用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好心痛、好肉赤!佢哋呢代咁細個就面對咁嚴峻的競爭! ...
樓主: ngpun
go

好心痛、好肉赤!佢哋呢代咁細個就面對咁嚴峻的競爭!  

引用:小朋友有時點知邊間好唔好,好睇家長自己點

原帖由 dcdc2525 於 14-06-12 發表
小朋友有時點知邊間好唔好,好睇家長自己點反應。我細個都係大抽獎中第一志願,當時我媽咪話好,我就相信係好 ...
多謝你的高見!

我哋細個,有書讀已經好好!父母要管兩餐,屋企樓下永遠是首選,一齊讀書都是街坊,有什麼不好?兩代諗法唔同!我阿頭話10幾年前生意易做好多啲人想法簡單好多,marketing都簡單好多!10幾年後,產品細緻到連包裝袋的角落頭都好講究!

好多野返唔到轉頭!小朋現在已不是父母話乜就係乜!

家中樓下兩間小學,我想佢入殘舊果間,我同老公不停說幾好幾好,但佢鐘意又新又大那間,原因是他的同學仔哥哥讀果間,佢同學仔都會入,佢哋就自己兩間比較了!

請不要一味只想到是父母灌輸的問題!雖然我同意父母對孩子的影響是最大,孩子問題,父母難辭其究,但5歲懂得的有時連父母都好驚訝,整個社會的氣氛父母是控制不到的!

引用:回覆+SSbaby888+的帖子 多謝^^一齊努力加

原帖由 SSbaby888 於 14-06-12 發表
回覆 SSbaby888 的帖子

多謝^^一齊努力加油!大人辛苦真係冇所謂,但見小朋友年紀小小巳經
加油!有時真係無奈!

SSbaby888  辛苦了一星期!今天終於成功叩到同區的二線小學啦!唔使入嗰間勁多跨境學童嘅小學啦^_^
祝jm快啲收到好消息上來報喜!  發表於 14-6-15 01:02

引用:我也是派得差的一群,但仍然要笑住同囡囡講

原帖由 iluvchun 於 14-06-12 發表
我也是派得差的一群,但仍然要笑住同囡囡講我地遲些會去xxx學校同老師傾下計。小朋友會感受到大人既壓力, ...
這個一定唔會,我囡最唔開心只是點解我唔叩屋企樓下果又大又靚果間,反而扣又殘,又要上長樓梯先可以去到班房果間啫

ngpun 發表於 14-6-12 21:51
這個一定唔會,我囡最唔開心只是點解我唔叩屋企樓下果又大又靚果間,反而扣又殘,又要上長樓梯先可以去到班 ...
叩埋阿女最鍾意個間嘛,佢見阿媽畀佢叩最鍾意既,其它學校都會積極d面試,反正就算收左都係你決定讀唔讀
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:ngpun 的帖子

瞓唔著太慘,對自己也要放鬆點,唔啱下年考插班,一定有書讀。

呢1刻你可能覺得佢小小年紀要面對好多野,但另一個角度唸,可能佢地好快忘記呢種面試既壓力,佢地比大人仲更加快調節好心情,而從面試中可能佢有些得著的,呢1刻既經歷成就將來既主人翁,有些人可能真的很好運,一抽就中,但可能叩門的小朋友更珍惜讀書機會,更勇於表現自已,呢啲得著更重要

Jane1983  有道理!  發表於 14-6-13 11:06

我都是過來人,所以舊年呢個時候,可算是心情低落,起伏很大。呢場叩門戰,對於派很唔好,而又無私校在手的,真是很大壓力。但是苦在小朋友要不停到其他學校面試,真的是難為了小朋友,作為家長,在這段日子非常難捱,又怕無電話收到消息,但又要小朋友要不斷去其他學校面試。期望,各位正在叩門中的大小朋友,都早日有好消息。

回覆:SSbaby888 的帖子

加油呀,各位媽咪,祝你們扣門成功

最衰個正苦,位已經少仲放咁多人同香港 mami  爭。

引用:Quote:ngpun+發表於+14-6-12+21:51+這個一

原帖由 MASAYA 於 14-06-12 發表
叩埋阿女最鍾意個間嘛,佢見阿媽畀佢叩最鍾意既,其它學校都會積極d面試,反正就算收左都係你決定讀唔讀:wa ...
太遲了,佢好早就唔收form了!因為果間競爭好大,好多人考的。

回覆:好心痛、好肉赤!佢哋呢代咁細個就面對咁嚴峻的競爭!

