用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 只要全港小學轉番半日制,學額就可雙倍增加 ...
樓主: se6b03
go

只要全港小學轉番半日制,學額就可雙倍增加 [複製鏈接]

sandra28 發表於 14-6-10 00:01
如果上午上堂!下午參加校內興趣班+功課班就最好!
我阿囡間學校係咁的, 一三五下午係興趣班+功課班。

kennyrita  邊區? 邊間??  發表於 14-6-10 10:52

轉番半日制, 咪一樣有怪獸家長去報好多唔同既興趣班, 填滿D時間!

全日制, 上午上堂, 下午在校課外活動及功課班完成所有功課, 咁就最好!

sugarnana 發表於 14-6-10 09:28
好奇一問:為了轉番半日制,去癱瘓中環???
叫小朋友去佔中, 佔領立法會, 爭取標準工(學)時, 爭取玩樂權利, 唔去補習班, 過時補水, 放公眾假期, 放假唔準被迫做功課, 抗爭!抗爭!抗爭!

其實而家個問題真係好嚴峻,2011年有成9萬五千幾個BB出世,超過7-80年代既出生高峰期(請睇下圖)其實轉半日制較諸之前由半日轉全日既問題簡單,起碼校舍現成已經有,當年轉全日制係分拆左好多新千禧校舍,老師既問題只需要加人,而唔係cut人,而加好多只係做緊教學助理,本身係有正式既訓練,而家可以正式請番佢地做正職教師。

熱門名校又有多D學額收多D學生,始終開心既人應該多D

引用:Quote:sugarnana+發表於+14-6-10+09:28+好

原帖由 little_yolky 於 14-06-10 發表
叫小朋友去佔中, 佔領立法會, 爭取標準工(學)時, 爭取玩樂權利, 唔去補習班, 過時補水, 放公眾假期, 放假唔 ...
不錯!仲有爭取標準睡眠時間、小手仔嚴禁過份抄寫、媽媽在家照顧孩子有津貼⋯

回覆 sandra28 的帖子

讚成,而家既小朋友工時真係太長!

咁中學呢?第時多左咁多小學生,中學係咪又要轉半日?

pineapple0983 發表於 14-6-10 10:14
咁中學呢?第時多左咁多小學生,中學係咪又要轉半日?

中學不嬲都全日架啦,以前小學半日制到中學番全日都得,中學既學額同校舍數目本身比小學為多,而家最緊要攪掂左小學,6年後到班小朋友上中學再想解決辦法。

pineapple0983  以前?講緊幾耐之前??當時邊有咁多b6落黎爭位?
之後再想辦法?e+的局面咪就係因為之前考慮不周全而造成過囉!  發表於 14-6-11 10:18

se6b03 發表於 14-6-10 10:00
其實而家個問題真係好嚴峻,2011年有成9萬五千幾個BB出世,超過7-80年代既出生高峰期(請睇下圖)其實轉半日 ...
哇, 原來今年突然又多咗8000人呀, 辛苦今年的家長了。好彩出年多千零人啫。牛年真係無乜人鐘意生B。希望妹妹出年好啲啦。

BTW, 因為CY 2012年cut咗變零雙非, 2013年之後出生的小朋友會好好多, 如果依家又改半日制, 咁過幾年, 就算改番全日制, 又變剩餘教師了。我記得細個時上下午班老師同校長都唔一樣的, 如果變回半日制, 咁到時變回全日制時會有好大問題, 多了一個double的老師校長, 咁點算。其實到低依家學額夠唔夠。

我怕到時有多咗班要小朋友上午同下午返2間小學嘅怪獸
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:如果上午上堂!下午參加校內興趣班+功課班

原帖由 sandra28 於 14-06-10 發表
如果上午上堂!下午參加校內興趣班+功課班就最好!
其實當初原意是這樣 ,点知 樂器 ,運動变左主課

引用:Quote:Argyle+發表於+14-6-10+09:08+今時今

原帖由 Ryan_baba 於 14-06-10 發表
依家個班人係想係香港讀,而唔係大陸冇書讀,你係深圳俾個學位都解決唔到問題。 ...
佢哋要着數啫。深圳買位,如果佢吡唔要嘅話就加埋將佢地打散去其他區,例如東涌,離島,……越遠越好,令佢哋唔好黎。

回覆:只要全港小學轉番半日制,學額就可雙倍增加

支持半日制

kennyrita  邊區? 邊間??  發表於 3 分鐘前

對唔住, 我知我係好自私, 但係等我細囡2015-16年考入咗先講你知。sorry。

引用:Quote:sugarnana+發表於+14-6-10+09:28+好

原帖由 little_yolky 於 14-06-10 發表
叫小朋友去佔中, 佔領立法會, 爭取標準工(學)時, 爭取玩樂權利, 唔去補習班, 過時補水, 放公眾假期, 放假唔 ...

引用:+本帖最後由+se6b03+於+14-6-10+11:03+編輯

支持半日制, 小朋友工時長過大人, 仲辛苦過返工呀

hoihoima 發表於 14-6-10 08:12
我支持全日制,不過要增加功課堂,返屋企唔使做功課,只是溫習。孩子全日制,我可以安心上班。
...

完全贊同, 等啲老師唔好成日俾啲功課家長做

醒目開學勳章

se6b03 發表於 14-6-10 10:00
其實而家個問題真係好嚴峻,2011年有成9萬五千幾個BB出世,超過7-80年代既出生高峰期(請睇下圖)其實轉半日 ...
How come the table looks so familar?!?!
‹ 上一主題|下一主題