用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 阿仔依家14歲,話想轉打拳或者欖球,有冇意見/例子可以幫 ...
go

阿仔依家14歲,話想轉打拳或者欖球,有冇意見/例子可以幫手?

阿仔今年14歲,中二升中三,細細個已經睇落係玩運動,不過我同老公都都係諗住等佢順其自然,冇特登比佢玩咩運動。
本來仔仔小六開始打籃球,中一跑田徑,直到今年都好哋哋。不過前一排田徑隊佢退出咗,話出年中三忙唔想浪費時間我都好欣慰,點知呢排佢連籃球都唔打,我問佢點解佢話自己冇咩進步空間,冇曬熱情。
我問返佢幾位朋友既媽咪,先知原來阿仔之前見到報紙介紹體育學院之類既嘢,見啲同年人又打港隊又出國比賽,佢都好想好似啲人咁。佢細細個已經係個啲人哋做到我都做到既性格,不過我同老公都唔係咁支持佢此中,中三鬼咁多科目,邊有時間再玩樣新運動...
佢為咗說服我哋,就拋咗兩個方案: 欖球/拳擊
兩樣運動聽落都好危險,我同老公開始已經好猶豫,佢講解比我哋聽就話拳擊呢個年齡學就差唔多,仲話知我哋擔心所以佢可以打個種剩係用手唔用腳既拳(應該係報紙講個個曹星如個隻),拳館佢都搵咗,有間DEF既學生班$600一個月逢星期一到五任去。
而欖球就係佢聽一個畢咗業讀緊U既師兄講過,個師兄打咗兩年就入咗港隊,仔仔有幾個打開籃球既都有打欖球,以佢咁既身形應該冇難度,不過一來係團體運動,15人一隊咁細個場佢驚唔突出,二來好似10歲已經開始練。
我同老公既觀點就係: 欖球同籃球都係團體運動,佢轉來好似有啲無謂,拳擊就太過危險。而且好似兩樣運動體院都冇... 港隊都好似唔係咁捧呢兩樣運動。大家幫幫手比啲意見啦,唔該!

Web  欖球已經係體院既精英體育項目之一啦^^  發表於 14-6-15 21:02

你去睇下:
www.hkrugby.com
佢地有summer 班又平又正... 你睇下比丫仔試下先... 佢真係ok 再考慮長玩

Web  同意. 雖然籃球跟欖球都係球類運動, 但觸式欖球有極多既埋身碰撞, 未必人人接受到, 參加暑期班試下先啦.  發表於 14-6-15 21:11

香港拳擊總會
www.hkboxing.org.hk

14歲學 RUGBY 已經係半途出家了,
欖球係香港開始好有系統,
5歲已經開始有比賽 (非接觸式)
8歲開始打接觸式