今日佢要去考果間殘舊學校,今朝同佢講,我問佢知唔知邊間,佢話:「我知,果間長樓梯嘛!」

小兔~阿比 發表於 14-6-12 23:30
呢1刻你可能覺得佢小小年紀要面對好多野,但另一個角度唸,可能佢地好快忘記呢種面試既壓力,佢地比大人仲 ...

寫叩門自薦信都係一個反思小朋友平日表現既好機會,有時小朋友唔聽話家長可能會太勞氣睇唔見小朋友d優點,寫自薦信會重新思考小朋友好既一面 : D
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

好痛苦! 好心痛! 成日以為將D眼淚係返工時喊晒出嚟, 返到屋企可以扮若無其事咁對住小朋友, 唔知呢種情況要捱到幾時 ......

加油,祝叩門成功!

唔好灰心,加油!

引用:回覆+cellon+的帖子 明白,佢地係企係唔同

原帖由 newcomer550 於 14-06-11 發表
回覆 cellon 的帖子

明白,佢地係企係唔同位置的看法。
同意……再者可用正面態度去了解下派往的小學,我亦是眾多叩門者其中之一,亦明白大家心情,但千萬不要給小朋友壓力,小朋友要愉快成長,長大後才可樂天面對人生及各種困難!!

在叩門過程中, 我不知已經喊過幾多次, 心裡又擔心個小朋友如真的叩不到, 要讀派得尾尾人人都話唔好既學校會點呢, 但問心我一向都無為佢面試而作出準備, 因為我地無諗過直資私小, 而佢平時性格又大情大性, 佢一定唔會o係面試有突出既表現, 但我個心只諗, 做父母既只想盡量幫佢, 結果係點點都無人知. 我已作出心理準備, 如真的叩唔到, 我希望小一小二盡量訓練佢, 希望佢可以到時轉到校. 依家唯一可做的就是唔好比咁既情緒困擾得太耐.  我要緊記, 曾幾何時, 我的夢想就只是要我既小朋友健康快樂地成長, 沒有包括要讀一間阿媽或者大部份人都認為ok既學校. 好明白大家既擔心, 但叩門位真係唔多, 一定唔可以人人都叩門成功, 大家都要開始收拾心情, 正面去睇下依家派到既學校, 如學術上真的有不足既未自己跟多d, 如怕朋輩影響既未多d同小朋友溝通了解多d輔導多d, 講真幸好小學生仲容易教, 到中1學真係比較難啦.  大家努力啦! 我都學緊放鬆, 交托, 祈禱!  

Jane1983  正能量   發表於 14-6-14 12:23

回覆:喜樂果子 的帖子

你講得啱!我身邊都有不少虎媽,佢地既仔女係smart,但背後既辛酸有幾多人知?我唔會好羡慕人地考到幾多間,寧願自己小朋友有個快樂童年。我唔信贏在起跑線,就算將來小女只係有個平凡人生,但我希望佢都會記得細個時既快樂和充滿正能量既時光

回覆:2LittleMonkey 的帖子

加油!努力!

其實差學校都有人升到名校, 其實大家放開d睇, 條條大路通羅馬, 派到差小學唔代表小朋友差, 唔代表永遠都差, 相信各位都關心子女,想比最好既佢, 但有時事情唔係咁, 亦無法盡在掌握, 而家當比大家上一課, 如果叩唔到學校, 都要勇敢的面對, 好好認識派到的學校, 如果學校有不足, 唯有自己同小朋友一齊努力,大家要保持積極樂觀