用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 2歲半評估一問
go

2歲半評估一問 [複製鏈接]

想問問大家 其實點解當初會 帶小朋友去做評估呀? 我都安排緊去做評估 但我99好反對 覺得我噤做係多如 無需要!! 佢話我 人 比人 比死人  個個小朋友性格唔同  !!我仔語言能力好差 2歲半只係講到2個疊字 ,同埋佢走來走去5聽指令 我講十句佢先聽一句 冇耐性 容易 發脾氣  ,n班面試間間5收  所以我先搵評估佢做咋 !!

1    0    0    0

咪又係同您一樣囉,  2歲半時有D字唔識發音, 同埋上Playgroup及返學時, 自由行加唔聽指令. 您反正都排緊隊去評估, 有位就去做啦, 如有問題, 早D知好過遲D知.

引用:想問問大家+其實點解當初會+帶小朋友去做評

原帖由 ashleylovebb 於 14-06-13 發表
想問問大家 其實點解當初會 帶小朋友去做評估呀? 我都安排緊去做評估 但我99好反對 覺得我噤做係多如 無需 ...
咁細評估真係檢查唔到乜亦唔作準 如是政府排期比你咪做下囉 私人冇呢個必要

咁細係好真係評估.你不如盡快俾小朋友入學啦.

因為返左學成個唔同晒, 自理能力也會一點. 同建立自信.

除非你係11-12月B, 否則好難一間都唔收, 你耍花時間教下個小朋友面試架喎...

回覆:2歲半評估一問

我仔都係語言能力超差。我去左評估。但第一次去係媽媽去填資料。之後話要等幾個月先再call你哦。到時個仔都返學啦。姑娘俾左d意見你可以點教。同埋俾左幾間社區中心。叫你去參加下。主要都係要我地自己教或去上下堂。唯有俾個仔試下接觸多d人。睇下會唔會講得好啦。努力呀!

Simmy, 我同你完全一樣,我仲要係孖仔,仲要係我一個人凑   

ashleylovebb 發表於 14-6-13 12:00
想問問大家 其實點解當初會 帶小朋友去做評估呀? 我都安排緊去做評估 但我99好反對 覺得我噤做係多如 無需 ...
如果你發現有問題就快快去做評估,因為三歲前係做治療的黃金時期過左會追得好辛苦,我都在我個女係一歲多 d 時都仲未講野,先同佢排評估,到而家兩歲幾返左 playgroup 加言語訓練和職業治療有少少改善

請問政府邊到有得做評估? 唔係要學校比信先得既咩?

回覆:kiki_kittyhk 的帖子

請問可以去邊派?
我個仔仔宜家歲半我都好擔心,想幫佢做評估。

回覆 ashleylovebb 的帖子

咁細已做評估?評估乜野?我小朋友interview唔會出聲,有老師懷疑佢有言語問題,冇做任何評估,最終,in 4間pn, 有2間收, in 10間k1, 有6間收,,3間waiting, 1間rejected.

回覆:2歲半評估一問

我仔仔個時歲半去健康院話佢唔識講野 唔識分大細 唔係點肯同人交流 所以轉介左去做智能評估 3個月後去評估話語言發展遲左半年 同懷疑自閉 到左10月我比仔仔去d教育中心上學前班 同11月經政府安排治療 佢依家2歲4個月突飛猛進識讀曬26個英文字、1-9既英文我已經好開心
所以樓主放心去評估 有發現d咩就開心面對 無問題

‹ 上一主題|下一主題