用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 對播道感失望!
樓主: 愜意貓
go

對播道感失望! [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+9284+於+14-6-13+05:43+編輯+\

原帖由 9284 於 14-06-13 發表

樓主你既然咁失望,不如打個電話比學校,放棄左個waiting, 你咁 ...
有家長失望係正常的, 這的確令人感到不公平, 要知道每人價值觀不同,就算喜歡這學校, 也不至於每月,每星期去用行為去表有幾愛這學校。當初設後補名單嘅用意是什麼? 如用"誠意"就可求到有位, 那定立嘅制度豈非形同虛設,没有意義?
我仔也是waiting list 。但我早兩三個月前已通知該校, 取消waiting 了。因我兒今年初才評估是資優兒, 亦已找到一間我認為更適合同兒子更喜歡的津小了,因該津小和某大學嘅資優培訓計畫有聯繫,所以决定 入讀那津小。
近來從朋友或網上得知, 申請家長需要顯示超凡誠意, 才有可能獲得學位, 實在不敢苟同, 我覺得既然我同學校價值觀不一樣,或唔認同該校嘅做法, 就唔好比仔女去讀書了。否則將來與校發生意見不同嘅情況會更多, 意也更難平。
沒有最好的學校, 只有更適合的學校。

回覆:IloveJJ 的帖子

講得好!唔收係佢走寶

joyjoyparent    發表於 14-6-13 23:44

I am also on waiting list before. But we received the call in last Oct and offered the place to my daughter though I did not write any letter to them.

So I think they still call parent though we did nothing.

I agreed that the school MUST offer the place to student who is on waiting list. hmmmmm..... for this case, it is really strange ..strange..

9284 發表於 14-6-13 05:32
樓主你既然咁失望,不如打個電話比學校,放棄左個waiting, 你咁做應該會有更多waiting的家長多謝你 ...
妳放棄咗崇真未呀?嘻嘻⋯⋯⋯

回覆 yuenedmund 的帖子

從沒有去崇真申請面試

引用:I+am+also+on+waiting+list+before.+But+we

原帖由 Ling2014 於 14-06-13 發表
I am also on waiting list before. But we received the call in last Oct and offered the place to my d ...
糸呀!我有朋友早幾日都收到播道電話收佢個囡,朋友也是waiting,沒有特別寫好多信,相信學校也會看小朋友面試的表現。不單純寫多好多信就一定收。

要問清楚 C6 如果周秀娜要佢,佢會不會飛左我

回覆 Ling2014 的帖子

Thank you very much for your advice. I feel so disappointed and get confused about the statement of arrangement.

回覆 MC媽 的帖子

謝謝你由衷之言,亦非常認同你的論點。

ha8mo 發表於 14-6-12 23:26
D人講到英文超勁得來又愉快學習加上係一條龍,所以我報來睇下
點知真正接觸後俾佢嚇親
...
吓! 英文超勁? 唔似喎!
阿女讀緊K3, 校外NET英文班有個同學讀緊播道小二,  初初都覺得奇, 英小都來讀,
但阿女話她的英文麻麻而且上堂成日講中文, 老師話有很多錯字

祟真無CALL 我, 多謝關心先, 就算CALL我都唔讀, 咁貴學費我呢D平民讀唔起, 反正已有2間OFFER在手, 我都唔啋佢啦, 不過你又試下咁睇件事, 其實EC點錯都係ADMIN出問題, 你咁樣踩埋人地的宗教背景 (感謝天父給我清澈指引導出播道真正的一面), 我又覺得唔係咁好囉

引用:Quote:原帖由+愜意貓+於+14-06-12+發表本帖

原帖由 IloveJJ 於 14-06-12 發表
我一向都唔喜歡求位!所以,去年我個仔有waiting既學校,我雖然識人,但都唔想求,因為我覺得,讀書啫,駛唔 ...

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回覆:非公平處理!對播道感失望!

我對這間學校也十分失望,簡介會中校長話不著重比賽和證書,但他所選擇的學生就正正是有比賽有獎項的學生,因為我和幾位朋友的仔囡一齊去in, 其中一位朋友的仔是擁有百般武藝的比賽證書,面試時那位百般武藝朋友和我們凡夫俗子的interview 內容一開始已經是不一樣的,例如:學校in我們時那位負責老師手上跟本沒有我仔的資料,相反,那位百般武藝的朋友卻有如vip般的招待,那位負責老師手頭上已有他們充足資料,即代表學校一早就已經按比賽成績選學生,我明白學校面對幾百位申請者,一定之前進行西選,但如果你是那麼著重比賽,那當日簡介會就唔好講到自己好高尚脫俗喇,我覺得呢位校長好虛偽囉!

回覆:非公平處理!對播道感失望!

孔子話:有教無類,而家學校都係為利益,收生睇背景,實在令人嘆息……
聽講D牧師都好忙為家長寫推薦信
好多野,唔係朝中有人都唔知咁多,唯有聽天由命

引用:其實家長背景都可能有影響,+本人是飛機師,

原帖由 goyoki 於 14-06-13 發表
其實家長背景都可能有影響, 本人是飛機師,太太是律師, 小兒之前被reject了, 不過K3成績極佳, 對比K2有很大 ...
你咁好條件都唔讀國際學校?

回覆 goyoki 的帖子

哈哈,恭喜你先!but按你禁講,爸爸賣豬肉,媽媽做清潔就無法高攀播道了??!唉!所以之前睇過的一個調查,貧學生就無辦法受到好的教育。其實本人一向心儀播道,但依家覺得越睇越唔對路。如果身邊的同學仔的家庭唔是飛機師就律師,醫生之類的,禁我地都不便高攀。因教育已經變質。

利申: 我沒申請播道.

家長寫叩門信, 起死回生, 一定有因由, 最簡單就係校方懶 call waiting, 因為 call 左都唔知你呢個時候仲來唔來, 如果適當時候有家長仍願意孩子入讀, 就即時俾位佢. 另外情況, 就係 interview 成績只係差DD, 始終當初 1st in 間間都多人啦, 但透過叩門信, 甚至第二次interview 時攪返清楚小朋友情況確係合適入讀(點解合適由校長話事, 家底, 成績好定點, 無人知啦), 所以即收. 而且, 寫叩門信又唔代表擦鞋, 人家當然係好有誠意至會做咁多(等校長, 寄校慶卡等), 至少證明佢地極重視該校, 自問未必做到, 難道人地又有錯? 而且做晒都唔一定收喎. 如果咁樣要屈人地係擦鞋, 我真係無話可說. 一般人眼中的二線學校, 成日俾人當水泡, 佢地行政上都好唔方便, 都希望搵到真心喜歡呢間學校的家長和學生。
我明白等位果種心情, 不過請冷靜下來, 得不到而去眨損別人學校, 好易俾人酸葡萄的感覺, 又或令人覺得你出口術等少D 人讀, 當局者迷也。基督徒發言尤慎啊!

abby0624    發表於 16-7-14 14:12
candykiki123    發表於 14-6-13 13:20
NCSC9    發表於 14-6-13 11:53

回9824。 崇真冇offer比你。咁你又出post叫人比意見㨂聖母同崇真?真奇怪。
‹ 上一主題|下一主題