用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田圍呂明才vs九龍塘宣小,有妹妹3年後k2要考小學,點揀 ...
go

沙田圍呂明才vs九龍塘宣小,有妹妹3年後k2要考小學,點揀好?小  

沙田圍呂明才vs九龍塘宣小,有妹妹3年後k2要考小學,點揀好?小朋友男仔,成績ok,受谷,但不太勤力

852kk  What is your final decision?  發表於 14-7-10 03:24

sweettou128 發表於 14-6-10 00:43
沙田圍呂明才vs九龍塘宣小,有妹妹3年後k2要考小學,點揀好?小朋友男仔,成績ok,受谷,但不太勤力 ...
我會揀呂明才,有個妹跟尾,兩兄妹慳成幾十萬,兩年後又唔使煩。況且,若只論學業成績,呂明才唔會輸九宣好多,反而,好老實,印像中呂明才的學生感覺冇九宣咁smart就真。但睇在個幾十萬份上,我就實揀呂明才

沙田好似有2間呂明才?我吾知你講果間系咪勁d果間,如果系,就呂明才。

cellon  勁d果間在第一城。  發表於 14-6-10 12:17

引用:沙田好似有2間呂明才?我吾知你講果間系咪

原帖由 Jane1983 於 14-06-10 發表
沙田好似有2間呂明才?我吾知你講果間系咪勁d果間,如果系,就呂明才。
兩間呂明才都好勁!

Jane1983 發表於 14-6-10 01:21
兩間呂明才不相伯仲,都係75%以上band one。

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:沙田圍呂明才vs九龍塘宣小,有妹妹3年後k2要

原帖由 sweettou128 於 14-06-10 發表
沙田圍呂明才vs九龍塘宣小,有妹妹3年後k2要考小學,點揀好?小朋友男仔,成績ok,受谷,但不太勤力 ...
沙呂小!
佢唔收我大仔咋,收~我諗都唔駛諗!我又係有個细3年!

恐龍家

回覆:沙田圍呂明才vs九龍塘宣小,有妹妹3年後k2要考小學,點揀好

我會簡沙呂,因為妹妹有保障,而且沙呂又唔錯。慳番d錢預留有需要大學出國用都好。

回覆:沙田圍呂明才vs九龍塘宣小,有妹妹3年後k2要考小學,點揀好?小

沙呂每年都有不少學生考到區外名校,亦有幾十人入呂中,有泳池、天文館,每年有一星期另類學習週,活動多,津校來說,學校好積極,平民優質學校!

幸福的抉擇。
但宣小會否大的機會更上一層樓?
其實兩間,邊間功課,測考多的,壓力大的?

測考壓力應該宣小大d,因宣小學生是考入去,競爭會大d,但宣小可考到的中學派位真係非常吸引,每年十幾廿個入dbs,校網九龍城又好吸引……,為了妹妹揀好似不太好?

sweettou128 發表於 14-6-10 08:47
測考壓力應該宣小大d,因宣小學生是考入去,競爭會大d,但宣小可考到的中學派位真係非常吸引,每年十幾廿個入db ...
其實九龍城網好過沙田網是假像,那些喇沙、瑪利諾、培正、民生等等,全部係直屬中學,每間得十個八個位俾街外人抽,真正有得抽既好學校,就是華英、迦密,而去到華英迦密之流,根本不比呂明才中學吸引。

jcctiu    發表於 14-6-10 17:53

回覆:sweettou128 的帖子

我認為呢個決擇吾洗花太多精神. 無論係金錢, 升中成績, 排位等等, 吾見得呂會差好遠, 加上半/一條龍優勢, 妹妹跟尾, 都絕對應該揀呂明才。因為呈分同妹妹考小一, 都會係好多家長最怕最大壓力既.....

引用:我認為呢個決擇吾洗花太多精神.+無論係金錢

原帖由 lindajacky 於 14-06-10 發表
我認為呢個決擇吾洗花太多精神. 無論係金錢, 升中成績, 排位等等, 吾見得呂會差好遠, 加上半/一條龍優勢,  ...

jane1983, 沙呂入bank1,有75%咁多?我看他們有成190人,大約110人考band1, 好似6成到?見佢小一好似得150 人到,但為何在升中結果有成190人?36+116+30+1+7?参考以下 http://www.bstwlmc.edu.hk/index. ... D%E6%A6%82%E6%B3%81

醒目開學勳章 貢獻勳章

樓主去睇睇沙呂派外區名單先!
以抽獎入,唔係面試入計,呢個名單絕對亮麗!係沙田區之冠!
恐龍家

回覆:sweettou128 的帖子

佢小一抽獎及自行有150位,叩門15個,共165人一級。高年級人多應該是以前幾年未有縮班吧。

引用:樓主去睇睇沙呂派外區名單先!以抽獎入,唔

原帖由 小曳人 於 14-06-10 發表
樓主去睇睇沙呂派外區名單先!
以抽獎入,唔係面試入計,呢個名單絕對亮麗!係沙田區之冠!
...
有幾個入la Salle

回覆 sweettou128 的帖子

75%不是來自我。
不過學校公佈晒出來,清清楚楚,好均真!

sorry jane, 應該係問lauwingtai, thanks

Jane1983    發表於 14-6-10 12:30

無疑宣小同沙呂都是一所好學校,不過我覺得其實要睇樓主心頭有幾高。
因宣小既派位成績真的很出眾(比沙吕還要好),亦即是話,入得宣小讀,進可攻(名直資)既機會大啲,退可守(返沙田網)!唔好忘記,中學派位係可以用就讀小學或住址網都得!

juliso  yes.  發表於 14-6-10 13:10