用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 旅港開平商會學校 2014至15年小一新生
樓主: Freesia_cat
go

2014至15年小一新生

綜合幼稚園同學仔媽媽講,第一階段,基本15分難入,因是111,才於統一階段獲派或叩門入。叩門試內容一早知,校長會係簡介會上公開。

引用:唔好意思,打擾大家喇,我囡今年K3請問你們

原帖由 tmtm 於 14-08-29 發表
唔好意思,打擾大家喇,我囡今年K3
請問你們入開平係幾多分呀?
係咪要111?
我仔15分自行入唔到,不過聽講有2至3人係15分自行入左。我仔係111,不過统一派位已經中左,所以唔駛叩門。佢交自行派位表時,首50人交表有個籌號,話如果统一唔中,只要評估達標(佢有寫明幾點去考),會優先考慮收。至於評估內容,唔知來年會唔會轉,但今年就係要識寫a至z(我諗大細楷都要),識寫自己個名,識10以內加減數。

我想問粵教中的班別,有額外普通話堂嗎?

請教今年入著開平小學小朋友爸爸妈媽們,如果系111入到機會會有几成啊?Thx!

回覆 Cynthiasia 的帖子

請教呢位家長,叩門時校長會唔會問家長問題呀!Thx

回覆 @@Alvin@@了 的帖子

開平有自行一套收生機制,111入讀既機會較其他熱門學校為大。
叩門時大約2選1。簡介會上已提供叩門筆試題目。

引用:我想問粵教中的班別,有額外普通話堂嗎?

原帖由 ☆~Chris~☆ 於 14-09-11 發表
我想問粵教中的班別,有額外普通話堂嗎?

回覆 Freesia_cat 的帖子

thanks

引用:大家好!+有無其他同學仔呀?我仔剛统一派位

引用:30/8迎新日會分班,老師之後會帶小朋友入課

回覆:2014至15年小一新生

應該沒適應班,只是初開學返半日吧

引用:應該沒適應班,只是初開學返半日吧 +

小貓三隻 發表於 15-6-6 06:38
謝謝,不過要等陣先知結果!
希望小朋友可以派到第一志願

引用:Quote:小貓三隻+發表於+15-6-6+06:38+謝謝