用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 只要全港小學轉番半日制,學額就可雙倍增加 ...
樓主: se6b03
go

只要全港小學轉番半日制,學額就可雙倍增加

醒目開學勳章 王國長老

版主提示: 如有網友係quote左人地說話, 或網上資料, 禮貌上應註明資料來源, 謝謝......

Charlotte_mom 發表於 14-6-10 16:23
如果係quote人地說話, 禮貌上應該聲明資料來源好d......

係咪講我呀 ! 兩段野都係我黎架,中間加左段野又驚D人睇唔到,所以係第一篇講多次,

,而主版自由講場果個都係我黎架。真係好抱歉 !

至於表中係數據黎,我見不是個人意見,所以隨意係網上引用作參考,

不知道來源,呢類數據應該政府都有公佈,相信可以接受吧。

Charlotte_mom  令你誤會, 抱歉  發表於 14-6-10 20:31

回覆 se6b03 的帖子

我支持半日制

因來緊幾年出生率非常高, 根本吾夠學位, (吾係舊生, 吾係教徒, 吾係第一名子女, 又無哥哥姐姐讀緊的, 咁會點呀?)

如熱門的學校都是半日制, 起碼多D人可入讀心儀小學, 社會都開心D, 總好過見到D媽咪仇眉苦面

1) 假如小朋友對返學係零興趣,全日制對小朋友黎講會太長;但假如上學係有興趣,又可以同班朋友一齊學習一齊玩,相信全日制係剛剛好。況且若父母雙方都係在職人士,半日制亦唔見得多咗親子機會。

2) 若大熱學校都變半日制,六年後就會發覺點解升 band 1 中學百份比會急跌。band 1 中學學位就係咁多,就算幾大熱既小學都唔會由 80/100 --> 160/200。

我贊成半日制唔係因為夠唔夠學位,呢個做法同公司唔夠人,要十個屎坑九個蓋一樣,夠唔夠位根本教育局唔係出事當年先做野,小朋友升小學要六年,真係六年時間唔夠調整?政府做野下下想一勞永逸?

只係單純覺得小朋友而家工時太長,工時長唔一定代表做或學既野會多,可能係代表唔夠效率,work hard定work smart都有支持者,冇分高低,睇取向同個性0者
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:我見d+聖保祿/軒小...雖然半日制...好多時

原帖由 mcl203 於 14-06-10 發表
我見d 聖保祿/軒小...雖然半日制...好多時見佢地仲忙過返全日...成日係麥當當做功課
d學校又鍾意假期獎多2 ...
喺麥當當做功課=/= 好忙好多功課,佢哋可能要學嘢,回家又費時失是,選擇在這裡搞掂,慳返來回時間(利申:不是本人細路), 點計條數一定比全日制學生有多餘時間玩樂, 佢半日制做完功課,全日制學生都未返到屋企。

引用:Quote:hoihoima+發表於+14-6-10+08:12+我支

原帖由 Sassa 於 14-06-10 發表
完全贊同, 等啲老師唔好成日俾啲功課家長做

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

pooh仔 發表於 14-6-10 18:08
喺麥當當做功課=/= 好忙好多功課,佢哋可能要學嘢,回家又費時失是,選擇在這裡搞掂,慳返來回時間(利申: ...

呀...係噃...原來係咁...好在有你提下...我真係諗唔到係咁
學佢地咁...返半日咪超多時間...去到邊做到邊...正!!!
另外...請問你又知唔知佢地仲多d時間有乜搞作呢? ~~~

ps...我好似係咁認為嫁噃..."壓力係來自現行教育制度/家長取態...要真改變頗難" ~~~

醒目開學勳章 王國長老

se6b03 發表於 14-6-10 16:35
係咪講緊我呀 ! 兩段野都係我黎架,中間加左段野又驚D人睇唔到,所以係第一篇講多次,
,而主版自由講場果 ...

請唔好介意/誤會, 因為我真係俾人成段抄出黎, 講真我mind.......
所以想提醒各位姐, 並非指你有抄襲, 令你誤會, 抱歉

咁似我而家遇到有d fresh grad, 冇安排工作就無所事事等放工
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:+本帖最後由+mcl203+於+14-6-10+18:45+編輯

原帖由 mcl203 於 14-06-10 發表
我感覺你好似串緊我咁?

佢哋我當然唔知仲有乜搞作喇?

我只知我對仔女咪在冇王管情況下,咪睇卡通片,練rugby, 練跳繩,諸如此類

回覆:MASAYA 的帖子

Totally agree!

引用:回覆+MASAYA+的帖子 好同意。全日制的原意

原帖由 Jane1983 於 14-06-10 發表
回覆 MASAYA 的帖子

好同意。
Totally agree!

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+14-06-10+發

原帖由 sugarnana 於 14-06-10 發表
不錯!仲有爭取標準睡眠時間、小手仔嚴禁過份抄寫、媽媽在家照顧孩子有津貼⋯

...
好呀!

回覆:++E 的帖子

應該要有全曰制及半曰制供家長選擇。

我讚成半曰制,我家有菲傭,小朋友可上午返學,下午在家睇住卡通片食午餐,瞓番個幾鐘,做完功課温埋書都係五-六點。鐘意的就外出學吓嘢,或在家休息吓。食晚飯。半日制一定係某些人的需要

而家好似唔係學位唔夠喎, 人人都派到位, 只係派得唔啱心水啫.  如果因為咁轉返晒做半日, 咁會多咗一半學額出嚟, 咁到時應該殺一半學校好吖, 定係將多出嚟的一半學額收更加多的雙非, 甚至連不在港出生的雙非都收埋, 以避免殺校?

如果轉返半日, 家長又覺得好多時間, 又去報好多進補班幫小朋友進補, 結果咪又係一樣.  而家返全日話冇時間嗰批, 又有幾多真係零補習零興趣班先?  小朋友辛苦有時根本係家長一手做成的.