用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 請問小一中英數課程深嗎?
go

請問小一中英數課程深嗎? [複製鏈接]

仔仔九月升喇沙小一, 但係佢資質麻麻, 幼稚園的中,英默書每次兩句句子, 佢溫幾日至識。
想問喇沙小一上學期中英數課程深嗎?
學校會否開學初俾適應期俾小朋友, 教學D 內容淺D?
中英默書, 是否每星期都有?
小一中英默書每次大約多少字?
   0    0    0    0

回覆:請問小一中英數課程深嗎

暑假時預習定d課程,睇下佢應晤應付到。早d準備吧!

引用:仔仔九月升喇沙小一,+但係佢資質麻麻,+幼稚

原帖由 bbkitko 於 14-06-10 發表
仔仔九月升喇沙小一, 但係佢資質麻麻, 幼稚園的中,英默書每次兩句句子, 佢溫幾日至識。
想問喇沙小一上學期 ...
深淺定義人人不同,但如家長了解孩子学習弱点,明知孩子应付幼稚園课程已感吃力,便該儘快对症下藥,加強孩子基礎能力。畢竟小学全级人数眾多,学生步伐不一,学校不能分別遷就。

佢讀一間幾谷同課程都深O既幼稚園既幼稚園, 中數也不錯, 英文一般, 但喜歡玩, 溫習同上課時都不太專注。喇沙小學係咪真係好傳統, 上課要坐定定, 唔俾郁?

引用:佢讀一間幾谷同課程都深O既幼稚園既幼稚園,

原帖由 bbkitko 於 14-06-11 發表
佢讀一間幾谷同課程都深O既幼稚園既幼稚園, 中數也不錯, 英文一般, 但喜歡玩, 溫習同上課時都不太專注。喇 ...
是,基本課堂上都是以安静守規則為前提,因為一班有三十幾人,全部男孩子,所以纪律好重要,否則根本不能上堂。

回覆:請問小一中英數課程深嗎

如果家長認為孩子英文稍遜,最好趁暑假多阅讀故事書,亦可先跟孩子預習reader课本,学習当中vocab, 或可減輕初期学習壓力

thank you

佢都係乖孩子, 上課應該不會騷擾人, 只係愛發白夢。佢做功課超快。
小一上學期忙嗎? 回家後小朋友會否忙於溫習, 有無時間玩呢?
佢上堂O既課程是否真的好傳統, 沒有教學活動呢?
功課是抄寫多, 還是思考性類型較多?

回覆:bbkitko 的帖子

小一上學期忙嗎? 回家後小朋友會否忙於溫習, 有無時間玩呢?

~~ 小一小二学業其實不忙,但有冇时间玩真係个个小朋友不同,有人日日参加课外活動,有人放学会去補習……

佢上堂O既課程是否真的好傳統, 沒有教學活動呢?
功課是抄寫多, 還是思考性類型較多?

~~  傳統但不沉悶。功課少抄寫,其實亦不算多功課。

謝謝您!解答詳盡
喇沙是一所有名氣的學校, 小朋友相信感到辛苦.
但讀喇沙的小朋友好像好喜愛這所學校, 對學校有歸屬感.
為甚麼呢?

引用:謝謝您!解答詳盡喇沙是一所有名氣的學校,+

原帖由 bbkitko 於 14-06-11 發表
謝謝您!解答詳盡
喇沙是一所有名氣的學校, 小朋友相信感到辛苦.
但讀喇沙的小朋友好像好喜愛這所學校, 對學 ...
真心答,其實讀得上的同學並不覺得辛苦的,喇沙只有英文比一般学校深,中、数也只是跟教署课程,加点增润,並沒有超学年。同學仔喜歡学校,因学校真是有好多活动,好多academic以外的学習机会,好多校隊,包括各項運動、音樂、美術、棋類…………

其實入到喇沙的都是自行同抽獎的, 而不是面試考核的, 學校英文較深, 裡面追不上或成績差的多嗎? 學校有否補底班俾較弱的小朋友? 讀不上的會否被趕走?

回覆:bbkitko 的帖子

學校英文較深, 裡面追不上或成績差的多嗎?

~~  当然会有同學稍差,但整體是不俗的,始終選得喇沙的畢竟大部分家長是有備而来的。

學校有否補底班俾較弱的小朋友?

~~  有功課輔導班

讀不上的會否被趕走?

~~   这个嘛……津校,点趕呢?但事實的確有家長知道不適合,会轉送孩子出國讀書或作其他安排的

回覆:請問小一中英數課程深嗎?

阿囝要升5年班喇!好緊張!
記得當初都有相同疑慮,但日子久了,覺得這所學校真的不錯。也明白點解津校的可以咁top!

回覆:fannywong0710 的帖子

一年级绝對唔深。可以有人覺得中文深d. 只要上堂留心和養成閱讀習慣便可。不要太緊張,好好地享受喇沙的小學生活。

回覆:fannywong0710 的帖子

其實,喇沙並非外人想像中那麼谷。相反,我覚得初小階段更比一般小學輕鬆。學校多不同類型活動,拓寬佢地視野。又鼓勵閱讀,耳魚目染下,閱讀風氣都高。 小息時,好動果D去踢波,好靜果D去圖書館,或者捉棋。各私各法,真是好開心呢!

I worry that if I let my boy to join after schools activities, he would not have enough time to do homeworks.  For P1, roughly how long it takes them to finish up the homeworks?  Thanks a lot!

回覆:霖霖B媽咪 的帖子

绝對應同。

囝囝將讀小一, 心裡又驚又喜, 高興的是他可以讀一所人人夢寐以求的好學校, 又和我家的宗教信一致。擔心的是見他不太聰明, 怕他追不上。看完喇沙各家長的分享, 讓我知道喇沙原來係一間甘著重各方面發展的好學校, 我放心好多,謝謝您們!  說得對, 各位來年升小一的小朋友, 也要好好地享受喇沙的小學生活。
‹ 上一主題|下一主題