用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 對播道感失望!
樓主: 愜意貓
go

對播道感失望! [複製鏈接]

引用:我對這間學校也十分失望,簡介會中校長話不

原帖由 57844a23 於 14-06-13 發表
我對這間學校也十分失望,簡介會中校長話不著重比賽和證書,但他所選擇的學生就正正是有比賽有獎項的學生, ...
這亦是我覺得有疑問的地方。因interview的時候, 該老師也沒有我兒的protfolio在手, 連我兒的名字好像也不知道。 聽説這校特別開了一場面試日給某幼稚園, 如果屬實, 實在太不公平了。

引用:利申:+我沒申請播道.家長寫叩門信,+起死回

原帖由 w_y 於 14-06-13 發表
利申: 我沒申請播道.

家長寫叩門信, 起死回生, 一定有因由, 最簡單就係校方懶 call waiting, 因為 call 左 ...
空穴來風,未必無因。人在做,天在看。事實證明,原來寫叩門信真係有用,大家對心儀的學校真係不妨試下。(利申:我與播道絕無一點關係)

其實係咪 問選"黃永樹好還是播道好"個樓主話係waiting.. "係呀!之前是waiting, 尋日收"
reject 的好像有多個interview 機會.

引用:利申:+我沒申請播道.家長寫叩門信,+起死回

原帖由 w_y 於 14-06-13 發表
利申: 我沒申請播道.

家長寫叩門信, 起死回生, 一定有因由, 最簡單就係校方懶 call waiting, 因為 call 左 ...
同意,在人人選擇学校時,学校梗係要过慮边D学生有心讀自己間学校,如果唔係到9月又唔见咗学生,自己又要call多次,咁就真係。。。

w_y  無錯! 係從事教育界高層人士告訴我的.  發表於 14-6-13 11:42

mimi0129 發表於 14-6-13 11:21
回覆 goyoki 的帖子

哈哈,恭喜你先!but按你禁講,爸爸賣豬肉,媽媽做清潔就無法高攀播道了??!唉!所 ...

所以要用心找一間岩配合自己的學校。有些家庭要求大家要"咁高咁大", 總會有人辦學或轉變去迎合呢批家長, 唔岩 Key 唔好勉強, 外面仲有唔少有心辦學的團體.

回覆 麥兜MaMa 的帖子

朋友都接到播道的call,(乃屬waiting list),朋友小兒曾被rejected但叩門接受面試,不會依網上言論作事實,謝謝!

引用:+其實係咪+問選"黃永樹好還是播道好"個樓主

原帖由 麥兜MaMa 於 14-06-13 發表
其實係咪 問選"黃永樹好還是播道好"個樓主話係waiting.. "係呀!之前是waiting, 尋日收"
reject 的好像有 ...
有人歡喜有人愁

回覆:愜意貓 的帖子

今日又有人收到播道call嗎?

9284 發表於 14-6-13 10:44
祟真無CALL 我, 多謝關心先, 就算CALL我都唔讀, 咁貴學費我呢D平民讀唔起, 反正已有2間OFFER在手, 我都唔啋 ...

家長向學校獻媚可理解,儘管非教徒的老師及員工,身在校接見小朋友的老師,亦即代表學校的立場,老師及員工胸口上是否要別上「乃屬個別老師或ADMIN部見解,並不代表本校立場」,一所學校機構最原來的體制源於學校指令。

回覆:愜意貓 的帖子

其實點解是“獻媚“?一個小朋友在一年的變化很多,面試到現在可以有很大的進步,家長重視學校,所以update小朋友的資料寫信給學校點解有問題?難道學校看完想再給予機會是違反基督的精神?   

要明白每件事都有很多的角度,有人覺得賣豬肉不是高尚,但有人覺得這是有義意地服務社會,不如用正面的角度去努力,如果真係覺得此校不合適,快快去找一所喜歡的,浪費時間在這兒也沒幫助。

祝早日找到合適的學校

申報:本人的小朋友並没有申請此校

miujoey    發表於 15-12-3 16:09

回覆:對播道感失望!

諗諗下,如果行政混亂,邊個in又rejected左都唔知,總之接受申請,多D黎密D手,擺埋一邊waiting住先,得閒call幾個,真係要提下校長你有申請過先得

回覆 goyoki 的帖子

已釋懷,謝謝!

回覆:nobletree 的帖子

每年播道一定多人講鬧維護
只怪tko校網太好
家長逃避諗其他方法
公平講句
播道肯定係2線之選
中學肯定band2
校長教過St. Paul coed晤代表播道係神校
田家X上任校長即頭係神校舊校長咁又點
先接受現實再想此校是否理想
我住離此校五分鐘步程見盡此校中小學生校外行為普通正常囉
我自己一定唔會入表費時晒時間去做誠意嘢
覺得唔好晤報
何苦自尋煩惱

如你話佢收生程序有問題,我覺很多學校都有問題,只不過因佢係……將軍澳區既播道
如播道無優點,又怎會吸引到你地去面試?
如果既然播道令你們這麽反感,又不是你們那杯茶,應不要浪廢時間等佢call waiting

引用:Quote:原帖由+57844a23+於+14-06-13+發表我

原帖由 MC媽 於 14-06-13 發表
這亦是我覺得有疑問的地方。因interview的時候, 該老師也沒有我兒的protfolio在手, 連我兒的名字好像也不知 ...
呢樣一定係!某幼稚園生已有播道15-16申請表。重特登搞了場平日參觀加校長演說

我都接到通知面試, 我沒有做你們說的每月1信,及沒有証書,
我只寫了一封叩門信.
我覺得學校真收你們,你們都只是多一間想下, 不收你們就覺得學校差, 收就好?

有細仔舊年interview五歲未夠,結果全軍覆沒,這半年考starters和movers都拿15盾,又拿音樂獎項,寫信返叩得到校長給與再in機會,我唔覺有什麼不公平。

mimi0129  其實再call面試是沒問題的,但你有否留意樓主講的是,之前rejected,放榜前寫一封信后隨即通知注冊。  發表於 14-6-13 15:39

噢!不是説學校不看奬項的嗎?

引用:噢!不是説學校不看奬項的嗎? +

原帖由 loveDD 於 14-06-13 發表
学校話唔睇就老点你啫,傻豬

loveDD 發表於 14-6-13 15:22
學校係自己唔會派學生出外比賽攞奬, 但收生就會睇奬項
‹ 上一主題|下一主題