!而你所講的太小,好難評論。你洗唔洗再返健康院?如要的話,到時問姑娘叫佢轉介。

回覆:豪仔媽咪 的帖子

有冇固執行為?

豪仔媽咪 發表於 14-6-14 15:24
他能理解並執行指令, 但有時要看他的心情.
他喜愛排車車, 因為好似好多a仔喜爰排車車.
有固執行為, i.e.  ...
固執行為係指有冇不能接受物件改變位置,要行指定路線上學,害怕改变生活程序

回覆:豪仔媽咪 的帖子

我囝同樣26個月大,情形同你囝一樣。
喜歡排車,很易發脾氣,之前還間中玩自轉。
24個月返健康院時,語言評估為不及格。
平時行開條路一日突然改變會發脾氣死都唔肯行,但改多幾日又無事。
不過我囝返主日學會同其他不同年齡既小朋友玩得好開心,搭車時會同唔識既人打招呼同玩。

我向健康院姑娘提出過,佢話太細未適合做評估。姑娘叫我等佢返pn時,留意下佢同人溝通相處,話老師做評估時會發現到有不同。

This is Blythe~~~~~ [img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid106/peb3d24df3abafa538e08eaa01e1ab5cd/f96dbd55.jpg[/img]

要到健康院請医生寫轉介信,早些見心理学家, 要幫小朋友做評估

引用:我囝同樣26個月大,情形同你囝一樣。 喜歡

原帖由 hohomami 於 14-06-15 發表
我囝同樣26個月大,情形同你囝一樣。
喜歡排車,很易發脾氣,之前還間中玩自轉。
24個月返健康院時,語言評 ...
應該請健康院姑娘俾你見醫生,由佢寫紙排CAC.... 因為CAC要排半年架!
有理冇理,排左先啦~

引用:以上很難綜合一個結論是或不是。他能理解並

原帖由 HopeLJ 於 14-06-13 發表
以上很難綜合一個結論是或不是。他能理解並執行你的指導嗎?如叫他拿個蘋果給你。他會看到有趣的事情指給你 ...
我想問如果bb會模仿大人動作,咁係a仔機會係咪相對細d?

回覆:是自閉嗎?

A仔一直發展下去都會模仿,但質素有點不同。正常小朋友係好自然,自發性,對環境及人物互動有興趣中,去模仿各㨾行為。如果小朋友很少時已識觀察及模仿,A的機會不大。

除開個別能力高低,真正A仔是難教的難搞的,要佢理解個情況再分柝怎樣去行動及處理,不容易。正常小朋友很容易便掌握到形勢,即使佢發脾氣,也是有理解的。

無論小朋友點,家長首先要接受,愛佢及盡量教佢,小朋友便可以發揮他最大的潛能,無論這潛能是不是你心目中的定位。

有點離題,樓主,不好意思了。

引用:A仔一直發展下去都會模仿,但質素有點不同

原帖由 HopeLJ 於 14-07-01 發表
A仔一直發展下去都會模仿,但質素有點不同。正常小朋友係好自然,自發性,對環境及人物互動有興趣中,去模 ...
你講得好好:dadday:

‹ 上一主題|下一主題