用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好心痛、好肉赤!佢哋呢代咁細個就面對咁嚴峻的競爭! ...
樓主: ngpun
go

好心痛、好肉赤!佢哋呢代咁細個就面對咁嚴峻的競爭!   [複製鏈接]

回覆 yuenedmund 的帖子

我既情況跟你差不多,我心儀既1-1-1小學連interview既機會都,有D冇cert,冇學野,冇奬既小朋友,反而有得in

Kathychoi928 發表於 14-6-15 03:08

我既情況跟你差不多,我心儀既1-1-1小學連interview既機會都,有D冇cert,冇學野, ...
昨日那間小學面試,我真的想去問佢地校長或主任,其實你們叩門面試的準則是什麼?點解唔比我地呢D真心喜歡貴校的人一次面試機會,能否叩門成功係後話。都唔知間小學係咪真的太多人叩,大抽獎選人面試。

引用:Quote:momama+發表於+14-6-11+07:38+完全同

原帖由 2008 於 14-06-15 發表
SFA 聖芳濟各英文小學是派位??
我嘅意思係,我冇深入解釋俾阿女知成個遊戲點玩,一早SFA就收咗我冇講,去到大抽獎搏唔到官津,咪到佢講話“派“咗去SFA囉!

Kathychoi928 發表於 14-6-15 03:08

我既情況跟你差不多,我心儀既1-1-1小學連interview既機會都,有D冇cert,冇學野, ...
我跟妳同病相連,算把啦,我當自己首選那間小學走寶,依家最重要是幫小孩努力寫其他的求情信,直接掛號比小學校長,睇吓有無奇蹟。一起努力吧,有好消息互通消息吧!

我幫個仔填了6间學校。结果派去一间我没填個學校。😠

maeping 發表於 14-6-15 19:29
我幫個仔填了6间學校。结果派去一间我没填個學校。😠
咁依家叩門如何?

引用:+本帖最後由+maeping+於+14-6-15+19:30+編

原帖由 maeping 於 14-06-15 發表

我幫個仔填了6间學校。结果派去一间我没填個學校。😠 ...
學校無教你地填表?幾唔鐘意都要填晒所有學校,選擇一啲無咁難接受排前~否則會派剩了學額分給你,有機會係你無揀過既學校~

引用:Quote:原帖由+maeping+於+14-06-15+發表本

原帖由 cheese08 於 14-06-15 發表
學校無教你地填表?幾唔鐘意都要填晒所有學校,選擇一啲無咁難接受排前~否則會派剩了學額分給你,有機會係你 ...
應該話填好你頭6間心水學校之後,亦要填盡網內學校~將無咁難接受既排前~

引用:+本帖最後由+maeping+於+14-6-15+19:30+編

這就是為什麼說一定要填哂,如果唔係任佢派,就是人哋派哂淨底的派比你了!

這就是為什麼說一定要填哂,如果唔係任佢派,就是人哋派哂淨底的派比你了!

yuenedmund 發表於 14-6-15 02:27
我都好明白派得唔理想的家長們,因為我都係其中一份子,自選派到18位。現在交了9份表格,除了人人有得面試 ...

好想知有乜學校連1 1 1 都無得interview 咁惡...
難道內定有人走後門入果d 後補位??
in 左先比人走後門都得既啫..
in 得無得in ..真係太過份..

你比心機呀..
阿仔咁叻, 又傑出學生, 去邊都可以讀得好好既...

rarafish 發表於 14-6-15 23:37
好想知有乜學校連1 1 1 都無得interview 咁惡...
難道內定有人走後門入果d 後補位??
in 左先比人走後門都 ...
我自行派位當天都見到有家長跟老師或主任說自行派唔到點算,該名老師同佢講大抽獎唔得再搵佢,唔通真係有人走後門?其實該校真的做得唔透明,我呢區40網其他一線的學校都是交表馬上派面試証,除了我心儀的這間。

引用:我都好明白派得唔理想的家長們,因為我都係

原帖由 yuenedmund 於 14-06-15 發表
我都好明白派得唔理想的家長們,因為我都係其中一份子,自選派到18位。現在交了9份表格,除了人人有得面試 ...
你仔甘叻去叩返東華啲小學一定收啦...

sissysze 發表於 14-6-16 01:11
你仔甘叻去叩返東華啲小學一定收啦...
東華的小學,校長説想入唔難,但係40校網沒有東華的小學,我又唔想去等二區,怕小兒坐車辛苦。依家先在本區叩門,真的不成功再找校長幫忙,我氣憤的是點解111的心儀小學連比個面試機會都無?其他唔係111又無咩証書和校外獎狀的有面試機會。真的好唔理解。

回覆:好心痛、好肉赤!佢哋呢代咁細個就面對咁嚴峻的競爭!

我1-1-1那間到現在也沒打給我面試, 但知道已有人面試, 真是不明白

引用:Quote:原帖由+2008+於+14-06-15+發表SFA+聖

原帖由 momama 於 14-06-15 發表
我嘅意思係,我冇深入解釋俾阿女知成個遊戲點玩,一早SFA就收咗我冇講,去到大抽獎搏唔到官津,咪到佢講話 ...
呢個的確一個防止小朋友提早面對殘酷現實世界的好方法,只是難為了媽媽要忍得咁辛苦!

引用:Quote:sissysze+發表於+14-6-16+01:11+你仔

原帖由 yuenedmund 於 14-06-16 發表
東華的小學,校長説想入唔難,但係40校網沒有東華的小學,我又唔想去等二區,怕小兒坐車辛苦。依家先在本區 ...
好明白,將難能可貴的111不明不白的斷送了!有沒有打算再整理好小朋友的portfo暑假前或開學後再叩過?

引用:Quote:原帖由+momama+於+14-06-15+發表我嘅

原帖由 lily233242 於 14-06-16 發表
呢個的確一個防止小朋友提早面對殘酷現實世界的好方法,只是難為了媽媽要忍得咁辛苦!

...
冇嘢辛苦喎

回覆 c.ronaldoz 的帖子

真係好心痛....

回覆:好心痛、好肉赤!佢哋呢代咁細個就面對咁嚴峻的競爭!

又半夜瞓唔著,想返起這幾天的面試大作戰,覺得自己個女唔同咗,成熟了好多。見到佢好努力的忍耐著見完一間又一間,啖定的情度,好過佢媽媽好多,他還會唱吓歌仔,令我也一齊輕鬆了不少。

我覺得已經得著了,不捨得話他一句,他已經盡了力!

其實每個叩門的小朋友,我都覺得佢哋好厲害,我們見工都不容易了,面對陌生人的問題,有時大人都比唔到即時反應!

叩門雖然並不好玩,但這班幾歲的人仔,表現真的好出色!

還在叩門中的爸媽,不要灰心,也不要愁煩,你們的孩子在這一戰中長大了,但願他們將來叩到、叩不到都會記住這一次,自己都好好努力,打好學習基礎,為自己升中舖路,小學派得不好是運,中學派得不好就是自己的事了!加油!

突然有種感覺,香港的孩子,不愁沒機會讀書,只愁沒機會玩!所以他們不會珍惜讀書的時間!但願這班經歷了這塲大考驗的小朋友們都明白,讀書其實是得來不易的,要好好珍惜!

‹ 上一主題|下一主題