用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門準備文件
go

叩門準備文件 [複製鏈接]

臨近放榜, 唔知大家會準備咩文件?
要唔要打定自制profile先 因未知心儀學校會唔會有指定叩門form?!

除左ID, 派位証, 註冊証, 成績表 & 獎狀COPY, 筆, 搵定地方影印, 重有要咩? THANKS!   

最後, 希望大家都用唔著~
   23    0    0    0

回覆:叩門準備文件

學校推薦信,如果有的話。

王家爸爸  用處不大  發表於 14-6-29 10:09

回覆 DFSON 的帖子

基本帶備:1/穿校服証件相一打,(每間學校都需要一至兩張)一打好快用晒.
                 2/文具,筆袋,膠水,很多學校有即時筆試,或表格要即時填寫.分秒必爭.
                 3/  4,5,6年級成績表,獎狀,身份証正副本,特別5,6年級成績表必備,.(自己預算叩幾多間就準備幾多份副本)
                 4/ 當日校服要整齊乾淨稱身
                 5/派位証(放榜當日先派)

angelfan07  THX~  發表於 14-7-2 10:20

回覆:cheukmanlai 的帖子

要預備叩門信嗎?

王家爸爸  叩門之前,先看學校網站。  發表於 14-6-29 10:10

醒目開學勳章

回覆:cheukmanlai 的帖子

thousand thx

回覆:bobo2001 的帖子

那是否不用叩門信, 填申請表己可? 要否目錄?? 十分感激!!

chy 發表於 14-6-30 07:54

那是否不用叩門信, 填申請表己可? 要否目錄?? 十分感激!!

我仔舊年叩左九間,一封信都無寫過,最後入番最想入果間。

如果有寫信會唔會九間都收呢?天知、地知,不過我唔知。。。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:那是否不用叩門信,+填申請表己可?+要否目錄

原帖由 chy 於 14-06-30 發表
有好多家長喜歡申請表外再加profile,我個人就唔贊成,除非你有重要資料是申請表未能表達的,否則即表示你正在浪費校長同老師嘅時間!

引用:Quote:chy+發表於+14-6-30+07:54+那是否不

原帖由 奥脫福 於 14-06-30 發表

如果有寫信會唔會九間都收呢?天知、地知,不 ...
最想入果間,自行有冇報?有冇面試?可能只係自行marginal case,扣門一拍即合,一報就收!

奥脫福 發表於 14-6-30 10:17

如果有寫信會唔會九間都收呢?天知、地知,不 ...
請問叩9間是否同一天? 可否分享一下經驗? 十分感謝!

引用:回覆+DFSON+的帖子 基本帶備:1/穿校服証件

原帖由 cheukmanlai 於 14-06-12 發表
回覆 DFSON 的帖子

基本帶備:1/穿校服証件相一打,(每間學校都需要一至兩張)一打好快用晒.
請問用膠file 入copy 文件定公文袋? 有媽媽教用魚尾夾? 可以嗎? 另成績表排予如下, 可否比些意見,謝謝!

六年級成績表
五年级成績表
四年級成績表
六年级cert
五年級cert
四年级cert

醒目開學勳章

今日我都影定亞囡ID,成績表和證書,希望用唔著........

請問咁早边度揾影印派位证?学校?

angelfan07  如果學校唔俾影,你就要視察環境,預備定就近有無得影印~  發表於 14-7-2 11:51

引用:Quote:原帖由+cheukmanlai+於+14-06-12+發

原帖由 chy 於 14-07-01 發表
請問用膠file 入copy 文件定公文袋? 有媽媽教用魚尾夾? 可以嗎? 另成績表排予如下, 可否比些意見,謝謝!

...
用魚尾夾夾好就得,唔好放入folder (clear folder 那種逐張入更加唔好,有學校叩門表注明唔收)。證書次序:跟番學校叩門表格要填資料的次序最好,學校容易follow 。好多學校已出了叩門表格,你download 定,睇清楚每間學校唔同要求,最遲交表時間(好多是放榜即日交,有早到那天的12點就要交),按要求執定證書等文件。

Band5 發表於 14-6-30 19:45

最想入果間,自行有冇報?有冇面試?可能只係自行marginal case,扣門一拍即合,一報就收!

...

最想入果間,自行有報,亦有面試。叩門都要到八月尾至收!

qriscilla 發表於 14-6-30 23:50

仲有咩要準備?
請指點下, THX!

請問叩9間是否同一天? 可否分享一下經驗? 十分感謝!

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2785763&page=1

這裡有詳細討論。

我都影定晒文件。。。希望唔使用

引用:+本帖最後由+奥脫福+於+14-7-2+10:42+編輯+

‹ 上一主題|下一主題