用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 對播道感失望!
樓主: 愜意貓
go

對播道感失望! [複製鏈接]

引用:匪夷所思! 希望各位睇真d,有必要嗎?助長

原帖由 sonssons 於 14-06-12 發表
匪夷所思!
希望各位睇真d,有必要嗎?助長此風也。
呢類校長、老師也請睇到,令人更鄙視你地!
其實我唔知係咪大家圈子唔同,等校長、寫求位信、畫心意咭,次次用唔同顏色筆寫信都聽過,甚至去書展等見校長兼親自送上都聽過,真有人咁做,有乜咁奇,你唔信咪好似我咁,齊齊坐喺度等call囉,人各有志,我唔會做以上如「癡漢」的行為,因我做不到,同樣地,我不會因此去插人家,人各有志,有腰骨,何需去求?

咁掉返轉頭,要人等成一年,是否等自己友派得唔好或者叩得唔好可以返轉頭益自己友,我相信呢個情況一定有發生在現今香港的學校。

回覆 Silverhawk 的帖子

回覆:非公平處理!對播道感失望!

我是此校的家長,小兒二年級,當年也是後補call 2nd in 收番,我們只是寄過兩三次求位信。沒有很誇張的行為。

至於播道好不好其實每間學校好不好,好睇家長想要什麼。你有時間肯一起陪小朋友讀,選擇谷點也沒問題,對我來說要求不高,播道對我來說是適中,學術和品德也剛剛好,我就覺得滿意,是我杯茶,但別的家長可能覺得淺之類。因人而異。

回覆 sarahlmf 的帖子

其實真心覺得他地的收生程序令人覺得好唔舒服。好多時候學校的教育同行政可以好唔同。行政方面應該再好好檢討。

引用:其實一定會有D好進取的家長,+我聽過有人系

原帖由 mimi0129 於 14-06-12 發表
其實一定會有D好進取的家長, 我聽過有人系學校門口等校長都有,但呢D是控制唔倒的.但學校應該有自己的要求同 ...

引用:回覆+sweethoho+的帖子 吓!真係未聽過,

原帖由 愜意貓 於 14-06-12 發表
回覆 sweethoho 的帖子

吓!真係未聽過,校慶又寫!?節日又寫!?咁樣獻媚法,咁同蛇齋餅粽有 ...
我都係聽人講…

引用:我又回帶:舊年first+in見家長,果位老師就

原帖由 ha8mo 於 14-06-12 發表
我又回帶:
舊年first in見家長,果位老師就問我地,「如果我地學校收你地個仔仔,咁好大機會其他名校都會 ...
佢都問我呢個問題,老實講,呢條問題搞到自己學校cheap晒。

睇到我眼火爆,我一家人誠心等足播道一年,有望佢call waiting,但今日心都碎了,不能平服!精神漰潰,我想明天要看精神科!!

樓主你既然咁失望,不如打個電話比學校,放棄左個waiting, 你咁做應該會有更多waiting的家長多謝你

聽聞之前d家長要在學校門口親自交信比校長,e加寄都可以la, 唔通跌左Watt?

Anyway, 有些wait list 可能已有幾個offer 係手,學校覺得誠意重要都無可厚非,叩門有d都要111,唔夾咪第二間,好過入左才因了解而分開。

我都有些失望,點解rejected的寫叩門信都可以call去註冊,那列入waiting list的有什麼用?

引用:+本帖最後由+愜意貓+於+14-6-13+00:42+編輯

原帖由 愜意貓 於 14-06-12 發表

平心而論,我覺得播道今次非常有問題,並不是call全部waiting ...
可否簡短少少講多次?

我面試的時候的果位女老師的態度已經令我好反感,一邊面試一邊都好似睇唔起人果種態度。最後仲講一句:甘你地繼續開心甘比個小朋友讀書啦。我聽完個心一直頂住,咩意思啊?!果個語氣,簡直系想煎巴她!!結果唔收我也不傷心,我也唔會再摳門,因為一霖起果個女老師而家仲好興啊

回30#......又唔好咁講。你也話崇真㝊排差。,咁你又想入去讀。應該放棄啦。

回覆 9284 的帖子

已棄!謝!耶穌教世人:行公義、好憐憫、常存謙卑之心。

回覆 mimi0129 的帖子

認同

回覆 Silverhawk 的帖子

耶穌教世人:行公義、好憐憫、常存謙卑之心。

回覆惬意貓。。咁你又唔好咁失望。亦希望你找到好學校。。都有咁多人批評呢間學校的校長,可想而知佢的愛心有幾多。眼光就一定差啦。㨂埋d騎牛揾馬的家長,又比人知佢鐘意收信。個個用呢個方法。可惜都係收d唔讀的學生,豬到爆。

回9824:依家收reject
唔理waiting list 呀。 打乜鬼呀。學校都唔顧及waiting. 其他waiting 家長又有幾開心呀。make sime good points please
‹ 上一主題|下一主題