用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好心痛、好肉赤!佢哋呢代咁細個就面對咁嚴峻的競爭! ...
go

好心痛、好肉赤!佢哋呢代咁細個就面對咁嚴峻的競爭!   [複製鏈接]

由幼稚園爭到上小學、上中學、上大學!之前幼稚園,佢都仲係不知天高地厚,衰了都是父母自己承受!但升小的,已知發生咩事,有時見佢哋失落的樣真係好心痛!尤其佢知身邊的同學有著落!自己仲係浮游時!我雖然好努力比正面信息佢,但心情都好難調節!

johnnywalker  乜野叫無著落?你小朋友被取銷資格所以無派位?  發表於 14-6-11 12:04
   2    0    0    0

引用:由幼稚園爭到上小學、上中學、上大學!之前

原帖由 ngpun 於 14-06-11 發表
由幼稚園爭到上小學、上中學、上大學!之前幼稚園,佢都仲係不知天高地厚,衰了都是父母自己承受!但升小的 ...
小朋友点解会認為自己 “無着落” 呢?不是人人也會派位吗?        家長的情緒及處理辦法会直接影響孩子心理狀況,这才是关键之處

lauwingtai    發表於 14-6-18 01:08
kwansara  對  發表於 14-6-11 11:59
kwansara  對  發表於 14-6-11 11:59

引用:Quote:原帖由+ngpun+於+14-06-11+發表由幼

原帖由 longlokma 於 14-06-11 發表
小朋友点解会認為自己 “無着落” 呢?不是人人也會派位吗?        家長的情緒及處理辦法会直接影響孩子心 ...
同意。

回覆:好心痛、好肉赤!佢哋呢代咁細個就面對咁嚴峻的競爭!

總有學校派到!好唔好,係家長睇法多,小朋友好多時都係因父母反應而影響。所以我地要小心演繹....加油!

引用:Quote:原帖由+ngpun+於+14-06-11+發表由幼

小朋友点解会認為自己 “無着落” 呢?不是人人也會派位吗?        家長的情緒及處理辦法会直接影響孩子心 ...
完全同意!但呢一代嘅家長,話要培養小朋友decision making, 由四五歲就開始解䆁成個考小一過程,俾佢地揀學校,咁咪成家人一齊歡喜一齊悲囉!利申:大抽獎嗰日兩公婆去睇完結果返到屋企同阿女講,你派咗去SFA

piklaichulaam  正  發表於 14-6-12 15:37

知道好多人唔好彩派咗去d唔理想嘅學校,現在努力扣門中,但真係唔可以俾小朋友知太多。

noplanner  唔可以俾小朋友知太多   發表於 14-6-11 09:23

我覺得係一家人的經歷, 你而家睇辛苦, 將來講番就會覺得好好笑架喇. Take easy!

回覆:ngpun 的帖子

新一代小朋友好醒,選學校過程有時會偷聽到大人對話內容,又會返到學校聽到同學仔談論呢個話題。小朋友知道邊間係好唔出奇,最緊要比小朋友知結果唔好睇得太重,而家只係頭1,2挑戰,人生重有好多次等緊佢玩。每間都有band 1生 ,自己努力讀書至係最重要, 加油!

對呀!佢地係唔識好定唔好
只會從你表情睇到
又唔係世界末日
加油呀

引用:新一代小朋友好醒,選學校過程有時會偷聽到

原帖由 EMS 於 14-06-11 發表
新一代小朋友好醒,選學校過程有時會偷聽到大人對話內容,又會返到學校聽到同學仔談論呢個話題。小朋友知道 ...
所以最重要係唔好俾佢聽到!阿女都有問,好多人去咗將軍澳(DGJS)考,點解佢唔考?我咪一句答佢:媽咪覺得唔適合full stop

呢一代物質豐富、父母愛錫,但真系競爭大到不得了。

會吾會打沉小朋友,好睇父母做法。

Jane1983 發表於 14-6-11 09:33
呢一代物質豐富、父母愛錫,但真系競爭大到不得了。

會吾會打沉小朋友,好睇父母做法。 ...
阿女話:媽咪, 我要同XXX(男朋友名)入同一間小學。

回覆 little_yolky 的帖子

而家5、6歲人仔,真系好搞笑!

其實實有書讀,係父母有要求姐,如果個個派乜讀乜,有乜要煩。自己要小朋友去叩門就食後咸魚抵得渴 ....

回覆:Jane1983 的帖子

有時候我見到啲好多家長認為差既學校既小朋友,佢地都係開開心心番放學,間學校「差」,好多時係家長自己話。我相信唔會有一間學校由校長至校工姐姐會冇愛心令小朋友唔開心,其實番學,最緊要係小朋友開心,係咪名校真係其次。況且,香港教育制度係咁,家長要睇開啲。

Ryan_baba  好多時候學校差唔係校長同老師,而係同學的質素,如果領教過他們的威力,你就會明白朋輩的重要性  發表於 14-6-11 11:51
Jane1983  睇開d係王道,咪逼死自己和小朋友  發表於 14-6-11 10:34

HauMiranda 發表於 14-6-11 09:54
有時候我見到啲好多家長認為差既學校既小朋友,佢地都係開開心心番放學,間學校「差」,好多時係家長自己話 ...
我心中差小學既定義:

1. 太多功課, 做到死都做唔完
2. 小朋友成績稍遜(係稍遜, 唔係唔合格), 學校就找家長麻煩
3. 太多跨境生
4. 校規太嚴(例如上堂唔俾去廁所)
5. 校風差(有欺凌事件)
6. 升中派位太差, 差到無朋友果隻
7. 校長老師無心教學

momama 發表於 14-6-11 09:15
所以最重要係唔好俾佢聽到!阿女都有問,好多人去咗將軍澳(DGJS)考,點解佢唔考?我咪一句答佢:媽咪覺得唔適合 ...
將軍澳?
已經回家幾年了。

sissysze 發表於 14-6-11 09:52
其實實有書讀,係父母有要求姐,如果個個派乜讀乜,有乜要煩。自己要小朋友去叩門就食後咸魚抵得渴 .... ...
「派乜讀乜」,講就容易......

sadsam  x 2  發表於 14-6-11 12:14
5941  Agree  發表於 14-6-11 10:33

cellon 發表於 14-6-11 10:16
將軍澳?
可能...唔係講今年~~~

ngpun 發表於 14-6-11 02:20
由幼稚園爭到上小學、上中學、上大學!之前幼稚園,佢都仲係不知天高地厚,衰了都是父母自己承受!但升小的 ...

無計,小朋友係出生高峰期來到呢個世界,第日無論工作,有病入院都要同時面對大批競爭,因為都係呢個年齡層,年老又要爭老人院位。

‹ 上一主題|下一主題