用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 評估一問 !!!!
go

[過動] 評估一問 !!!! [複製鏈接]

想問問大家 其實點解當初會 帶小朋友去做評估呀? 我都安排緊去做評估 但我99好反對 覺得我噤做係多如 無需要!! 佢話我 人 比人 比死人  個個小朋友性格唔同  !!我仔語言能力好差 2歲半只係講到2個疊字 ,同埋佢走來走去5聽指令 我講十句佢先聽一句 冇耐性 容易 發脾氣  ,n班面試間間5收  所以我先搵評估佢做咋 !!

1    0    0    0

回覆 ashleylovebb 的帖子

唔洗介意,無需介意任何人的睇法!
你認為要評估就去吧,是你自己的小朋友,他們不需為你小朋友的人生負責任,當然睇得輕鬆!

評估又唔等於個小朋友就一定有事!只係買個保險!當然都希望小朋友只係發展上有點小差異,而不是大問題!

但如果真的發現小朋友有地方需要跟進,其實首先是好事,因為及早發現!但也要有心理準備,會有很多不同的人,會同你講好多嘢,好多唔同意見,有善意的,當然會有多事的!連做評估嘅專家,職員得都可能會講d使你為難的說話!

最近我先比精神科個姑娘以為我打個仔,我仔手臂上有兩條好細紅色痕,就認為我用騰條打佢,但又唔向我求證,攪到個心理學家話我親子關係有問題,我一頭霧水,最後先問我係唔係打仔!其實一早就要問咗先啦!點解唔問清楚?就係心入面判斷我!好動嘅小朋友身上有點傷痕有幾出奇!連學校都唔會問,都明白細路仔好易周身傷!

所以唔好理,最緊要自己知道做緊個點樣嘅呀媽!自己係唔係對得住個小朋友!最緊要你去做評估,都因為你愛個小朋友!

jolalee    發表於 14-6-24 10:00

回覆:ashleylovebb 的帖子

當時做評估都是幼稚園老師或興趣班老是建議,評估出來若有問題就解決問題,若無問題就可以定心D

"我仔語言能力好差 2歲半只係講到2個疊字"
Does he watch TV or use iPhone / iPads? Kids who are exposed to electronics a lot tend to have speech delay.

"同埋佢走來走去5聽指令 我講十句佢先聽一句 冇耐性 容易 發脾氣"
我個仔嗰陣都係,after therapy he's much better. 佢係感統
‹ 上一主題|下一主題