用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 聖保祿天主教小學
樓主: moonmoon^^
go

聖保祿天主教小學 [複製鏈接]

moonmoon^^ 發表於 14-6-10 18:10
瑪利曼太谷了,聖方濟各都好,不過始終對聖保祿有份情意結,總覺得讀聖保祿D女仔好純,好乖!其實三間女校 ...
好似...有d調轉左...瑪利曼出左各唔算谷...聖保祿係比較進取...功課多

樓主女兒將入讀...遲d分享下...恭喜!!!

回覆:Rickylama 的帖子

舊年朋友女跨區入佐

回覆 cmchang0927 的帖子

校風真得好重要!請問你女兒都是讀聖保祿嗎?

回覆 moonmoon^^ 的帖子

yes p4 already
不過每年四測兩考, 功課不算好多, 係溫測考辛苦D

aminafy 發表於 14-6-10 16:33
回覆 lauwingtai 的帖子

肯定嗎? 放第二都得?
隔離thread報料, 第75#post, 肯唔肯定可問報料人。

聖保祿真係教得D小朋友好好!希望女女六年小學生涯過得開心!

引用:其實選第二入到,多得這個網marymount的存

原帖由 cmchang0927 於 14-06-10 發表
其實選第二入到,多得這個網marymount的存在和st francis的全日制吸去不少票,haha ...
冇錯,一講半日制,又可能搬去臨時校舍,一定有家長欲步。我反而當揀中學咁揀(假設有幸上到去),個人鍾意Paul Sec。

回覆:聖保祿天主教小學

我都係第一入到!!

回覆:聖保祿天主教小學

其實半日時間仲好用

回覆:null

半日係好,但一,三,五pm,  二,四,六am 好煩囉

回覆 sissysze 的帖子

If pm school, my girl goes to bed at 930 to 10pm.
If am school, she goes to bed at 830 to 9pm.  So not much difference on bedtime.
For school activities, for example, volleyball holds at 9am to 11am for pm school kids and 2 to 4pm for am school kids, so won't sleep late anyway for pm school..........

圖書寶寶 發表於 14-6-10 18:40

我個女剛剛在這校畢業,學生好純樸,都好乖。佢全級同學都好純品。 ...
請問上年度有幾多個派唔返格離中學呢?謝謝!

回覆 小頑皮 的帖子

幾個左右。認為自己係band 2尾個批或band 3,怕根不上隔離中學,選讀何東,寶血,港大同學會,黃鳳玲等等。加上有約3個去左瑪利曼,7個去聖士提反女子中學,3個bps,3個dgs ,1個st.paul convent,1個協恩。差不多其餘去哂隔離了。有問題Pm我

cmchang0927  請問是否沒人去英華和co edu?  發表於 14-6-10 23:22

回覆 圖書寶寶 的帖子

您好!今年9月女兒會入讀聖保祿小學!請問學校算是傳統名女校嗎?請問學校課程深嗎?校風又如何?雖然我喜歡聖保祿小學,但讀書始終都是女女!怕女女會讀得辛苦!不好意思,太多問題!

女兒是去年叩門入P1的,但當時並不是最心儀的小學。經過一年的觀察,高班的姐姐非常有禮。並學校會安排高年班的女生化身天使姐姐協助小妹妹,讓我感到非常安心。而半日制度也讓小朋友有充足睡眠,這是現今小學難求。雖然課程相當緊迫,但功課量不算多,一般一小時內完成。只是四測兩考比較需要小朋友日常留心尊注。也可以說這是一所有要求的學校,尤其於中文科要多加努力啊!

cmchang0927  haha係,我地都最怕中文,good luck for the exam tomorrow!  發表於 14-6-10 23:25

阿女番下午時,六點八到家,換衫,食飯。約7點半開始做家課,通常九點左右做完。但當有詞語同copybook ,就要做到十點左右,我要女女一定要十時半前上床。功課不算多。番下午最好,第二朝要來溫習,時間好用。到番朝早,一點半回到家。吃飯。約三點做功課,做個幾鐘。有測驗就溫習。無就看圖書。要九點半前上床。英文吾難,甚至淺。中文幾難幾深,數學一般。最緊要讀得開心。而家轉左校長(由副校升上),吾知有無變。

回覆:圖書寶寶 的帖子

多謝分享

引用:回覆+moonmoon^^+的帖子 阿女番下午時,六

原帖由 圖書寶寶 於 14-06-10 發表

阿女番下午時,六點八到家,換衫,食飯。約7點半開始做家課,通常九點左右做完。 ...
無變,學校仲open 咗,今學年開始派番考卷比學生睇分& 錯乜嘢。

圖書寶寶  咁好,當時反映左好多次都吾肯  發表於 14-6-10 23:25

moonmoon^^ 發表於 14-6-10 18:10
瑪利曼太谷了,聖方濟各都好,不過始終對聖保祿有份情意結,總覺得讀聖保祿D女仔好純,好乖!其實三間女校 ...
瑪利曼一D都唔谷、聖保祿就越來越谷

yes, it is better to have the opportunity to check the papers before getting the report card
‹ 上一主題|下一主題